Back to Top

Individuele fietsreis door Noord-Spanje

De klassieke St Jacobsroute naar Santiago de Compostela

In het middeleeuwse Roncesvalles, aan de voet van de Pyreneeën begint Europa's oudste en meest bekende langeafstandspad; de Camino de Santiago de Compostela. Deze route wordt ook wel de Camino Frances genoemd, naar Frankrijk, het land van oorsprong, waar van oudsher het merendeel van de pelgrims op deze route vandaan kwamen. Vandaag treft u hier wandelaars en fietsers uit de zeven windstreken die zich klaarmaken voor de lange tocht naar Santiago. Al fietsend daalt u af naar de groene, met wijngaarden bedekte heuvels van de Navarra en de Rioja. Tijdens uw tocht passeert u verschillende oude vestingstadjes, die steeds strategisch gelegen zijn bovenop een heuvel. In middeleeuwse steden als Estella en Santo Domingo de la Calzada, met hun prachtige pleinen en kathedralen, kunt u genieten van de fantastische keuken van de Rioja. U fietst steeds verder naar het westen, langs glooiende akkers, over een netwerk van zandpaden en oude weggetjes. Met Burgos in zicht worden de velden langzaam geler en de paden roder. Burgos is met zijn zijn prachtig bewaarde oude centrum, statige monumenten en schitterende gotische kathedraal terecht een van de parels aan de kroon van Spanje. Als we het  imposante  Burgos achter ons laten, betreden we het land van de Meseta, de droge hoogvlakte, die het hart van Castilië vormt. Hier reiken de graanvelden en paden eindeloos tot de horizon. De Camino Frances trekt westwaarts verder, in de schaduw van het Cantabrisch gebergte, waarvan de pieken in de verte zichtbaar zijn.

hood-intro

{slider id="demo_vert" title="Lees meer / minder..." direction="0"}
In deze dun bevolkte streek duikt hier een daar een klein dorpje als een fatamorgana op uit het eindeloze landschap. We weten dat we het eind van de meseta bereikt hebben als de vegetatie lanzaam terug groener wordt en de koninklijke stad Leon inzicht komt. Leon heeft met zijn combinatie van brede art deco wandelboulevards en middeleeuws centrum voor ieder wat wils en faalt er nimmer in zijn bezoekers te verleiden. Na Leon begint de Camino Frances aan een klim door de groene uitlopers van het Cantabrisch gebergte  naar de historische stad Astorgas ooit de romeinse hoofdstad van de gelijknamige provincie is het nu eerder een slaperig stadje bekend voor zijn Gaudi paleis en chocola. U zet uw pelgrimsroute verder en naarmate u steeds hoger komt in de met heide en struikgewas  begroeide heuvels worden de uitzichten op dit stuk van de St jacobsroute steeds weider. Op een van de hoogste punten van de Camino Frances komt u langs het Cruz de Fer, het ijzeren kruis waar pelgrims al sinds mensenheugenis een steen achterlaten die ze van thuis tot hier hebben meegedragen. Het is een oeroud symbool voor het achterlaten van hun zorgen. U daalt nu langzaam af naar Ponferrada waar de machtige kruisvaarders burcht getuigt van de strategische positie van deze stad  als toegangspoort naar Galicië. Hierna strekken de  groene met kastanje bossen bedekte heuvels van Galicië zich voor u uit. Een wirwar van schaduwrijke bospaden en een aantal stevige  klimmetjes  brengen u naar het oeroude Keltische dorpje O' Cebreiro gelegen op de top van een berg met prachtige uitzichten over het Galicisch landschap. Via diepe beboste valleien en pittoreske natuurstenen dorpjes bereikt u uiteindelijk de top van de Monte Gozo en onwaardt u voor het eerst de torens van Santiago de Compostela in de verte, uw eindbestemming. Deze klassieke pelgrimstocht die dwars door het noorden van Spanje leidt weet met zijn grote diversiteit aan landschappen, uitgebreide geschiedenis en culturele hoogtepunten een ieder te bekoren. U zult nog vaak met veel plezier terugdenken aan deze magische tocht.

{sliderEnd}


1-route-kleinRoute 1:  Pamplona - Leon,  9 dagen
Vanuit Pamplona fietst u door de het wijnlandschap van de Navarra en de Rioja naar de eindeloze uitgestrektheid van de Meseta, waar gele velden en rode paden het beeld bepalen. Een zeer gevarieerde fietsreis met oog voor zowel cultuur als natuur.

Gradatie: schelp schelp-half vanaf  € 6212-route-kleinRoute 2:  Leon - Santiago de Compostella,  8 dagen
Vanuit het koninklijke Leon fietst u de laatste 300 km van de Camino Frances naar de majestueuze stad Santiago de Compostella, dwars door de groene heuvels en dichte bossen van Galicië. Een fietsreis langs historische plekken en oeroude paden.

Gradatie: schelp schelp vanaf  € 545