Back to Top

Puglia: Via Francigena del Sud, 8 dagen
individuele wandelreis

Deze route volgt de oude via Francigena vanaf Lecce, dat ook wel het Florence van het zuiden wordt genoemd, naar Finibus Terrae de zuidoost kaap van Italië. De Via Francigena volgt een netwerk van boerenpaden en landelijke weggetjes door het typische mediterrane landschap van maquis, olijfgaarden en citrusbomen. De azuurblauwe wateren van de Adriatische zee zijn nimmer veraf en oeroude havenstadjes vormen dan ook uw overnachtingsplaats. Dat deze streek reeds sinds mensenheugenis bewoond is blijkt uit de vele dolmen en menhirs die u onderweg passeert. De vele kloosters onderweg boden in de middeleeuwen onderdak aan de pelgrims op hun tocht naar Jeruzalem. De vele kerken met prachtige fresco’s zijn eveneens een bewijs van het rijke religieuze verleden van deze streek alsook de vele burchten en wachttorens die de route moesten beschermen en bewaken. Het eindpunt van deze zeer gevarieerde wandelreis is het schilderachtige Santa Maria di Leuca, door de Romeinen ook wel Finibus Terrae, het einde van de wereld genoemd.

Dag tot dag

Dag 1 :
Lecce

Aankomst in de fraaie historische stad Lecce, de mooiste stad van Puglia.

Dag 2 :
Lecce - Calimere, 25km

U begint uw tocht  bij de Romeinse zuil, die ooit the einde van Via Appia markeerde. U laat al snel de buitenwijken van Lecce achter u en betreedt het typische maquis landschap van de Middellandse Zee. U passeert vandaag het versterkte renaissance stadje Acaya, dat opmerkelijk goed bewaard is gebleven. Ook de dolmens van Gurgulante en Placa liggen op uw route. Het pittoreske dorpje Calimera is uw eindpunt voor vandaag.

Dag 3 :
Calimere - Cannole, 15km

U vervolgt uw weg naar het zuiden door een boerenlandschap en u komt dan in een gebied dat bekend staat als het Grecìa Salentina, oftewel het Griekse Salento. Hier vestigde zich in de oudheid één van de eerste Griekse kolonies op het vasteland van Italië. U passeert een benedictijnenklooster en wandelt verder tussen de olijf- en citrusbomen en volgt de oude Romeinse weg de Via Traiano-Constantina.  Voordat u het dropje Canolle bereikt passeert u nog de kerk van Santa Cristina in Carpignano met zijn beroemde byzantijnse fresco’s

Dag 4 :
Cannole - Otranto, 22km

De Via Francigena gaat via een netwerk van boerenpaden en landelijke weggetjes verder en passeert dan de boerderijen van Anfiano en Torcito.
De route begint nu te stijgen naar het heiligdom van Onze Lieve-Vrouw van Montevergine, dat tot vandaag een belangrijke pelgrimsplek is en prachtige fresco’s heeft. De route voert u nu door een gebied dat bekend staat als het Stonehenge van Italië, het landschap is hier bezaaid met menhirs en dolmens. De etappe eindigt in het pittoreske havenstadje Otranto dat prachtig aan de Adriatische kust gelegen is.

Dag 5 :
Otranto - Vignacastrisi, 15km

U laat Otranto achter u en de route begint tussen de dennen te stijgen naar de top van de Colle della Minerva en de Santa Maria dei Martiri kapel. U wandelt verder door het ongerepte landschap naar het blauwe kratermeer en de ruïnes van de Casole abdij. Hierna bereikt u het pittoreske dorpje Uggiano La Chiesa. De route trekt verder door de olijfgaarden die tot aan de horizon reiken tot u het dorpje Vignacastrisi, uw eindpunt voor vandaag, bereikt

Dag 6 :
Vignacastrisi - Tricase, 20km

Vandaag gaat de route door het  Natural Park van Leuca Otranto. U passeert de kapel van de Madonna van Costantipoli en  het kasteel van Marittima met zijn Baldassarre toren. Vanop de top kunt u genieten van de adembenemende vergezichten over het omringende landschap. Onderweg heeft u verschillende keren de mogelijkheid om af te dalen naar een klein rotsstrandje en het azuurblauwe water van de Adriatische zee.
Hierna loopt u nog door een dennenbos en een bos vol met kurkeiken voordat u op het prachtige middeleeuwse plein van Tricase uit komt.

Dag 7 :
Tricase -
Santa Maria di Leuca , 20km
Vandaag liggen de dorpjes dicht op elkaar en u passeert al snel de burcht van Tiggiano en het stadje Corsano waar u zeker een bezoekje aan de kerkjes van San Biagio en Santa Sofia moet maken. Hierna wandelt u verder door het open boerenlandschap, tussen de traditionele stenen muurtjes naar Gagliano del Capo, met de kerk van San Rocco en het klooster San Francesco di Paola. Het laatste stukje van de Via Francigena gaat dan over landelijke weggetjes naar de kapel van Finibus Terrae in Santa Maria di Leuca. Twee engelen bewaken hier het plein dat uitkijkt over de zee in de richting van Jeruzalem…..een waardige afsluiter van deze prachtige pelgrimstocht.

Dag 8 :
Santa Maria di Leuca,

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

Prijsbijlage

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                € 800
P.P op basis van twee personen  zonder bagagevervoer          € 675

Prijs op basis van één persoon met bagagevervoer               €   1085
Prijs op basis van één persoon zonder bagagevervoer          €   845

 

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer**, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten

Verlenging op aanvraag.