Back to Top

Magna Via di Sicilia

De Magna Via Francigena di Sicilia, de grote Frankische weg, loopt  van Palermo aan de noordkust, dwars door het hart van Sicilië, naar Agrigento aan de zuidkust. Deze pelgrimstocht heeft een lengte van 180 km en doorkruist de provincies Palermo,
het ruige Caltanissetta en Agrigento. Deze eeuwenoude route is door de geschiedenis heen gevormd door de legers van verschillende culturen zoals de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Arabieren. In de 12de eeuw gebruikten Frankische ridders uit Normandië de paden voor de verovering van het gebied. Ze herstelden de Grieks-Byzantijnse kerken en bouwden nieuwe katholieke kerken waarvan velen tot op de dag van vandaag nog op de route liggen. Een groot gedeelte van dit  netwerk van paden wordt nog steeds  gebruikt voor de transhumanza: de migratie van schapen en koeien van het hoogland naar het laagland. Deze doorgaande route van noord naar zuid raakte in vergetelheid maar enthousiaste vrijwilligers, dorpsbewoners en boeren hebben de Via Magna recentelijk weer nieuw leven ingeblazen.  De trazzera, vrij brede, veelal onverharde ‘veedrijverswegen’, vormen nu de ruggengraat van de Magna Via Francigena. Deze worden met elkaar verbonden door paadjes dwars door de velden, langs akkers van wijn- en olijfboomgaarden, door desolate valleien en af en toe door een schaduwrijk bospad. Dit is het echte Sicilië, ver weg van de toeristen massa’s. Elke etappe eindigt in een dorp of een klein stadje, met mooie kerkjes, kloosters en pittoreske straatjes, waar u hartelijk verwelkomd wordt. Proef er vooral ook de Siciliaanse canollo, een gebakje gevuld met ricotta, pistachenoten en gesuikerde sinaasappel. De tocht eindigt in de mooie, middeleeuwse stad Agrigento. Bezoek hier zeker de nabijgelegen oude Griekse stad Valle dei Templi maar ga allereerst naar de kathedraal San Gerlando, waar u met uw pelgrimspaspoort als bewijs, een credential kunt krijgen als tastbare herinnering aan de Magna Via di Sicilia.

 

Dag tot dag

Dag
Palermo
Deze wandelreis start in de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Palermo is een stad van pleinen, kerken, fonteinen, kleurrijke markten en buurten met hier en daar een temperamentvol, rauw randje. Het is een smeltkroes van culturen; Byzantijnen, Romeinen, Arabieren en Normandiërs, allen hebben hun stempel op de rijke geschiedenis, de architectuur en, niet te vergeten de Siciliaanse kookkunst gedrukt.
overnachting in Palermo

Dag 2
Palermo-Santa Cristina Gela: 6h uur, 17km

De eerste etappe van uw wandeltocht start bij de indrukwekkende kathedraal van Palermo, gebouwd op de restanten van een moskee. U verlaat de stad via de Porta Nuova en bereikt al snel het plaatsje Monreale en de kathedraal Santa Maria Nuova met magnifieke mozaïeken uit de 12de eeuw. Hierna verlaat u het stedelijke gebied en daalt via een oude trazzera (veeweg) af in de vallei van Altofonte. Vervolgens gaat het heuvelopwaarts in de richting van Santa Cristina Gela, een dorpje met een bevolking van Albanese oorsprong. Nog een laatste klimmetje en dan ligt het meer van Albanesi en Santa Cristina aan uw voeten. Porbeer hier zekker de lokale specialiteit cassatella!
Overnachting in Santa Cristina Gela

