Back to Top

Via Francigena: individuele wandelreis

De Via Francigena ook wel bekend als de weg naar Rome

De Via Francigena heeft door de eeuwen vele namen genoten, de Via Romea, de Lombardische weg, de Iiter Francorum en de weg naar Rome. Een reflectie van de verschillende nationaliteiten uit heel Europa die van deze route gebruik maakte, op weg naar de eeuwige stad. De Via Francigena is de middeleeuwse weg die het Engelse Canterbury verbond met Rome. De route loopt achtereenvolgens door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en uiteindelijk Italië. In het jaar 900 werd deze route voor het eerst beschreven en vandaag de dag is ze een onderdeel van het Europese culturele erfgoed. Jaarlijks trokken tienduizenden pelgrims langs deze route zuidwaarts naar het graf van de apostels Petrus en Paulus in Rome. Terwijl handelswaar en kooplui noordwaarts stroomden, naar de rijke havensteden van Noord-Frankrijk en Vlaanderen. Het is langs de Via Francigena dat Noord-Europese kunstenaars, zoals Dürer en Rubens reisden, om de wonderen van de Italiaanse renaissance te bestuderen. Geen route in Europa was zo belangrijk voor de handel en uitwisseling van kunst en cultuur als de Via Francigena. Vanuit het eeuwenoude Canterbrury trekt de Via Francigena naar de witte kliffen van Dover, waar u net als honderduizenden pelgrims van weleer het kanaal oversteekt. In Frans Vlaanderen en de Artois loopt de route langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, daarna reist u door de Champagne en de majestueuze middeleeuwse stad Reims. De Via Francigena vervolgt zijn weg naar het zuiden naar de uitlopers van de Jura. Hierna gaat het richting de Alpen en via een hoge pas daalt u af naar het prachtig gelegen Lausanne. Na een korte tijd het meer van Geneve gevolgd te hebben, klimt de Via Francigena steil naar de wereldberoemde Sint Bernhardpas, waarbij u de grens met Italië oversteekt. Via de universiteitssteden Aosta en Vercelli trekt u door het vruchtbare landschap van de Piedmont. De route volgt de loop van de Po naar het zuiden om dan het prachtige cultuurlandschap van Toscane te betreden. Via oude Romeinse heirbanen en de beroemde strade bianche van Toscane bereikt u Lazio, de vruchtbare streek waar het eeuwige Rome ligt, de eindbestemming van deze ongelooflijk gevarieerde tocht.


tekst-weg-naar-rome-voet

 

 

8 Route 1 : St Maurice - Aosta, 7 dagen   
U begint uw tocht aan de voet van de  Alpen. Uw route begint gellijk te stijgen en krijgt u steeds meer zicht op de besneeuwde alpentoppen. Na het passeren van de Sint Bernhardpas daalt u af naar de groene valleien van Lombardije en universiteitsstad Aosta.

Gradatie: schelp schelp schelp-half vanaf € 615

7 Route 2 : Aosta - Vercelli, 10 dagen
De Via Francigena volgt de loop van de Aosta-vallei die verscholen ligt tussen de hoge toppen van de Italiaanse Alpen. U wandelt door de groene vruchtbare valleien van Lombardije en de Piedmont en eindigt in het prachtige Vercelli.

 

Gradatie: schelp schelp-half vanaf € 588

6 Route 3 : Vercelli - Piacenza, 8 dagen
U volgt de loop van de Po en zijn zijrivieren door het rijke akkerlandschap van Lombardije. U wandelt door het N.P. van Tricino, en passeert de eeuwenoude universiteitsstad Pavia.

 

Gradatie: schelp schelp vanaf € 572

5Route 4 : Piacenza - Aulla, 9 dagen
U wandelt initieel door het rijke akkerlandschap van de vallei van de Po. Onderweg passeert u enkele van de oudste nederzettingen in Italië. Na Emilia steekt u de Apennijnen over naar het schitterende cultuurlandschap van Toscane. 

 

Gradatie: schelp schelp vanaf € 589

route_4_640x427

Route 5 : Aulla - Lucca, 6 dagen 
U wandelt door de ruige uitlopers van de Apennijnen naar de Middellandse zee. Onderweg overnacht u in kleine slaperige dorpjes gelegen aan de kust en in het boerenachterland. Het ommuurde Lucca, is het eindpunt van deze wandelreis.

 

Gradatie: schelp schelp vanaf € 446

3 Route 6 ; Lucca – Siena, 7 dagen    
Via de beroemde Strade Bianche wandelt u door het glooiende landschap van Toscane van het ene renaissancedorpje naar het andere. U eindigt uw tocht in de schitterende renaissancestad Siena.

 

Gradatie: schelp schelp-half vanaf € 615

vf_1

Route 7 : Siena - Viterbo, 11 dagen
Vanuit het schitterende Sienna wandelt u door het goudgele Toscaanse landschap naar het groene boerenlandschap van de Lazio. Het mooi pausellijke stadje Viterbo is het eindpunt van deze uitzonderlijke wandelreis.

 

Gradatie: schelp schelp vanaf € 714


2-route-kleinRoute 8 : Viterbo - Rome, 7 dagen
Het laatste stuk van de Via Francigena brengt u via landelijke weggetjes door het groene boerenlandschap van de streek Lazio naar de eeuwige stad, Rome.

 

Gradatie: schelp schelp vanaf € 479