Back to Top

Route 1 :

Sevilla – Merida, 12 dagen

Het eerste stuk van de zilverroute begint in Sevilla met zijn rijke verleden, weelderige Mozarabische architectuur en gigantische kathedraal. De Via de la Plata trekt het glooiende landschap van Andalucia in met zijn olijfgaarden en sinaasappel bomen richting Sierra Morena. Op weg naar El real de Jarra wisselen de witte Andalusische dorpjes en velden bevolkt met fiere zwarte Toros elkaar af. Na de eikenbossen van het N.P. El Berocal trekt de route een weids open akkerlandschap met weinig schaduw binnen. Het oude kloosterstadje Monesterio vormt de poort naar de droge, gele hoogvlaktes van de Extremadura. Door deze zeer dun bevolkte streek van olijfgaarden en wijnranken volgen we het pad van rode aarde naar het middeleeuwse stadje Zafra. In de lente ondergaat deze streek een ware metamorfose als de vele wilde bloemen in bloei staan. Deze Camino eindigt als we Merida het culturele hart van de Extremadura, met haar schitterende Romeinse monumenten, bereiken.

via_8

DAG TOT DAG

Dag 1
Sevilla is de hoofdstad van Andalusië en staat bekend om zijn geweldige atmosfeer, architecturale pracht en zonnig klimaat. Met zijn vele mozarabische gebouwen, het beroemde Moorse Alcazar en indrukwekkende gotische kathedraal neemt het oude centrum terecht een plaatsje in op de werelderfgoed lijst van Unesco. U hotel is gelegen in het historische centrum.

Dag 2
Sevilla - Guillena : 5h30m,22km,+25m,-25m
Onze tocht begint in het centrum van Sevilla en loopt via de buitenwijken van de stad naar Santiponce. Hier treffen we de ruïnes van de oude Romeinse stad Italica. Het goed bewaard gebleven Romeins amfitheater is zeker een bezoekje waard. De Via de la Plata trekt via rustige weggetjes het platteland van Andalusië in. U wandelt door zonnebloemenvelden, katoenplantages en olijfgaarden naar het noorden. Het eindpunt van vandaag is het witte stadje Guillena.
Overnachting Guillena.

Dag 3
Guillena – Catilblanco de los Arroyos : 5h,19km,+265m,- 265m
Het pad voert ons eerst langs het moderne stadje Venta om dan opnieuw de velden en akkers van Andalusië op te zoeken. U wandelt tussen de vele olijfgaarden en sinaasappelplantages waar deze streek bekend  om staat. Naarmate de Camino dieper doordringt in het Nationale park van de Sierra Norte wordt het landschap droger en kaler. Hier overheerst het typische lage struikgewas van het Middellandse Zee gebied. Een korte klim brengt over een stenig pad brengt ons naar het mooie dorpje Castilblanco de los Arroyos.
Overnachting Castilblanco de los Arroyos.

Dag 4
Castilblanco de los Arroyos - Almaden de la Plata : 7h30m, 30km,+400m,-250m
Onze dag begint met een fikse klim naar Parque Forestal van El Berrocal. Via een netwerk van schaduwrijke paadjes trekken we door de glooiende met eikenbossen begroeide heuvels. Net voor we Almaden bereiken volgt er nog een steile klim naar een mirador, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over het Andalusische landschap. Na een korte afdaling bereiken we Almaden de la Plata. Dit typisch Andalusisch dorpje met witte huisjes en straatjes afgezet met sinaasappelbomen, was in het verleden een belangrijke pleisterplek voor pelgrims op weg naar Santiago. Het mooie 12de eeuws Romaanse kerkje is daar vandaag nog getuige van.
Overnachting Almaden de la Plata.

Dag 5
Almaden de la Plata - El Real de la Jara : 4h30m,17km,+200,-250m
Het pad duikt vandaag het afgelegen platteland van Andalusië in. De Camino volgt een netwerk van kleine paadjes en landelijke weggetjes door de velden en akkers  naar het noorden. U komt op uw pad vandaag meer stieren, paarden en zwarte varkens tegen dan mensen. Het enige dorpje van vandaag is tevens uw eindbestemming, El real de Jara. Hier wacht uw transfer u op en brengt u naar het nabij gelegen Santa Olla de la Calla waar u overnacht.
Overnachting Santa Olla de la Calla.

Dag 6
El Real de la Jara – Monesterio : 4h30m,21km+250m,-50m
Na het ontbijt brengt uw transfer u terug naar El Real de la Jara waar u gisteren geëindigd bent. Het pad volgt een brede zandweg door het vlakke boerenlandschap naar het noorden. Na enige tijd begint het pad te stijgen en kunt u genieten van mooie uitzichten over de Sierra Morena. Opnieuw trekken we vandaag door het verlaten platteland en blijven we ver van alle bewoning. Monesterio onze eindbestemming staat bekend als de poort naar het harde land van de Extremadura waar we de komende dagen doorheen zullen trekken.
Overnachting Monesterio.

