Back to Top

Via Francigena: individuele wandelreis

De Via Francigena ook wel bekend als de weg naar Rome

De Via Francigena heeft door de eeuwen vele namen genoten, de Via Romea, de Lombardische weg, de Iiter Francorum en de weg naar Rome. Een reflectie van de verschillende nationaliteiten uit heel Europa die van deze route gebruik maakte, op weg naar de eeuwige stad. De Via Francigena is de middeleeuwse weg die het Engelse Canterbury verbond met Rome. De route loopt achtereenvolgens door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en uiteindelijk Italië. In het jaar 900 werd deze route voor het eerst beschreven en vandaag de dag is ze een onderdeel van het Europese culturele erfgoed. Jaarlijks trokken tienduizenden pelgrims langs deze route zuidwaarts naar het graf van de apostels Petrus en Paulus in Rome. Terwijl handelswaar en kooplui noordwaarts stroomden, naar de rijke havensteden van Noord-Frankrijk en Vlaanderen. Het is langs de Via Francigena dat Noord-Europese kunstenaars, zoals Dürer en Rubens reisden, om de wonderen van de Italiaanse renaissance te bestuderen. Geen route in Europa was zo belangrijk voor de handel en uitwisseling van kunst en cultuur als de Via Francigena. Vanuit het eeuwenoude Canterbrury trekt de Via Francigena naar de witte kliffen van Dover, waar u net als honderduizenden pelgrims van weleer het kanaal oversteekt. In Frans Vlaanderen en de Artois loopt de route langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, daarna reist u door de Champagne en de majestueuze middeleeuwse stad Reims. De Via Francigena vervolgt zijn weg naar het zuiden naar de uitlopers van de Jura. Hierna gaat het richting de Alpen en via een hoge pas daalt u af naar het prachtig gelegen Lausanne. Na een korte tijd het meer van Geneve gevolgd te hebben, klimt de Via Francigena steil naar de wereldberoemde Sint Bernhardpas, waarbij u de grens met Italië oversteekt. Via de universiteitssteden Aosta en Vercelli trekt u door het vruchtbare landschap van de Piedmont. De route volgt de loop van de Po naar het zuiden om dan het prachtige cultuurlandschap van Toscane te betreden. Via oude Romeinse heirbanen en de beroemde strade bianche van Toscane bereikt u Lazio, de vruchtbare streek waar het eeuwige Rome ligt, de eindbestemming van deze ongelooflijk gevarieerde tocht.


tekst-weg-naar-rome-voet

 

 


16
Route 1: Canterbury - Wisques, 8 dagen
Vanuit het wereldberoemde  Canterbury volgt u het oude pelgrimspad naar Dover. Hier steekt u het kanaal over en vervolgt uw weg langs de prachtige kliffen van de Cote d’Opaque.

Gradatie: schelp vanaf  € 64615Route 2 : Wisques - Arras, 7 dagen
U volgt de Via Francigena naar het zuiden door de vlakke akkerlanden en bossen van de Pas de Calais. In de Artois volgt u de Romeinse weg de Chaussé Brunhaut. Via het kanaal van Arras bereikt u de gelijknamige middeleeuwse stad.

 
 
Gradatie: schelp vanaf  € 519

14

Route 3 : Arras - Laon, 9 dagen

De Via Francigena voert u door de vlakke akkerlandschappen van Vlaanderen en de Artois naar het zuiden. Onderweg passeert u de slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Het middeleeuwse stadje Laon vormt het eindpunt van deze wandelreis.

Gradatie: schelp vanaf € 57213Route 4 : Laon - Reims, 5 dagen
Vanuit Laon wandelt u over de Chemin de Dames, langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog naar het zuiden. Hierna trekt u door de wijngaarden van de Champagne-streek. U eindigt in het wereldberoemde Reims. 

