Back to Top

Route 3 : 

Caceres – Salamanca, 12 dagen

Deze gevarieerde route begint in het ommuurde stadje Caceres. Rijk geworden door zijn conquistadores is het oude stadscentrum met zijn weelderige architectuur werkelijk adembenemend. We volgen een oude Romeinse heirbaan naar het noorden door het droge vlakke landschap van de Extremadura. Rode paden en gele velden domineren dit stuk van de route. Na Canaveral wordt het landschap bosrijker en begint de route te klimmen, we komen nu in een groen gebied van akkers en irrigatie kanaaltjes terecht. Na het middeleeuwse stadje Plasencia met niet minder dan twee gotische kathedralen en statige paleizen, volgen we een oude heirbaan naar het noorden langs de Rio Jerte. De Via de Plata klimt nu langzaam omhoog door akkers en eikenbossen naar Banos de Mayor, waar u kunt relaxen in de Romeinse baden. Met eindeloze vergezichten over de Spaanse hoogvlakte, steekt de route de uitlopers het Duena gebergte over. Door een weids open akkerlandschap van graanvelden vervolgt de tocht zich naar het majestueuze Salamanca. De architecturale pracht van deze universiteitsstad is alom bekend en vormt dan ook een waardige afsluiter van deze fantastische route.

via_4

DAG TOT DAG 

Dag 1
Het middeleeuwse Caceres is het vertrekpunt voor deze gevarieerde wandelreis langs de Via de la Plata. Caceres met zijn Romeinse fundamenten en Moorse stadswallen vergaarde grote rijkdom tijdens de periode van de conquistadores. Het prachtige oude stadscentrum met zijn vele indrukwekkende renaissance gebouwen is daar nog getuige van. De stad heeft dan ook terecht een plaatsje verworven op de wereld erfgoedlijst van Unesco. Uw hotel is gelegen in het historische centrum van de stad.

Dag 2
Cáceres- Casar de Cáceres : 3h, 11km,-100m
De eerste etappe van de Via de la Plata hebben wij bewust kort gehouden, u kunt de ochtend dan optimaal gebruiken om het schitterende Cáceres verder te verkennen. In de namiddag wacht u dan een korte wandeling naar Casar de Cáceres waar u vandaag overnacht.
Overnachting Casar de Cáceres.

Dag 3
Casar de Cáceres- Canaveral: 8h30m, 33km,+100m,-100m
Deze dag kan gesplitst worden.
Het pad volgt de oude Romeinse heirbaan naar het noorden en we passeren verschillende milliaro, de typische Romeinse mijlpalen. U wandelt door een vlak open akkerlandschap van graanvelden en gele weides waarop trotse zwarte Toros staan te grazen. Hier en daar biedt een olijfgaard een beetje schaduw. De route volgt  een tijdje de oevers het grote stuwmeer van Alcantara. We komen onderweg vandaag geen dorpjes tegen voordat we Canaveral bereiken.
Overnachting Canaveral.

Dag 4
Canaveral – Riolobos : 5h,20km,+250m,-250m
De Via de la Plata voert u opnieuw door het open akkerlandschap, afgewisseld met hier en daar een bos van steeneiken. Behalve een enkele finca, de grote boerenbedrijven van deze streek, passeert u vandaag geen verdere bewonin, vooraleer u Riolobos bereikt. Een paar korte klimmetjes geven u een schitterend uitzicht over het eindeloze omliggende lanschap van de Extremadura.
Overnachting Riolobos.

Dag 5
Riolobos- Carcaboso : 5h ,20km,+100m, -100m
U loopt verder door het open landschap en passeert Galisteo, een middeleeuwse stadje met perfect bewaard gebleven stadsmuren, kleine straatjes en Alcazar. Vanaf hier wacht u een korte wandeling door een overwegend groen akkerlandschap dankzij de vele irrigatie kanalen die dit gebied doorkruisen.
Overnachting Carcaboso.

Dag 6
Carcaboso- Zarza de Granadilla : 7h,29km,+300m,-50m
Deze dag kan gesplitst worden.
Na het ontbijt brengt uw transfer u terug naar Carcaboso.  Het pad volgt de Rio Jerre en houdt daarbij opnieuw min of meer de route van de oude romeinse heirbaan aan. Na het gehuchtje Venta gepasseerd te zijn volgt de Via de la Plata een breed ommuurd pad door het rustige, verlaten platteland met mooie vergezichten aan beider zijde. In Capara aangekomen vinden  we een indrukwekkende Romeinse triomfboog op ons pad. De route gaat nu verder door het slaperige landschap naar Zarza de Granadilla.
Overnachting Zarza de Granadilla.

Dag 7
Zarza de Granadilla – Banos de Montemayor :5h,18km+300m,-50m
Het landschap wordt al snel kaler vandaag als het pad de heuvels van Sierra de las Candelaria binnentrekt. De Via de la Plata begint nu te klimmen en laat de vlakte van de Extremadura achter zich. Onderweg geniet u van de weidse uitzichten over de met laag struikgewas begroeide heuvelruggen. Eenmaal aangekomen in Banos de Montemayor kunt u relaxen in de Romeinse baden waaraan dit stadje zijn naam dankt.
Overnachting Banos de Montemayor.