Dag 3
Santa Cristina Gela-Corleone: 8h, 26km

Vandaag volgt u grotendeels de antica trazzera. U stijgt door wijngaarden naar de rand van het bos en als u achterom kijkt ligt het Lago Albanesi alweer ver beneden u. Voorbij het bos volgt u de vallei in de richting van de heuvels. De route voert dwars door de velden, die in het voorjaa,r in een bloemenzee veranderen. Hier en daar, passeert u een eenzame hoeve en staren nieuwsgierige koeien en muildieren u aan. Halfweg bereikt u het Sanctuario Madonna del Rosario waar, volgens de legende, twee herders een rots ontdekte met de afbeelding van de Maagd Maria. Pelgrims zijn hier van harte welkom. De markeringen leiden u onderlangs de markante Rocca Argenteria. De rots werd vroeger gebruikt als controlepost voor dit stuk van de oude Grieks-Romeinse weg, nu is het een uitdagende trekpleister voor rotsklimmers. Er volgt nu een flinke afdaling naar een vallei om er dan aan de overkant weer uit te klimmen voordat u Corleone bereikt. Corleone is beroemd en vooral berucht vanwege de maffia. Een bezoek aan de CIDMA  (Internationaal Documentatie Centrum over Maffia) is een verhelderende aanrader.
Overnachting in Corleone

Dag 4
Corleone-Prizzi: 6h, 19km

U bengint de dag met een klimmetje dat u naar de Chiesa Madonna del Malposso brengt met een prachtig uitzicht op Corleone.  Vanaf hier leiden de trazzera u verder het binnenland van Sicilië in, langs wijngaarden en open velden. U passeert de restanten van de Chiesa Santa Maria della Scala en de eenzame hoeve Masseria Imbriaca waar u uw veldfles mag bijvullen. Vanaf het hoogste punt van de Viale delle Sorgenti heeft u een schitterend uitzicht op het Lago di Prizzi. In de verte ziet u voor u op de heuvels, reeds de van de huizen van het hooggelegen Prizzi liggen. U daalt af naar het meer en begint dan aan de pittige klim naar het stadje. Boven klijgt u zicht op het indrukwekkende oude stadsdeel van Prizzi.
Overnachting in Prizzi

Dag 5
Prizzi-Castronovo di Sicilia:
8h, 24km
U volgt vandaag de trazzera grotendeels door een bosrijk landschap.Achter u ligt Prizzi als een baken in het landschap. U trekt door het Monte Carcaci Nature Reserve en passeert vervolgens het verlaten dorp Borgo Riena. Zoals dat vaker in Sicilië voorkomt, zijn de bewoners van Riena rond 1980 uit het dorp vertrokken om elders hun geluk te zoeken en een beter bestaan op te bouwen. De route gaat oostwaarts door een open landschap en en duikt oponieuw het Monti Sicani Nature Reserve in, de ‘groene long’ van het district. Na een pauze op de picknickplek van Santa Catharina volgt u kleine landellijke weggetjes in de richting van Castronovo. De laatste kilometers van deze etappe, volgt u een klein pad door het Bosco Comuni, langs pagliai, de typisch Siciliaanse hutjes van stro, voordat u Castronovo bereikt.

Overnachting in Castronovo

Dag 6
Castronovo di Sicilia-Cammarata: 4h, 12km

Vandaag staat er een korte etappe op het programma. U bent nu in het hart van Sicilië en wandelt door wijn- en olijfboomgaarden en langs rollende graanvelden. U passeert de olijfoliepers van Colle San Vitale. Hier ligt op het terrein van de hoeve de Necropolis Capelvenere met tombes die in een grote rots zijn uitgehouwen en eeuwenlang als woningen gebruikt werden. Nadat u de Platani Rivier bent overgestoken bereikt u Casale di San Pietro, een oude controlepost en een belangrijke rustplaats voor pelgrims op de Magna Via Francigena. Hierna volgt een flinke klim en ziet u Cammarata en het kasteel uit de 13de eeuw voor u liggen. Pelgrims worden bij binnenkomst in het stadje verwelkomd met een muur vol kleurrijke graffitikunst met de pelgrimage als thema.
Overnachting in Cammarata

