Back to Top

Camino Del Norte

Een pelgrimsroute tussen bergen en oceaan

De Camino del Norte strekt zich uit langs de Noord Spaanse kust. Deze St Jacobsroute werd in het verleden vaak gebruikt door Nederlandse en Vlaamse pelgrims die per schip in de Noord Spaanse havens aanlegden. Ze trokken dan westwaarts langs de oceaan tot ze ter hoogte van Oviedo via de Camino Primitivo het Cantabrisch gebergte overstaken naar Santiago de Compostella. Ingeklemd tussen de besneeuwde bergtoppen van de Picos de Europa en de hoge kliffen van de Atlantische kust is dit een route van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. De tocht begint in de  Baskische haven van San Sebastian, bekend om zijn mooie witte stranden en prachtige belle epoque gebouwen. We fietsen langs de kust naar het westen door de groene heuvels van Baskenland, vaak met uitzichten over de oceaan dan weer door de dichte bossen .We overnachten op dit stuk van de route in kleine vissersdorpjes. De route keert  scherp landinwaarts en we fietsen de bergen in net voor we het befaamde Guernika bereiken. De route daalt nu terug over bospaden naar de kust en Bilbao. Deze moderne hippe stad van meer dan een miljoen staat symbool voor de vooruitstrevendheid van het Baskenkand, het wereldberoemde Guggenheim museum is daar het beste voorbeeld van.{slider id="demo_vert" title="Lees meer / minder..." direction="0"}
We verlaten de stad en fietsen langs de Cadagua  rivier naar de kust. De Camino loopt nu afwisselend hoog boven de zee kliffen met spectaculaire uitzichten en rode zandstranden. Voordat Santander in zicht komt, passeert onze route nog langs de Santorio's wetlands, een waterrijk gebied dat een van de belangrijkste broedgebieden voor watervogels van Europa vormt. Santander de hoofdstad van Cantabrie werd al in het begin van de twintigste eeuw een populaire toeristische bestemming. De modieuze wijk El Sardinero met zijn mooie strand en vele belle epoque gebrouwen is daar nog getuige van. Na Santander volgt de Camino del Norte de ruige Cantabrische kustlijn. De hoge kliffen en diepblauwe zee steken fel af tegen de besneeuwde toppen van de Picos de Europa gelegen naar het zuiden. We fietsen langs verlaten stranden en middeleeuwse kustplaatsjes met een rijke Romaanse architectuur. Af en toe zwenkt de route   landinwaarts de beboste heuvels in maar het duurt nooit lang voor het weer afdaalt naar de oceaan. De vergezichten op dit deel van de Camino del Norte zijn onovertrefbaar. Nadat we Ribadasella met zijn vissershaven en prachtige strand gepasseerd zijn, loopt de route nog een stukje verder langs de kust. Opnieuw ligt rechts van ons de Atlantische oceaan met prachtige vergezichten terwijl links  de hoge pieken van Asturië zich aftekenen. In het kleine dorpje La Casquita keert de Camino del Norte zich dan definitief naar het zuiden. Hier trekken we de ruige heuvels van Asturie in. Via kleine weggetjes en schaduwrijke bospaden klimt de Camino gestaag omhoog naar de middeleeuwse stad Oviedo. Hier smelt de Camino del Norte samen met de Camino Primitivo die u dwars door het Cantabrische gebergte naar Santiago de Compostella zal leiden. Deze unieke Camino die als enige langs de prachtige Noord Spaanse kust loopt is een absolute aanrader voor ieder die van wilde kustgebieden houdt. U zult nog lang met veel plezier terugdenken aan deze unieke belevenis.

{sliderEnd}


1-route-kleinRoute 1:  San Sebastian - Santander,  7 dagen
Vanuit de Baskische havenstad San Sebastian fietst u langs de grillige Cantabrische kust naar Santander. U fietst over hoge kliffen en langs verlaten stranden, af en toe door het beboste achterland maar de oceaan is nimmer ver weg.

Gradatie: schelp schelp vanaf  € 4902-route-kleinRoute 2:  Santander - Oviedo,  7 dagen
Vanuit Santander volgt deze route de woeste kust van Asturië om na Ribadesella het ruige binnenland in te trekken naar het middeleeuwse Oviedo. U fietst langs indrukwekkende kliffen, immense stranden en door dichte bossen.

Gradatie: schelp schelp vanaf  € 490