Back to Top

Route 4 : 

Salamanca – Puebla de Sanabria, 12 dagen

Deze gevarieerde tocht begint in Salamanca, deze wereldberoemde stad wordt terecht tot de mooiste renaissance steden van Europa gerekend. Vanuit Salamanca trekt de route de Meseta in, de graanschuur van Spanje met zijn gele velden en rode zandpaden die tot de hemel reiken. Zamora ook wel het kleine Salamanca genoemd, is met zijn schitterende architectuur een welkome afwisseling met de eindeloze horizonten van de voorbije dagen. Als de route het gebied tussen de Rio Elsa en Tera binnentrekt wordt het boerenlandschap langzaam groener met dichte eikenbossen, door populieren omzoomde paden en mooie stuwmeertjes. In de omgeving van Villar de Farfon loopt de Via de la Plata door een van de meest afgelegen streken van Spanje. De dichte wouden zijn een thuis voor de schuwe Iberische wolf en de vele wilde zwijnen die dit gebied rijk is. Als de route Puebla de Sanabria bereikt met zijn oude, steile straatjes en statige gebouwen, zijn we aan het einde gekomen van deze fantastische reis.


DAG TOT DAG

Dag 1
De schitterende universiteitsstad Salamanca wordt tot een van de mooiste renaissance steden van Europa gerekend. Met zijn mengeling van Moorse en christelijke invloeden, prachtige plazas en barokke paleizen is deze stad dan ook een must voor elke liefhebber van kunst en cultuur. U overnacht in het historische centrum van de stad.

Dag 2
Salamanca- Calzada de Valdeunciel : 4h 16km
De eerste etappe van deze tocht hebben wij bewust kort gehouden zodat u deze ochtend nog optimaal kunt genieten van de pracht en praal die Salamanca rijk is. Na de lunch kunt u dan de wandeling aanvatten. Het pad betreedt vandaag de Meseta, de Spaanse hoogvlakte, die het eigenlijke hart van Spanje vormt. Een tocht door de gele vlakke graanvelden met rode zandpaden brengt u naar Calzada de Valdeunciel. Hier staat uw transfer u op te wachten die u naar Forfoleda brengt waar u overnacht.
Overnachting Forfoleda.

Dag 3
Calzada de Valdeunciel – El Cubo del Vino :5h,20km,+50m
Na het ontbijt brengt uw transfer u terug naar Calzada de Valdeunciel uw eindpunt van gisteren. Het pad zet zijn tocht over de Meseta verder en opnieuw loopt u door eindeloze graan- en zonnebloemvelden over rode stoffige zandpaden die tot de horizon reiken. Als u Cubo del Vino nadert komen ook de eerste wijngaarden in beeld, deze streek ten zuiden van de Rio Douro is dan ook bekend vanwege zijn uitstekende wijnen. Hier wacht opnieuw uw transfer naar uw hotel in Forfoleda.
Overnachting Forfoleda.

Dag 4
El Cubo del Vino-Zamora ; 8h,33km-140m
Na het ontbijt brengt uw transfer u terug naar El Cubo del Vino uw eindpunt van gisteren. Een lange tocht over de eindeloze uitgestrektheid  van de Meseta voert u vandaag naar Zamora. Deze prachtige stad wordt ook wel het kleine Salamanca genoemd. Dit schitterend boven de rivier de Douro gelegen middeleeuwse vestingstadje wordt gedomineerd door zijn indrukwekkende Romaanse kathedraal. Met zijn intacte stadsmuren, smalle straatjes, burcht en romaanse kerkjes is Zamora een waar feest voor het oog. Overnachting Zamora.

Dag 5
Zamora- Montamarta 5h,19km,+50m
Opnieuw een dag op de Meseta met zijn uitgestrekte graanvelden en rode zandpaden. Er is vandaag niet veel schaduw onderweg maar gelukkig is de route kort. Na aankomst in Montamarta brengt een transfer u terug naar Zamora. De namiddag kunt u in alle rust doorbrengen op een schaduwrijk terrasje in de stad of nog een laatste bezoek brengen aan een van de schitterende monumenten die Zamora rijk is.
Overnachting Zamora.

Dag 6
Montamarta – Granja de Moreruela : 5h30m,22km,
Na het ontbijt brengt een transfer u terug naar Montamarta uw eindpunt van gisteren. De Via de la Plata trekt verder door de gele velden van de Meseta met zijn eindeloze horizonten. Een netwerk van rode paden leidt u naar het stuwmeer van Ricobayo waar het heldere blauwe water scherp afsteekt tegen het omliggende landschap. Een eindje verder bereikt u de ruïnes van de imposante burcht van de ridders van de Orde van Santiago, die in vroegere tijden de overgang van de Rio Elsa bewaakte. We zetten onze tocht verder over de rode paden naar Granja de Moreruella. Onderweg passeren we een aantal piepkleine dorpjes waar we even kunnen rusten in de schaduw van een terrasje.
Overnachting Granja de Moreruela.

