Back to Top

Camino Ingles, Individuele wandelreis, 7 dagen

 

De Camino Ingles vormde van oudsher de favoriete pelgrimsroute voor pelgrims afkomstig uit de Britse eilanden en Ierland, op hun weg naar Santiago de Compostela. Pelgrims kwamen per boot aan in de haven van La Coruña of Ferrol en liepen vandaar uit verder naar Santiago. Met een start in Ferrol bent u nog 115 km van Santiago verwijderd en deze route voldoet daarmee aan de minimum afstand voor het verkrijgen van de Compostella oorkonde. Hoewel deze route de laatste jaren aan populariteit wint is deze nog vrij rustig in vergelijking met de laatste 100 km van de Camino Frances. U wandelt initieel langs de ruige kustlijn en passeert daarbij de prachtige historische stadjes Pontedeume en Betanzos. Hierna draait de route landinwaarts en volgt u een netwerk van paden en landelijke weggetjes door groene velden en kastanje bossen, zo typisch voor de Galicische heuvellanden. De vele stenen kruisen, oude romaanse kerken en middeleeuwse bruggetjes herinneren aan een ver pelgrimsverleden en geven deze route een bijzonder karakter. De traditionele dorpjes waar u overnacht zijn de ideale plek om de lokale keuken te ontdekken. De laatste dag ziet u de torens van de kathedraal reeds in de verte opdoemen. Het majestueuze Santiago met zijn wereldberoemde kathedraal, statige paleizen en middeleeuwse straatjes is het eindpunt van deze fantastische reis.

DAG TOT DAG                     Zwaarte :  schelp schelp

Dag 1
Ferrol
Aankomst in het havenstadje Ferrol. Overnachting in Ferrol.

Dag 2
Ferrol – Pontedeume: 7,5h, 29 km, + 505m, -429m
De oorspronkelijke haven van Curuxeiras dateert uit de 9de eeuw en het is hier dat de Camino Ingles begint. Als u Ferrol uit loopt passeert u het San Martino de Xubio klooster, daterend uit de 8ste eeuw. De route gaat dan verder over een kustpad dat uitkomt op de Camino O Salto langs de oevers van de Eume-rivier. Hier volgt de route de Camino Real, het koningspad. U wandelt verder naar het kleine stadje Neda gelegen halverwege de etappe, waar u de 14e eeuwse San Nicolas kerk en een fraaie calvarie kunt aanschouwen. De Camino Ingles loopt nu verder langs het prachtige strand van A Magdalena. Het is nu niet ver meer naar het historische Pontedeume, met zijn 13de eeuwse Sint Jakobs kerk en de 12de eeuwse San Miguel de Breamo kerk (op aanvraag kan deze dag gesplitst worden). Overnachting in Pontedeume.
DEZE DAG KAN GESPLITST WORDEN

Dag 3
Pontedeume – Betanzos: 5h, 19 km, + 480m, -550m
Het pad klimt gelijk omhoog naar een spectaculair uitzichtspunt over Ferrol en Betanzos. De Camino Ingles loopt verder naar de Miño en u steekt via een fraaie middeleeuwse stenen brug de Baxoi-rivier over. U volgt opnieuw de kust en komt uit bij de brede monding van de Lambre-rivier. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de Rias de Betanzos en de omliggende moeraslanden. U nadert nu de historische stad Betanzos met het best bewaarde oude centrum van Galicië. De oude stadswallen en drie stadspoorten zijn nog bewaard gebleven en in het centrum van Betanzos liggen diverse stadspaleizen en oude kerken daterend uit de late middeleeuwen, zoals de St Jacobs-, de Santa Maria- en de San Francisco kerk. Overnachting in Betanzos.

Dag 4
Betanzos – Bruma Meson de Vento: 7h, 27 km, + 880m, -490m
De Camino Ingles laat Betanzos achter zich en u steekt via de oude brug van As Cascas de Mendo-rivier over. U passeert vervolgens de dorpjes Matino en Boucello en passeert de verlaten hermitage van San Pelayo. Een jonge Spaanse martelaar uit de 10e eeuw, die een slachtoffer was van de Moorse overheersing. U wandelt verder, via een netwerk van paden en landelijke weggetjes door het groene Galisische heuvellandschap naar het dorp Bruma-Meson de Vento, waar de middeleeuwse San Lourenzo kapel en de bijbehorende restanten van een uit de middeleeuwen daterend hospitaal, een bezoekje moeite waard zijn. Overnachting in Bruma-Meson de Vento.
DEZE DAG KAN GESPLITST WORDEN

Dag 5
Bruma Meson de Vento – Sigüero: 6,5h, 24 km, + 250m, -434m
U passeert de kapel als u het dorp verlaat en wandelt verder door het groene glooiende landschap rond Ordes. In dit landelijke gebied passeert u veel boerderijtjes met de typische uit graniet gebouwde graanschuren, de horreros. U wandelt door een aantal kleine dorpjes met historisch hoogstaande architectuur zoals het romaanse San Pelayo kerkje van Buscaz en de kerk van San Xiao. Via het dorp Casanova komt u uiteindelijk op een rustige lange rechte weg die u naar Sigüero brengt. Overnachting in Sigüero.

Dag 6
Sigüero - Santiago ; 3,5h, 16 km, + 280m, -255m
U loopt Sigüero uit en steekt de Tambre-rivier over. Het pad volgt nu de rivier naar de Fonte do Ingles. Hierna passeert u Meixonfrio dat vroeger een belangrijke pelgrims rustplaats was. Vervolgens passeert u het pre-romaans fort waar volgens de legende alle pelgrims een steen op een stapel moesten achterlaten. De Camino Ingles nadert nu Santiago de Compostela en eindigt op het plein voor de magnifieke kathedraal. Het majestueuze Santiago boordevol architecturale hoogtepunten van pre-romaans tot hoog barok is een waardige afsluiter voor deze fantastische pelgrimstocht.
Overnachting in Santiago de Compostela.

Dag 7
Santiago de Compostela
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE

 

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 483
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 455

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 640
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 613

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
pelgrimspaspoort, routebeschrijving, kaarten.

Overnachtingen in hotelletjes en pensions.

 

Pelgrimspaspoorten : wij voorzien u op al onze routes van de officiële pelgrimspaspoorten (credentials), uitgegeven door de kathedraal van Santiago, voor het bekomen van de Compostella. Deze zijn inclusief. Het is dus niet nodig lid te worden van het Nederlandse Sint Jacobsgenootschap om uw paspoort te verkrijgen. U bespaart hiermee €26 per persoon.

 

Verlenging op aanvraag.