Back to Top

The West Highland Way, 10 dagen, individuele wandelreis

De klassieker dwars door de Schotse hooglanden.

De West Highland Way is het oudste lange afstandspad van Schotland en loopt van Milngavie net buiten Glasgow 150 km noordwaarts tot aan Fort William, gelegen aan de voet van de hoogste berg van Schotland, de Ben Nevis. Het is een magnifieke tocht die u van het lieflijke groene laagland via fraaie bergmeren, bossen en heidelandschappen door de ruige Schotse hooglanden leidt. De route voert afwisselend over historische voetpaden, oude militaire wegen, landwegen en stukken voormalige spoorlijn. Hoogtepunten zijn het imposante Loch Lomond, de groene valleien van Glen Falloch en het ruige afgelegen Glen Rannoch. De uitzichten op de machtige Ben Nevis piek aan het einde van de route is onvergetelijk. Dit is dan ook met recht de klassieker onder de Schotse wandelroutes.

DAG TOT DAG                          Zwaarte schelp schelp    

Dag 1

Milngavnie

Aankomst in Milngavnie.
Milngavnie ligt 10 km van het centrum van Glasgow verwijderd en is per trein gemakkelijk te bereiken. Overnachting Milngavnie

Dag 2

Milngavnie - Drymen : 5h30, 20 km 

De tocht begint met een vrij makkelijke wandeling over licht heuvelachtig terrein. De route start bij de granieten obelisk in Douglas Street in het centrum van Milngavnie. U laat al snel het stadje achter u en via de fraaie heidelandschappen van Drumdog Moor en de bossen van Mugdock Wood komt u halverwege in het dorpje Blanefield aan. U wandelt verder naar de beboste heuvels van Dumgoyach. Hierna volgt de West Highland Way een voormalige spoorlijn en passeert u de fraaie Glengoyne whiskey destilleerderij. U volgt nu een netwerk van landelijke weggetjes en passeert een aantal gehuchten alvorens Drymen te bereiken. Overnachting Drymen.

Dag 3

Drymen – Rowardennan : 6h, 22km

U verlaat Drymen en volgt een landweg naar het Garadhon Forest. Het pad loopt kilometers door het bos tot u Conic Hill ziet liggen. De route klimt nu geleidelijk omhoog naar de top van de heuvel en onderweg kunt u genieten van de prachtige uitzichten over het enorme Loch Lomond meer en zijn vele eilandjes. De route daalt nu af en gaat wederom door een naaldbos alvorens u het dorp Baimaha, gelegen aan de oever van Loch Lomond bereikt. De West Highland Way loopt nu via Craigie Fort langs de oever van Loch Lomond verder naar Arrochymore . Hierna klimt u steil omhoog dwars door het Ross Wood bos. De route slingert nu verder langs de helling boven Loch Lomond tot aan Rowardennon, gelegen aan de voet van de meest beklommen berg van Schotland, de Ben Lomond. Overnachting Rowardennan.

Dag 4

Rowardennan – Inverarnan : 7h, 23 km 

Vandaag wandelt u het grootste deel van de dag langs de oevers van Loch Lomond. Een paar kilometer voorbij Rowardennan splitst het pad zich en kunt u kiezen of u het hogere pad door de bossen loopt, of dichter langs de rotsachtige kust. Dit laatste is uitdagender en af en toe smal en steil, maar u wordt beloond met fantastische uitzichten over Loch Lomond en u passeert Rob Roys prison, een kleine kloof in een rotswand waar hij enige tijd gevangen werd gehouden. De paden komen weer samen voorbij Rowchoise Bothy en loopt grotendeels door het bos tot aan Inversnaid. De route steekt bij een fraaie waterval de rivier Snaid Burn over. Hierna passeert u Rob Roys cave en wordt het pad woest en ruig. Na een paar kilometer vlakt het pad af en u bereikt Ardleish. Hier kunt u genieten van de prachtige uitzichten over de omliggende pieken. De West Highland way verlaat nu Loch Lomond en gaat verder via de oevers van het piepkleine Dubh Logan naar het dorp Inverarnan. Overnachting in Inverarnan.

