Back to Top

Olavs Pad
r2Route 1 : Oppdal - Trondheim, 9 dagen
Een wandeltocht door beboste valleien en glooiend boerenlandschap naar het graf van st Olav in de Nidaros-kathedraal in Trondheim.

Gradatie: schelp vanaf € 895

Olavspad : individuele wandelreis

Over authentieke pelgrimspaden naar Trondheim

Een van de meest bijzondere pelgrimsroutes is misschien wel het Olavspad in Noorwegen. Olav de II stierf in 1030 tijdens een veldslag en werd begraven aan de oever van de Nidelva-rivier. Al spoedig deden verhalen de ronde over wonderen die plaats vonden in de buurt van het graf en Olav werd heilig verklaard. Toen de heilige Sint Olav in 1164 een pauselijke erkenning kreeg, kwam de stroom pelgrims pas goed op gang en werd Nidaros (het huidige Trondheim) één van de belangrijkste bedevaartbestemmingen van de middeleeuwen en als het ware het Santiago de Compostela van het hoge noorden. Dit duurde tot 1537 toen de reformatie in één klap een einde maakte aan de katholieke traditie van Noorwegen. Sinds enkele decennia is deze pelgrimsroute weer nieuw leven ingeblazen en beginnen de pelgrims weer langzaam te komen. Het Olavspad is een prachtige route die grotendeels over onverharde paden en landelijke wegen loopt. De route doorkruist bossen en veenmoerassen, steekt verschillende bergpassen over en voert u door dun bevolkte valleien met fraaie historische boerderijen. U passeert diverse Neolithische monumenten zoals steenmannen, grafheuvels en runenstenen. In Skaun passeert u één oude kerk met altaarstuk uit de pelgrimperiode.

U begint in Opdall en doorkruist het dal van de Orkla-rivier met fraaie beboste hellingen en vele historische boerderijen. Vervolgens trekt het Olavspad door uitgestrekte veenmoerasvelden en steekt net voor Trondheim een fjord over. Vanaf de laatste hellingen ziet u de groene koepels van de Nidaros-kathedraal reeds opdagen. Deze imposante kathedraal waar St Olav begraven ligt, is een waardige afsluiter van deze noordelijke pelgrimstocht.

olav