Back to Top

Camino del Norte: individuele wandelreis 

De Camino del Norte,  een pelgrimsroute tussen bergen en oceaan.

De Camino del Norte strekt zich uit langs de Noord Spaanse kust. De Camino del Norte werd in het verleden vaak gebruikt door Nederlandse en Vlaamse pelgrims die per schip in de Noord Spaanse havens aanlegden. Ze trokken dan westwaarts langs de oceaan tot ze ter hoogte van Oviedo via de Camino Primitivo het Cantabrisch gebergte overstaken naar Santiago de Compostella. Ingeklemd tussen de besneeuwde bergtoppen van de Picos de Europa en de hoge kliffen van de Atlantische kust is dit een route van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Deze St Jacobsroute begint in de  Baskische haven van San Sebastian, bekend om zijn mooie witte stranden en prachtige belle epoque gebouwen. We volgen de kust naar het westen door de  groene heuvels van het Baskenland, vaak met uitzichten over de oceaan dan weer door dichte bossen en groene velden. We overnachten op dit stuk van de route in kleine vissersdorpjes. De Camino Del Norte keert  scherp landinwaarts en trekt  de bergen in net voor we het befaamde Guernika bereiken. De route daalt nu weer nu over bospaden terug af naar de kust en Bilbao. Deze moderne hippe stad van meer dan een miljoen inwoner staat symbool voor de vooruitstrevendheid van het Baskenkand, het wereldberoemde Guggenheim museum is daar het beste voorbeeld van.
We verlaten de stad en trekken langs de Cadagua  rivier naar de kust. De Camino del Norte loopt nu afwisselend hoog boven de zee kliffen met spectaculaire uitzichten en rode zandstranden. Voordat Santander in zicht komt, passeert onze route nog langs de Santorio's wetlands, een waterrijk gebied dat een van de belangrijkste broedgebieden voor watervogels van Europa vormt. Santander de hoofdstad van Cantabrie werd al in het begin van de twintigste eeuw een populaire toeristische bestemming. De modieuze wijk El Sardinero met zijn mooie strand en vele belle epoque gebouwen is daar nog getuige van. Na Santander volgt de Camino del Norte de ruige Cantabrische kustlijn. De hoge kliffen en diepblauwe zee steken fel af tegen de besneeuwde toppen van de Picos de Europa gelegen naar het zuiden. Ons pad kruist verlaten stranden en middeleeuwse kustplaatsjes met een rijke Romaanse architectuur. Af en toe zwenkt het pad landinwaarts de beboste heuvels in maar het duurt nooit lang voor het weer afdaalt naar de oceaan. De vergezichten op dit deel van de Camino del Norte zijn onovertrefbaar. Nadat we Ribadasella met zijn vissershaven en prachtige strand gepasseerd zijn, loopt de route nog een stukje verder langs de kust. Opnieuw ligt rechts van ons de Atlantische oceaan met prachtige vergezichten terwijl links de hoge pieken van Asturië zich aftekenen. In het kleine dorpje La Casquita keert de Camino del Norte zich dan definitief naar het zuiden. Hier trekken we de ruige heuvels van Asturië in. Via kleine weggetjes en schaduwrijke bospaden klimt de St Jacobsroute gestaag omhoog naar de middeleeuwse stad Oviedo. Hier smelt de Camino del Norte samen met de Camino Primitivo die u dwars door het Cantabrische gebergte naar Santiago de Compostella zal leiden. Deze unieke Camino die als enige langs de prachtige Noord Spaanse kust loopt is een absolute aanrader voor ieder die van de zee houdt. U zult nog lang met veel plezier terugdenken aan deze unieke wandelreis.

Route 1: San Sebastian - Bilbao, 8 dagen

Vanuit San Sebastian volgt u de kust door de groene heuvels van het Baskenland naar het westen. Vaak hebt u uitzichten op de oceaan, dan weer trekt u door dichte bossen.

Gradatie: schelp schelp vanaf € 598

Route 2: Bilbao - Santander, 7 dagen

U start in het wereldberoemde Bilbao, waarna de tocht u hoog boven de kliffen langs de grillige kust voert. Rode zandstranden en kleine vissersdorpjes wisselen elkaar af.

Gradatie: schelp schelp vanaf € 496

Route 3: Santander - Ribadesella, 8 dagen

Een prachtige tocht ingeklemd tussen de bergen en de zee met De toppen van het Cantabrisch gebergte geven een scherp contrast met de weidse uitzichten over de ruige kust van de Atlantische oceaan.

Gradatie: schelp schelp vanaf € 598

Route 4: Ribadesella - Oviedo, 6 dagen

Een tocht met grote afwisseling. Na een laatste stuk met vergezichten over zee duikt de route de ruwe bergen van Asturië in met zijn diepe groene valleien en pittoreske bergdorpjes.

Gradatie: schelp schelp vanaf € 449