Dag 7
Granja de Moreruela – Tabara: 6h30m,26km,+50m,-25m
De route wordt nu langzaam groener met hier en daar wat bomen die voor schaduw zorgen. Het hoogtepunt van de dag komt als we de Rio Elsa oversteken die hier tussen hoge kliffen stroomt. Het pad gaat nu verder door het groene akkerlandschap tot we Tabara bereiken. Het nu zo slaperige Tabara was vroeger een belangrijke stopplaats op de Via de la Plata. De restanten van een Visigotisch klooster en het mooie romaanse kerkje zijn hier nog getuige van.
Overnachting Tabara.

Dag 8
Tabara –Santa Marta de Tera : 6h,23km,+50m,-50m
Deze etappe loopt over het plateau tussen de Rio Elsa en de Rio Tera. Deze voor lokale begrippen overvloed aan water zorgt ervoor dat de begroeiing vandaag dan ook veel groener is dan de voorbije dagen. Via verlaten weggetjes bereikt u het dorpje Santa Marta de Tera. Het romaanse kerkje met het beroemde 11de eeuwse standbeeld van Santiago is hier zeker een bezoekje waard.
Overnachting Camarzana de Tera.

Dag 9
Santa Marta de Tera – Rionegro del Puente :6,5h,27km, +50m, -75m
De Via de la Plata trekt nu de Sanabria vallei in en we volgen een hele tijd de loop van de Rio Tera. Kleine paadjes voeren ons door een boerenlandschap met populieren, irrigatie kanaaltjes en kleine dorpjes naar Villar de Farfon. U vervolgt uw weg door een sereen boerenlandschap over kleine landweggetjes afgezet met steeneiken naar het dorpje Rionegro del Puente.
Overnachting Camarzana de Tera.

Dag 10
Rionegro del Puente– Salvador de Palazuelos : 5h, 20km,+120m,-70 m
Vandaag verandert het landschap en komen we in een streek met veel dichtere begroeiing en ondoordringbaar struikgewas. Dit is het gebied van de vele wilde zwijnen en de schuwe Iberische wolven die op hen jagen. U passeert het dorpje Mombuey met zijn romaanse tempeliers kerkje. U wandelt nu door open akkerlandschap maar er zijn genoeg populieren en steeneiken langs de route om u van de nodige schaduw te voorzien. In het piepkleine dorpje Salvador de Palazuelos kunt u de kerktoren beklimmen om te genieten van de spectaculaire uitzichten over het omliggende landschap. Een transfer pikt u op en brengt u naar uw hotel in Puebla de Sanabria.
Overnachting Puebla de Sanabria.

Dag 11
Salvador de Palazuelos - Puebla de Sanabria : 6h, 22m,22km,+120m,-60m
Een transfer brengt u s'ochtends terug naar San Salvador de Palzuelo. Het pad komt nu in een dichter bevolkte streek en u passeert in een voor de Via de la Plata snel tempo een aantal kleine dorpjes. Het prachtige op een heuvel gelegen vestingstadje Puebla de Sanabria is het eindpunt van deze dag. Met zijn smalle straatjes, gotische kerk en indrukwekkende kasteel is dit lieflijke stadje dan ook een waardige afsluiter voor deze fantastische reis.
Overnachting Puebla de Sanabria.

Dag 12
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE
 

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 994
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 854
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1414
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 1134
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.
 
Overnachtingen in goede ** tot *** hotelletjes en casa rurales.

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 952
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 793

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1476
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 1266

Inclusief :  */** tot *** accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,routebeschrijving,
 kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

GOUDEN RANDJE
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 1175
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 1005

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1702
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 1362

Inclusief :  zo veel mogellijk *** accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Standaard:
Bij onze standaard formule maken wij gebruik van pensions en hotelletjes van de categorie ** steeds met eigen badkamer. In kleinere plaatsen waar geen alternatief is een * ster. In de grote steden zoals bijvoorbeeld Salamanca of Zamora is de accommodatie steeds gelegen in het historische centrum van de stad en overnacht u overwegend in een *** hotel of gelijkwaardig. Wij streven ernaar, u bij deze formule een schone en degelijke accommodatie te leveren tegen een zeer scherpe prijs!

Gouden randje:
Bij onze gouden randje formule maken wij zo veel mogelijk gebruik van Casa Rurales, Fincas en boetiek hotelletjes van de categorie ***. Wij hebben bij de keuze van onze accommodaties rekening gehouden met het sfeervolle karakter, de gastronomie en eventuele aanwezigheid van een zwembad of een mooie tuin. In kleinere plaatsen waar deze per uitzondering ontbreken, boeken wij steeds het best mogelijke hotel voor u. Dit compenseren we door in de grotere plaatsen voor een superieure accommodatie te kiezen  In alle grotere steden is uw accommodatie altijd gelegen in het historische centrum van de stad. Dit is de formule bij uitstek voor ieder die een pelgrimstocht wil maken zonder daarbij aan luxe in te boeten!

Pelgrimspaspoorten : wij voorzien u voor deze route van de officiële paspoorten (credentials),uitgegeven door de kathedraal van Santiago, voor het verzamlen van de stempels tijdens de tocht en eventueel later de Compostella te bekomen. Deze zijn inclusief, het is dus niet nodig lid te worden van het Nederlandse of Vlaamse Sint Jacobsgenootschap om uw paspoort te verkrijgen. U bespaart hiermee €26 per persoon.

 

 

Verlenging op aanvraag.