Back to Top

Camino Frances: individuele wandelreis

Wandel  de klassieke Camino Frances naar Santiago de Compostela.

In het kleine Franse middeleeuwse stadje St Jean Pied de Port aan de voet van de Pyreneeën begint Europa's oudste en meest bekende lange afstandspad de Camino Frances. Deze St Jacobsroute genoemd, naar het land van oorsprong waar van oudsher het merendeel van de pelgrims op deze route vandaan kwamen is nog steeds de populairste van alle routes naar Santiago de Compostela. Vandaag treft u in St Jean wandelaars en fietsers uit de zeven windstreken die zich klaar maken voor de lange tocht over de Camino Frances naar Santiago de Compostela. Hoog in de Pyreneeën wandelt u via de beroemde Roelandspas Spanje binnen. de Camino Frances daalt af naar de groene met wijngaarden bedekte heuvels van de Navarra en de Rioja.

hoofd-intro

We vervolgen onze tocht langs de Camino Frances  en passeren verschillende oude vestingstadjes strategisch gelegen boven op de heuvels die de St jacobsroute beschermden. In de middeleeuwse steden zoals Estella en Santo Domingo de la Calzada met hun prachtige pleinen en kathedralen kunt u genieten van de fantastische keuken van de Rioja. Via een netwerk van zandpaden en oude weggetjes wandelen we steeds verder naar het westen tussen de glooiende akkers en wijngaarden. Met Burgos in zicht worden de velden langzaam geler en de paden roder. Burgos is met zijn prachtig bewaarde oude centrum, statige monumenten en schitterende gotische kathedraal terecht een van de parels aan de kroon van Spanje. Als we het imposante Burgos achter ons laten trekt de Camino Frances het land van de Meseta binnen, de droge hoogvlakte die het hart van Castilie vormt. Hier reiken de graanvelden en paden eindeloos tot de horizon. We wandelen westwaarts in de schaduw van het Cantabrisch gebergte waarvan de pieken in de verte zichtbaar zijn. In deze dun bevolkte streek duikt hier en daar een klein dorpje als een fata morgana op uit het eindeloze landschap. We weten dat we het eind van de meseta bereikt hebben als de vegetatie langzaam terug groener wordt en de koninklijke stad Leon in zicht komt.

Leon heeft met zijn combinatie van brede art deco wandelboulevards en middeleeuws centrum voor ieder wat wils en faalt er nimmer in zijn bezoekers te verleiden. Na Leon begint de Camino Frances aan een klim door de groene uitlopers van het Cantabrisch gebergte naar de historische stad Astorga. Ooit de Romeinse hoofdstad van de gelijknamige provincie maar is nu eerder een slaperig stadje bekend vanwege  zijn Gaudi paleis en chocola. U zet uw pelgrimstocht verder en naarmate u steeds hoger komt in de met heide en struikgewas begroeide heuvels worden de uitzichten op dit stuk van de St Jacobsroute steeds weidser. Op een van de hoogste punten van de Camino Frances komt u langs het Cruz de Fer, het ijzeren kruis waar pelgrims al sinds mensenheugenis een steen achterlaten die ze van thuis tot hier hebben meegedragen. Het is een oeroud symbool voor het achterlaten van hun zorgen. U daalt nu langzaam af naar Ponferrada waar de machtige kruisvaarders burcht getuigt van de strategische positie van deze stad als toegangspoort naar Galicië. Hierna strekken de groene met kastanje bossen bedekte heuvels van Galicië zich voor u uit. Een wirwar van schaduwrijke bospaden en een aantal stevige klimmetjes brengen u naar het oeroude Keltische dorpje O'Cebreiro gelegen op de top van een berg met prachtige uitzichten over het Galicisch landschap. Via diepe beboste valleien en pittoreske natuurstenen dorpjes bereikt u uiteindelijk de top van de Monte Gozo en ziet u voor het eerst de torens van Santiago de Compostela in de verte, uw eindbestemming. Deze klassieke St Jacobsroute die dwars door het noorden van Spanje leidt, weet met zijn grote diversiteit aan landschappen, uitgebreide geschiedenis en culturele hoogtepunten een ieder te bekoren. U zult nog vaak met veel plezier terugdenken aan deze magische pelgrimstocht.

Route 1: St Jean - Logrono, 9 dagen

Een tocht over de Pyreneeën, dwars door de heuvels van de Navarra naar de groene wijngaarden en pittoreske dorpjes
van de Rioja.

Gradatie: schelp schelp vanaf € 459

Route 2: Logrono - Burgos, 7 dagen

Vanuit Logrono wandelt u door een glooiend akkerlandschap met hier en daar een oud vestingstadje naar Burgos de stad
van El Cid.

Gradatie: schelp vanaf € 352

Route 3: Burgos - Leon, 11 dagen

Deze tocht steekt de Mesata over met zijn eindeloze gele graanvelden en rode zandpaden naar het koninklijke stad Leon.

Gradatie: schelp vanaf € 488

Route 4: Leon - Sarria, 10 dagen

Een pittige tocht die de uitlopers van het Cantabrisch gebergte oversteekt weidse uitzichten vergezellen u op uw pad naar Galicië.

Gradatie: schelp schelp vanaf € 453

Route 5: Sarria - Santiago, 7 dagen

De laatste 100km, door de dicht beboste heuvels van Galicië naar de magische, middeleeuwse stad van Santiago de Compostella.

Gradatie: schelp schelp vanaf € 356