Dag 8
Banos de Montemayor- Calzada de Bejar :3h30m,13km,+100m,-100m
Onze tocht begint vandaag met een steil klimmetje gelijk bij het verlaten van Banos de Montemayor. Eenmaal boven loopt het pad door open weides en lage heide begroeiing met prachtige vergezichten op de omliggende heuvels. De Via de la Plata pikt nu de originele Heirbaan op, die hier omzoomd is met eiken en kastanjebomen, om vervolgens af te dalen in de vallei. Nog een keer klimt onze route omhoog met prachtige vergezichten over de vallei van de Rio Cuerpo alvorens we Calzada de Bejar bereiken.
Overnachting Calzada de Bejar.

Dag 9
Calzada de Bejar- Fuenterroble : 5h30m,21km,+200m,-50m
Het pad trekt vandaag omhoog door het tafelberglandschap. We vervolgen onze tocht langs de oude Romeinse wegen en milliaro’s. We volgen een netwerk van ommuurde paadjes door open landschap en eikenbossen naar Fuenterroble. Hier staat uw transfer naar Gujuleo u op te wachten.
Overnachting Gujuleo.

Dag 10
Fuenterroble – San Pedro de Rozados :6h30m,26km,+50,-200m
Na het ontbijt brengt uw transfer u terug naar Fuenterroble uw eindpunt van gisteren. Het pad vandaag leidt u verder langs rustige paden over het hoog plateau. Een fikse klim brengt u naar de Alto de Duena met 1140m het hoogste punt van deze reis. Hier geniet u van de prachtige vergezichten over de Spaanse Meseta. Door eikenbossen en open akkerlandschap daalt de route af naar San Pedro de Rozados.
Overnachting San Pedro de Rozados.

Dag 11
San Pedro de Rozados- Salamanca:6h30m,26km,+50m,-200m
Het laatste stuk van deze Via de la Plata loopt initieel over een netwerk van zandweggetjes door het open landschap. Via ommuurde paadjes daalt u door een bos van steeneik om opnieuw tussen de akkers uit te komen. Het pad stijgt nu langzaam en u passeert een aantal boerderijen vooraleer u de kliffen van de Alto de Zerguen bereikt. U hebt van hier een prachtig zicht op de torens van Salamanca in de verte. De prachtige universiteitsstad Salamanca wordt ook wel de mooiste stad van Spanje genoemd. Rijk aan zowel Moorse als christelijke monumenten met schitterende plaza’s en paleizen heeft deze stad zijn plekje op de werelderfgoed lijst zeker niet gestolen. Salamanca is dan ook een waardige afsluiter voor deze schitterende reis.
Overnachting Salamanca.

Dag 12
Na uw ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 825
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 693

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1184
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 942

Inclusief :  */** tot *** accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,routebeschrijving,
 kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.
 

GOUDEN RANDJE
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 1176
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 1017

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1609
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 1251

Inclusief :  zo veel mogellijk ** tot *** accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Standaard:
Bij onze standaard formule maken wij gebruik van pensions en hotelletjes van de categorie ** steeds met eigen badkamer. In kleinere plaatsen  waar geen alternatief is een * ster. In de grote steden zoals bijvoorbeeld Caceres of Salamanca is de accommodatie steeds gelegen in het historische centrum van de stad en overnacht u overwegend in een *** hotel of gelijkwaardig. Wij streven ernaar, u bij deze formule een schone en degelijke accommodatie te leveren tegen een zeer scherpe prijs!

Gouden randje:
Bij onze gouden randje formule maken wij zo veel mogelijk gebruik van Casa Rurales, Fincas en boetiek hotelletjes van de categorie ***. Wij hebben bij de keuze van onze accommodaties rekening gehouden met het sfeervolle karakter, de gastronomie en eventuele aanwezigheid van een zwembad of een mooie tuin. In kleinere plaatsen waar deze per uitzondering ontbreken, boeken wij steeds het best mogelijke hotel voor u. Dit compenseren we door in de grotere plaatsen voor een superieure accommodatie te kiezen  In alle grotere steden is uw accommodatie altijd gelegen in het historische centrum van de stad. Dit is de formule bij uitstek voor ieder die een pelgrimstocht wil maken zonder daarbij aan luxe in te boeten!

Pelgrimspaspoorten : wij voorzien u van de officiële paspoorten (credentials),uitgegeven door de kathedraal van Santiago, voor het bekomen van de Compostella. Deze zijn inclusief, het is dus niet nodig lid te worden van het Nederlandse Sint Jacobsgenootschap om uw paspoort te verkrijgen. U bespaart hiermee €26 per persoon.

Verlenging op aanvraag.