Back to Top

De zilverrroute

Deze 1000 km lange route die vanuit Sevilla naar Santiago de Compostella loopt is veruit de langste route van de Caminos in Spanje. De Via de la Plata
vormde in de middeleeuwen de belangrijkste weg naar Santiago voor christenen afkomstig uit het door moslims overheerste Zuid Spanje en Noord Afrika. U laat Sevilla met zijn prachtige Gotische kathedraal achter u en fietst het droge landschap van Andalucia binnen. Dit is het gebied van de olijven en de sinaasappels maar ook van de Zwarte Spaanse Torros. Ze wisselen elkaar dan ook af in de velden langs de brede zandpaden die we volgen naar het noorden. Monasterio is de poort naar de Extramadura, het land van de conquistadores. Het is een kaal vlak landschap van rode aarde met hier en daar een eenzame vijgenboom of olijfgaard die wat schaduw biedt.

hoofd-intro2

{slider id="demo_vert" title="Lees meer / minder..." direction="0"}
In de lente ondergaat dit dun bevolkte gebied een ware transformatie, als de vele wilde bloemen in bloei staan is het een zee van kleuren en een feest voor het oog. Via Zafra een oud Moors stadje met zijn prachtige 15de eeuwse burcht fiets u naar het  culturele hart van de Extramadura, Merida. Ooit was deze stad een van de belangrijkste en rijkste steden van het Romeinse rijk. Merida is dan ook rijk aan indrukwekkende Romeinse monumenten zoals de tempel van Diana en het Mitreo aquaduct met zijn prachtige mozaïek vloer. Een netwerk van rode zandpaden, voert ons door het dorre licht glooiende landschap verder naar het noorden. Dit is de streek van de Cercos Ibericos, de semi-wilde zwarte varkens waarvan de beroemde Spaanse ham gemaakt wordt. U ziet op dit stuk van de Via de la Plata dan ook meer varkens dan mensen in dit uitermate dun bevolkte gebied. We fietsen langs een originele Romeinse heirbaan door het glooiende landschap naar Carceres. De ommuurde oude stadswijk met zijn statige panden en romantische straatjes ademt nog de sfeer van weleer uit, toen terugkerende conquistadores de stad grote rijkdom brachten. Na Carceres wordt het landschap langzaam groener en heuvelachtiger. U fietst nu door de koele eikenbossen en groene valleien met graanvelden die het noorden van de Extramadura vormen.  De route kruist nu het Duena gebergte, met zijn 1104 meter het hoogste punt van de Via de la Plata. U kijkt hier uit op hoge bergpieken en geniet van de prachtige vergezichten over de Spaanse hoogvlakte alvorens u Salamanca en de regio van Castilië binnenwandelt. Salamanca met zijn  statige barokke gebouwen en eeuwenoude universiteit, ook wel eens de mooiste stad van Spanje genoemd, is de ideale plek om even op adem te komen op uw lange tocht naar Santiago de Compostella. Na Salamanca trekt u verder over de Meseta, Spanje’s hoogvlakte, met eindeloze gele graanvelden en weggetjes van rode aarde, naar het Noorden. Via Zamora met zijn vele Romaanse kerken en gebouwen gaat onze tocht verder naar het groene cultuurlandschap rond de Rio Terra met zijn vele valleien, eikenbossen en kanalen. Dit is het terrein van de schuwe Iberische wolf. Na het prachtige stadje Sanabria fietsen we dan eindelijk Galicië binnen. De Via de la Plata loopt nu verder door het met eiken en kastanjebossen  bedekte laaggebergte. Nadat u A Gudina gepasseerd bent, wordt de begroeiing opnieuw schaarser en heeft u prachtige vergezichten op de groene heuvels van Galicië. Eenmaal in Ourense aangekomen wachten u nog de laatste 100 km naar Santiago. Dit laatste stuk is wellicht de mooiste eindetappe van alle Caminos. U fiets door een zeer gevarieerd landschap van groene bergen, kastanjebossen en diepe valleien naar Santiago de Compostella uw eindbestemming. Deze lange tocht, van de droge vlaktes van Andalusië naar de groene bergbossen van Galicië, zal nog lang in uw geheugen naspelen met mooie herinneringen aan prachtige landschappen en onvergetelijke steden.

{sliderEnd}


1-route-kleinRoute 1:  Sevilla - Caceres,  7 dagen
Deze route begint in het wereldvermaarde Sevilla. U fietst door de met olijfgaarden en sinaasappels begroeide  heuvels van Andalucia naar het droge dunbevolkte landschap van de Extremadura. Het land van rode aarde, gele graanvelden en zwarte Toros!

Gradatie: schelp schelp vanaf  € 4422-route-kleinRoute 2:  Caceres - Salamanca,  7 dagen
Deze erg gevarieerde route combineert de rode aarde en weidse vergezichten van de Extremadura met de dichte bossen en blauwe meren van het Duena gebergte. De tocht eindigt in de befaamde universiteit stad Salamanca.

Gradatie: schelp schelp vanaf  € 4183-route-kleinRoute 3:  Salamanca - Puebla de Sanabria,  6 dagen
Vanuit het prachtige Salamanca fietst u langs rode paden door de akkerlandschappen van de Spaanse hoogvlakte. Langzaam maakt dit weidse dorre  landschap plaats voor de weelderige bossen en  groene akkers van noord Castillie.

Gradatie: schelp schelp vanaf  € 4114-route-kleinRoute 4:  Puebla de Sanbria - Santiago de Compostella,
7 dagen

De route neemt u mee door een van de mooiste streken van Galicië. U fietst over heide begroeide bergruggen met prachtige vergezichten en langs slaperige dorpjes met mooie Romaanse kerkjes en kloosters naar Santiago de Compostella, de eindbestemming.

Gradatie: schelp schelp vanaf  € 397