Back to Top

Fife Coastal Path, 7 dagen, individuele wandelreis

Langs de pittoreske schotse oost kust

Het Fife Coastal Path is een zeer afwisselend 105 km lang kustpad dat begint in North Queensferry, gelegen aan de wateren van Firth of Forth en loopt tot aan het historische stadje Sint Andrews; het voormalige middeleeuwse religieuze centrum van Schotland. De route voert langs dramatische kliffen, rotsen, talrijke zandstranden, duinen en pittoreske vissersdorpjes met schilderachtige havens. De kasteelruïnes getuigen van een roerig verleden. Het Fife Coastal Path geeft vrijwel continue prachtige uitzichten over zee. In de vele natuurgebieden langs de route hebben zeehonden, papegaaiduikers en alken hun toevlucht gezocht. Een verrekijker op deze route is dan ook geen overbodige luxe. Het kustpad is een gemakkelijke route met kleine hoogteverschillen, dat zeer afwisselend is. Het is daarmee een absolute aanrader voor liefhebbers van kustwandelingen.

DAG TOT DAG                                     Zwaarte :  schelp schelp-half        

 

Dag 1 : North Queensferry

Aankomst in North Queensferry dat bekend staat om zijn prachtige, honderd jaar oude monumentale spoorbrug; de Forth Bridge. Overnachting in North Queensferry.

Dag 2 : North Queensferry– Burntisland : 5h, 19 km

U verlaat North Queensferry en wandelt pal langs de kust door het Carlingnose Point Wildlife Reserve. U trekt om Inner Bay heen, en komt langs het dorp Inverkeithing. Vervolgens passeert u Dalgety Bay. Na de fraaie ruïnes van St. Bridget’s Kirk gaat het pad landinwaarts langs het prachtige Aberdour Castle en de 12e eeuwse St. Fillan-kerk. Via een route langs de kust passeert u de Starley Burn waterval. Daarna komt u in Burntisland aan komt. Overnachting in Burntisland.

Dag 3 : Burntisland - Leven : 7h, 26 km

De route gaat verder langs het uitgestrekte strand van Burntisland en de baai Pettycur. U blijft de kustlijn volgen langs de dorpjes Pettycur en Kinghorn. U passeert de ruïne van de indrukwekkende Seafield Tower en gaat verder langs het zandstrand van Kirkcaldy. Al snel nadert u Ravenscraig Castle, van waar u koers zet richting het historische haventje van Dysart. Daarna bereikt het door rotsen omgeven West-Wemyss, vanwaar u zicht krijgt op het kasteel boven op de klif. In East-Wemyss bevinden zich de Wemyss-grotten met zijn oude rotsgravures. U passeert wederom een kasteelruïne, Macduff Castle en nadert nu snel Buckhaven. De laatste kilometers gaan door de aaneengegroeide stadjes Methil en Leven. Overnachting in Leven.

Dag 4 : Leven – Elie : 4h, 17 km

Vandaag doorkruist u een reeks van prachtige stranden. Als het laagwater is, kunt u over het strand van Leven naar de plaatsjes Lundin Links en Lower Largo wandelen. De route wordt vervolgd over een oude spoorlijn, van waar u kunt genieten van prachtige vergezichten over de kustlijn. Daarna wandelt u door de duinen van het Dumbarnie Links Wildlife Reserve. Via Shell Bay bereikt u de kliffen van Kincraig Point. De route vervolgt zijn weg over de spectaculaire klifrotsen richting West Bay. Daarna komt u in het havenstadje Elie, uw eindbestemming van vandaag. Overnachting in Elie.

Dag 5 : Elie - Crail : 6h, 22km

U wandelt vanuit Elie langs de kust naar Ruby Bay, de baai waar Lady’s Tower op de kliffen prijkt. De uitzichten over de woeste kustlijn zijn hier adembenemend. De route voert langs de mysterieuze ruïnes van Ardross Castle en Newark Castle. Daarna neemt het pad u mee naar de St. Monans, de middeleeuwse kerk die pal aan de klifrand ligt. Via de historische St. Monans-molen passeert u vervolgens de vissersdorpjes Pittenweem en Anstruther. Het pad leidt u verder door het boerenland dicht aan de kust. Via de opmerkelijke Caipilie-grotten komt u in het laatste pittoreske vissersplaatsje van vandaag; Crail. Overnachting in Crail.

Dag 6 : Crail – St. Andrews : 6h, 21km

Via het pal aan de kust lopende pad gaat u door het Kilminning Wildlife reserve naar Fife Ness, de meest oostelijke punt van de route, waar u getrakteerd wordt op weidse uitzichten over een natuurlijke haven. Nog altijd de kust volgend passeert u het idyllische strandbaaitje Cambo Sands. Het pad buigt vervolgens landinwaarts richting het dorpje Boarhills en komt uit bij de spectaculaire rotspartij Buddo Rock. Daarna wandelt u naar het prachtige St. Andrews, een historisch stadje dat in de middeleeuwen het belangrijkste religieuze centrum van Schotland was. Een waardige afsluiter van deze kustroute! Overnachting in St Andrews.

Dag 7 : St. Andrews

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 1008
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 923

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt , bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten.

Verlenging en 1- persoonsmakers op aanvraag.

Verlenging op aanvraag.