Dag 5

Inverarnan – Tyndrum: 5h, 22 km

Vandaag staat er een korte wandeldag op het programma. Vanuit Inverarnan steekt u de Falloch rivier en volgt vervolgens een boeren landweg langs de oevers van de rivier. Hierna klimt het pad omhoog en doorkruist u een prachtige vallei vol ravijnen, rotsachtige stroomversnellingen en kleine watervallen. U passeert de afgelegen Derrydarroch farm, en via een paar oude militaire weggetjes bereikt u Crianlarich. Hierna en trekt u de dichte bossen in en u steekt de Herive Burn over en daalt dan weer af naar de Fillan rivier, waar zich de ruines van de 14e eeuwse St Fillans kapel bevinden. De route passeert de Auchtyre Farm en volgt nu de oevers van de Fillan. Na enige tijd buigt het pad van de rivier  af en trekt opnieuw door de bossen naar de plaats Tyndrum. Overnachting in Tyndrum.

Dag 6

Tyndrum – Kingshouse: 8h, 30 km

Deze dag kan ingekort worden tot 19km door de trein te nemen tot aan bridge of Orchy. U wandelt verder over oude militaire weggetjes en passeert enkele keren het spoor van de West Highland Line. Ondertussen heeft u prachtige uitzichten op de Schotse hooglanden met als hoogste pieken Bein Dorain en Bein an Dothaidh totdat u in Bridge of Orchy aan komt. U steekt de bridge of Orchy over en klimt initieel door het dichte bos. Na enige tijd opent het pad zich en u wandelt verder door weidse heide naar de heuvel Mam Carraigh. Via Victoria Bridge trekt u door een van de mooiste en ruigste trajecten van de Western Highland Way dwars door Rannoch Moor. Hier heeft u schitterende uitzichten op de Black Mount Hills. Het pad gaat verder over de hellingen en u passeert halverwege de Ba Bridge en niet veel later Ba Cottage alvorens u het hoogste punt van de dag bereikt. Hierna daalt u dan langzaam af tot aan het Kingshouse Hotel. Hier wacht een transfer u op en brengt u naar uw accommodatie in Kinglochleven.

Dag 7

Kingshouse - Kinglochleven : 6h, 15 km

Na het ontbijt brengt u terug naar Kingshouse. De route loopt aanvankelijk rustig verder door de groene vallei tot u Altnafeads bereikt. Hier begint een steile klim omhoog over een pad dat the Devil’s Staircase genoemd wordt en naar het hoogste punt van de gehele route leidt op 550m, het uitzicht is wederom overweldigend. Tot slot daalt u af naar het plaatsje Kinglochleven. Overnachting Kinglochleven.

Dag 8

Kinglochleven – Fort William : 7h, 22 km

Het pad begint gellijk zigzaggend door het bos te stijgen als u de boomgrens bereikt vlakt het af. Uw beloning is een schitterend uitzicht op het meer en de omliggende pieken. De route stijgt nu heel geleidelijk verder tot aan de pas Lairigmoor met hoge pieken aan weerszijden. U wandelt verder vervolgens door de bossen en loopt dan richting Glen Nevis, met de enorme piek van Ben Nevis op de achtergrond. De West Highland Way vervolgt zijn weg door het Nevis Forest en U bereikt het stadje Fort William. Fort William wordt omringd door de hoogste Schotse bergen en dit indrukwekkende schouwspel vormt dan ook een waardige afsluiter van een indrukwekkende tocht dwars door de Schotse Hooglanden. Overnachting Fort William.

Dag 9
Fort William

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE 

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer               € 1088
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer           € 1048

Prijs op basis van één persoon met bagagevervoer          vanaf € 1590
Prijs op basis van één persoon zonder bagagevervoer     vanaf € 1520

Inclusiefaccommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, transfer heen en terug Kinglochleven,routebeschrijving, kaarten

Overnachtingen in hotelletjes en pensions.

 

Verlenging op aanvraag.