Back to Top

Individuele E-bikereis

De klassieke St Jacobsroute naar Santiago de Compostela

In het middeleeuwse Roncesvalles, aan de voet van de Pyreneeën begint Europa’s oudste en meest bekende lange afstandspad; de Camino naar Santiago de Compostela. Deze route wordt ook wel de Camino Frances genoemd, naar Frankrijk, het land van oorsprong, waar van oudsher het merendeel van de pelgrims op deze route vandaan kwam. Vandaag treft u hier wandelaars en fietsers uit alle windstreken aan, die zich klaarmaken voor de lange tocht naar Santiago. Al fietsend daalt u af naar de groene, met wijngaarden bedekte heuvels van de Navarra en de Rioja. Tijdens uw tocht passeert u verschillende oude vestingstadjes, die strategisch gelegen zijn bovenop de heuvels. In middeleeuwse steden als Estella en Santo Domingo de la Calzada, die bekend staan om hun prachtige pleinen en kathedralen, kunt u genieten van de fantastische keuken van de Rioja. We fietsen steeds verder naar het westen, tussen glooiende akkers, over een netwerk van zandpaden en oude weggetjes. Met Burgos in zicht worden de velden langzaam geler en de paden roder. Burgos is met zijn prachtig bewaarde oude centrum, statige monumenten en schitterende gotische kathedraal een van de parels aan de kroon van Spanje. Als we het imposante Burgos achter ons laten betreden we het land van de Meseta, de droge hoogvlakte die het hart van Castilië vormt. Hier reiken de graanvelden en paden eindeloos tot aan de horizon. De Camino trekt westwaarts, in de schaduw van het Cantabrisch gebergte, waarvan de pieken al vanuit de verte zichtbaar zijn.

tekst-ebike-frances

{slider id="demo_vert" title="Lees meer / minder..." direction="0"}
In deze dun bevolkte streek duikt hier een daar een klein dorpje als een fatamorgana op uit het eindeloze landschap. We weten dat we eind van de Meseta bereikt hebben als de vegetatie langzaam terug groener wordt en de koninklijke stad Leon inzicht komt. Leon heeft met zijn combinatie van brede art deco wandelboulevards en middeleeuws centrum voor ieder wat wils en faalt er nimmer in zijn bezoekers te verleiden. Na Leon begint de Camino Frances aan een klim door de groene uitlopers van het Cantabrisch gebergte naar de historische stad Astorgas ooit de romeinse hoofdstad van de gelijknamige provincie is het nu eerder een slaperig stadje bekend voor zijn Gaudi paleis en chocola. U zet uw tocht verder en naarmate u steeds hoger komt in de met heide en struikgewas begroeide heuvels worden de uitzichten op dit stuk van de Camino steeds weider. Op een van de hoogste punten van de Camino Frances komt u langs het Cruz de Fer, het ijzeren kruis waar pelgrims als sinds mensenheugenis een steen achterlaten die ze van thuis tot hier hebben meegedragen, Het is een oeroud symbool voor het achterlaten van hun zorgen. U daalt nu langzaam af naar Ponferrada waar de machtige kruisvaarders burcht getuigt van de strategische positie van deze stad als toegangspoort naar Galicië. Hierna strekken de groene met kastanje bossen bedekte heuvels van Galicië zich voor u uit. Een wirwar van schaduwrijke bospaden en een aantal stevige klimmetjes brengen u naar het oeroude Keltische dorpje O' Cebreiro gelegen op de top van een berg met prachtige uitzichten over het Galicisch landschap. Via diepe beboste valleien en pittoreske natuurstenen dorpjes bereikt u uiteindelijk de top van de Monte Gozo en ontwaart u voor het eerst de torens van Santiago de Compostela in de verte, uw eindbestemming. Deze klassieke St jacobsroute die dwars door het noorden van Spanje leidt weet met zijn grote diversiteit aan landschappen , uitgebreide geschiedenis en culturele hoogtepunten een ieder te bekoren. U zult nog vaak met veel plezier terugdenken aan deze magische tocht.

{sliderEnd}


1-route-kleinRoute 1:  Ponferrada - Santiago de Compostella, 8 dagen
Vanuit het middeleeuwse Ponferrada fietsen we de groene heuvels van Galicië in. Langs holle weggetjes, dichte kastanjebossen en oeroude dorpjes bereiken we uiteindelijk het majestueuze Santiago de Compostella.

Gradatie: schelp schelp-half vanaf  € 964

 

maud_route_2Route 2 : Burgos– Santiago de Compostella, 15 dagen

Vanuit het koninklijke Burgos fietsen we door de gele velden van de Meseta naar de groene bossen en heuvels van Galicië. Na een onvergetelijke fietstocht bereiken we het de schitterende stad Santiago de Compostella.

Gradatie: schelp schelp-half vanaf € 1586 

 

 

6-route-middel Route 3 : Pamplona– Santiago de Compostella, 21 dagen

Vanuit Pamplona fietsen we door de wijngaarden van de Rioja, steken we de gele velden van de Meseta over en fietsen we de groene heuvels van Galicië in. Na een fantastische fietstocht bereiken we het de majestueuze stad Santiago de Compostella.

Gradatie: schelp schelp-half vanaf € 2219