 

Gradatie: schelp vanaf € 393

12Route 5 : Reims - Bar sur Aube, 8 dagen
U begint uw tocht met een wandeling langs de oevers van de Marne naar Chalons-en-Champagne. Hierna volgt u de Via Francigena door de rijke akkerlanden van de Champagne naar het middeleeuwse Bar-sur-Aube.

 

Gradatie: schelpschelp-half vanaf € 562

11Route 6 : Bar sur Aube - Langres, 6 dagen
Aanvankelijk volgt u de loop van de rivier de Aube. Hoe dieper u in de Champagne doordringt, hoe dichter de bossen worden. U passeert de abdij van Clairvaux op uw weg naar het eeuwenoude Langres.

 

Gradatie: schelpschelp-half vanaf € 456

10Route 7 : Langres - Besançon, 8 dagen 
U wandelt door de dichte bossen van de Haute Marne naar het oeroude vestingstadje Champlitte. Naarmate u Besançon nadert en het gebied van de Jura binnentrekt, wordt de route steeds heuvelachtiger.

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 562


8aRoute 8 : Besançon - Lausanne, 8 dagen  
Het laatste stuk van de Via Francigena brengt u via landelijke weggetjes door het groene boerenlandschap van Lazio naar
de eeuwige stad, Rome.

 

Gradatie: schelpschelpschelp-half vanaf € 649

8Route 9 : Lausanne - Aosta, 10 dagen   
U begint uw tocht over de Alpen met een wandeling langs de oevers van het meer van Geneve. Hierna begint uw route te stijgen en krijgt u steeds meer zicht op de besneeuwde alpentoppen. Na het passeren van de Sint Bernhardpas daalt u af naar de groene valleien van Lombardije en universiteitsstad Aosta.

Gradatie: schelpschelpschelp-half vanaf € 853

7Route 10 : Aosta - Vercelli, 10 dagen
De Via Francigena volgt de loop van de Aosta-vallei die verscholen ligt tussen de hoge toppen van de Italiaanse Alpen. U wandelt door de groene vruchtbare valleien van Lombardije en de Piedmont en eindigt in het prachtige Vercelli.

 

Gradatie: schelpschelp-half vanaf € 588

6Route 11 : Vercelli - Piacenza, 8 dagen
U volgt de loop van de Po en zijn zijrivieren door het rijke akkerlandschap van Lombardije. U wandelt door het N.P. van Tricino, en passeert de eeuwenoude universiteitsstad Pavia.

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 572

5Route 12 : Piacenza - Aulla, 9 dagen
U wandelt initieel door het rijke akkerlandschap van de vallei van de Po. Onderweg passeert u enkele van de oudste nederzettingen in Italië. Na Emilia steekt u de Apennijnen over naar het schitterende cultuurlandschap van Toscane. 

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 589

route_4_640x427

Route 13 : Aulla - Lucca, 6 dagen 
U wandelt door de ruige uitlopers van de Apennijnen naar de Middellandse zee. Onderweg overnacht u in kleine slaperige dorpjes gelegen aan de kust en in het boerenachterland. Het ommuurde Lucca, is het eindpunt van deze wandelreis.

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 446

3Route 14 ; Lucca – Siena, 7 dagen    
Via de beroemde Strade Bianche wandelt u door het glooiende landschap van Toscane van het ene renaissancedorpje naar het andere. U eindigt uw tocht in de schitterende renaissancestad Siena.

 

Gradatie: schelpschelp-half vanaf € 498

vf_1

Route 15 : Siena - Viterbo, 11 dagen
Vanuit het schitterende Sienna wandelt u door het goudgele Toscaanse landschap naar het groene boerenlandschap van de Lazio. Het mooi pausellijke stadje Viterbo is het eindpunt van deze uitzonderlijke wandelreis.

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 630


2-route-kleinRoute 16 : Viterbo - Rome, 7 dagen
Het laatste stuk van de Via Francigena brengt u via landelijke weggetjes door het groene boerenlandschap van de streek Lazio naar de eeuwige stad, Rome.

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 512