Dag 7
Monesterio- Fuente de Cantos : 5h30m, 22km,+100m,-300m
Opnieuw een etappe die ons door het lege platteland voert. Het pad volgt voornamelijk brede zandwegen tussen de velden met grazende stieren en half wilde varkens. Tijdens de lente ondergaat dit stuk van de Camino een ware metamorfose als de vele wilde bloemen in bloei staan.  Een enkele boomgaard met vijgen of een aanplanting van steeneiken voorziet ons van een beetje schaduw op deze wijds open route. Fuente de Canos het eindpunt van deze etappe is opnieuw het enige teken van beschaving dat we vandaag aantreffen. Dit kleine stadje is de geboorteplaats van de gevierde Spaanse schilder Zurbaran een bezoekje aan zijn ouderlijke huis is dan ook de moeite waard.
Overnachting Fuente de Canos.

Dag 8
Fuente de Canos – Zafra :6h30m, 26km,+100m,-200m
De route volgt vandaag een oude Romeinse heirbaan, naarmate we Fuente de Canos achter ons laten begint het landschap langzaam te veranderen. De Camino passeert de eerste wijngaarden als we het slaperige dorpje Calzadilla de los Barros naderen. Hierna slingert de route zich een weg langs zandpaden tussen de olijfgaarden sinaasappelplantages en wijngaarden naar Zafra. Zafra wordt ook wel het kleine Sevilla genoemd vanwege zijn statige gebouwen en paleizen. Een absolute must zijn de hertogelijke burcht en de het 16 de eeuwse Candelaria klooster met zijn verzameling schilderijen van de hand van de gevierde schilder Zurbaran. Overnachting Zafra.


Dag 9
Zafra – Villafranca de los Barros : 5h30m,21km,+100m,-200m
Vandaag begint het pad kort nadat we Zafra achter ons gelaten hebben, langzaam te stijgen eenmaal boven kunnen we genieten van de prachtige uitzichten over het okerkleurige landschap. Hierna daalt de route zigzaggend af naar het historische stadje Los Santos de Maimona. Los Santos ooit een belangrijke stopplaats langs de Via de la Plata heeft nog veel van haar oude charme in haar statige huizen en paleizen bewaard. We vervolgen onze tocht door het glooiende landschap langs olijfgaarden, akkers en wijngaarden naar Villafranca de los Barros.
Overnachting Villafranca de los Barros.

Dag 10
Villafranca de los Barros- Almendralejo: 4h30m,17km,-100m
Als u Villafranca verlaat trekt de Via de la Plata door een landschap gedomineerd door wijngaarden. Deze streek staat dan ook bekend om zijn uitstekende wijnen. Het vlakke terrein en de korte afstand maken het vandaag en makkelijke aangename wandeling naar uw eindbestemming Almendralejo.
Overnachting Almendrajero.

Dag 11
Almendralejo- Merida ; 6h30m, 26km, -100m
Het pad vervolgt zijn weg over brede zandwegen en langzaam komen de bergen in de verte in zicht. De wijngaarden maken nu plaats voor een meer gevarieerd landschap, akkerbouw, en zonnebloemen, graanvelden en olijfgaarden wisselen elkaar af langs de kant van de weg. Het kleine Toremegia is het enige dorpje op uw pad alvorens de buitenwijken van Merida in zicht komen. Merida een waarachtig openlucht museum van Romeinse monumenten is het eindpunt van deze fantastische reis.
Overnachting Merida.

Dag 12
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE 

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 804
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 702

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1249
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 1050

Inclusief :  accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,routebeschrijving,
kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

 

GOUDEN RANDJE
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 1176
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 1015

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1604
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 1391

Inclusief :  accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Standaard: Bij onze standaard formule maken wij gebruik van pensions en  hotelletjes van de categorie ** tot *** steeds met eigen badkamer een enkele keer een * ster in kleinere plaatsen waar geen goed alternatief is.  In de grote steden zoals bijvoorbeeld Sevilla, Zafra of Merida is de accommodatie steeds gelegen in het historische centrum van de stad en maken wij gebruik van goede ** hotelletjes of gelijkwaardig. Wij streven ernaar, u bij deze formule een schone en degelijke accommodatie te leveren tegen een zeer scherpe prijs!

Gouden randje:
Bij onze gouden randje formule maken wij zo veel mogelijk gebruik van Casa Rurales, Fincas en boetiek hotelletjes van de categorie  ***. Wij hebben bij de keuze van onze accommodaties rekening gehouden met het sfeervolle karakter, de gastronomie en eventuele aanwezigheid van een zwembad of een mooie  tuin. In kleinere plaatsen waar deze per uitzondering ontbreken, boeken wij steeds het best mogelijke hotel voor u .  In alle grotere steden is uw accommodatie altijd gelegen in het historische centrum van de stad. Dit is de formule bij uitstek voor ieder die een pelgrimstocht wil maken zonder daarbij aan luxe in te boeten!

Pelgrimspaspoorten : wij voorzien u van de officiele paspoorten (credentials),uitgegven door de kathedraal van Santiago, voor het bekomen van de Compostella. Deze zijn inclusief, het is dus niet nodig lid te worden van het Nederlandse Sint Jacobsgenootschap om uw paspoort te verkrijgen. U bespaart hiermee €26 per persoon.

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 649
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 566
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 873
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 705
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.
 
Overnachtingen in goede ** tot *** hotelletjes en casa rurales.

 

 

 

Verlenging op aanvraag.