Dag 7
Cammarata -Sutera: 7h, 21km

U begint vandaag met een aantal vlakke kilometers alvorens u gaat stijgen naar het mooie plaatsje Acquaviva Platani. De ideale plek voor een kop koffie met een Siciliaanse cannolo! Na Acquaviva volgt u kleine weggetjes over een bergkam. Het uitzicht op het plaatsje Mussomeli en de desolate vallei met de vele rotspartijen is zondermeer prachtig. Eenmaal halfweg,  krijgt u zicht op de indrukwekkende rots San Paolino waaronder Sutera vastgeplakt lijkt te zijn. Sutera is een klein juweel en behoort tot het circuit van de mooiste dorpen van Italië. Struin hier over de geplaveide straatjes van de Arabische wijk Rabato, bezoek de kerken en het Carmelite klooster, dat nu onderdak biedt aan het etnografisch-archeologisch museum. En beklim dan de 183 treden naar de top van Monte San Paolino.
Overnachting in Sutera

Dag 8
Sutera-Racalmuto: 7h uur, 23 km

Vandaag volgt er een relatief lange wandeldag. Na het dorp Campofranco gepaseerd te zijn daalt u af naar de Gallo d’Oro rivier en vervolgens stijgt u naar het stadje Milena. U passeert een necropolis met vondsten uit het Bronstijd, de Byzantijnse Periode en de Late Middeleeuwen. U volgt een netwerk van paden en boerenweggetjes door de velden en een laatste klim leidt u  door het schaduwrijke Bosco Zellante. Hierna begint u aan de laatste afdaling naar Racalmuto. U bent nu in de provincie Agrigento aangekomen. Racalmuto is bekend vanwege het kasteel van Chiaramonte, de Chiesa Madre en de Chiesa San Francesco. Een prettige bijkomstigheid is dat Racalmuto twee uitstekende restaurants met Siciliaanse en Italiaanse specialiteiten heeft.
Overnachting in Racalmuto

Dag 9
Racalmuto-Joppolo Giancaxio: 7h, 22km

Deze een na laatste etappe op de Magna Via Francigena voert u door de velden langs een aantal dorpjes en stadjes. Na het plaatsje Grotte gaat u stijgen naar de top van een heuvel  en een sterrenwacht. Voor de sterren is het nog te vroeg maar overdag heeft u hier een weids uitzicht over de vele dorpjes en de voormalige zwavelmijnen in de verte. Het volgende plaatsje dat u passeert is Comitini, met het mooie Piazza Umberto I, een aantal kerkjes en het Mijnen Museum. Aragona is, de grootste plaats op uw tocht vandaag  Na een welverdiende pauze in op één van de terrasjes volgt u de trazzera naar het kleine Joppolo Giancaxio. Het plaatsje heeft slechts 1240 inwoners maar ook een kerk, een bar, een gastvrije trattoria en een heus kasteel.
Overnachting in Joppolo Giancaxio

Dag 10
Joppolo Giancaxio-Agrigento: 4h, 13km

Vanaf Joppolo ziet u Agrigento in de verte reeds liggen. Maar voordat u het eindpunt bereikt, wandelt u over kleine weggetjes naar het riviertje Akragas. Hierna volgt u een klein paadje door het riet en komt u onder Agrigento uit. Nog een laatste klimmetje en u komt uit bij de eerste huizen. U stijgt nog even verder door een park net onder de kathedraal. Een straatje met muurschilderingen voert u dan uiteindellijken naar het plein voor de kathedraal het eindpunt van deze 180 kilometer lange tocht dwars door Sicielie en tevens het eindpunt van de Magna Via Francigena.
Overnachting in het historische centrum van Agrigento

Dag 11
Agrigento

Na het ontbijt eindigt uw arrangement

Prijsbijlage

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                € 928
P.P op basis van twee personen  zonder bagagevervoer          € 682

Prijs op basis van één persoon met bagagevervoer               €   1354
Prijs op basis van één persoon zonder bagagevervoer          €   872

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, , routebeschrijving, kaarten,

Verlenging op aanvraag.