Back to Top

Salamanca –Puebla de Sanabria, 6 dagen

Deze gevarieerde tocht langs de zilverroutebegint in Salamanca, deze wereldberoemde stad wordt terecht tot de mooiste renaissance steden van Europa gerekend. Vanuit Salamanca trekt de route de Meseta in, de graanschuur van Spanje met zijn gele velden en rode zandpaden die tot de hemel reiken. Zamora, ook wel het kleine Salamanca genoemd, is met zijn schitterende architectuur een welkome afwisseling met de eindeloze horizonnen van de voorbije dagen. Als we  het gebied tussen de Rio Elsa  en Tera binnenfietsen wordt het boerenlandschap langzaam groener met dichte eikenbossen, door populieren omzoomde paden en mooie stuwmeertjes. In de omgeving van Villar de Farfon trekt onze St jacobsroute we door een van de meest afgelegen streken van Spanje. De dichte wouden zijn een thuis voor de schuwe Iberische wolf. Als de route Puebla de Sanabria bereikt met zijn oude, steile straatjes en statige gebouwen, zijn we aan het einde gekomen van deze fantastische fietsreis .

Dag 1
De schitterende universiteitsstad Salamanca wordt tot een van de mooiste renaissance steden van Europa gerekend. Met zijn mengeling van Moorse en Christelijke invloeden, prachtige plazas en barokke paleizen is deze stad dan ook en must voor elke liefhebber van kunst en cultuur. U overnacht in het historische centrum van de stad.

Dag 2
Salamaca – Zamora :69km,+150m,-140m
Na het verlaten van Salamanca trekt de Via de la Plata de Meseta binnen, de Spaanse hoogvlakte, die het eigenlijke hart van Spanje vormt. U fietst over rode zandpaden tussen de gele vlakke graanvelden naar Calzada de Valdeunciel. We vervolgen onze tocht door de eindeloze graan en zonnebloemvelden over rode stoffige zandpaden die tot de horizon reiken. Als u Cubo del Vino nadert komen ook de eerste wijngaarden in beeld. Deze streek ten zuiden van de Rio Duoro is dan ook gekend voor zijn uitstekende wijnen. We fietsen verder over de eindeloze uitgestrektheid van de Meseta naar Zamora. Deze prachtige stad word ook wel het kleine Salamanca genoemd. Dit schitterend boven de rivier de Duoro  gelegen middeleeuwse vestingstadje, wordt gedomineerd door zijn indrukwekkende Romaanse kathedraal.
Overnachting
Zamora

Dag 3
Zamora – Granja de Moreruela :41km,+375m,-320m
Opnieuw een dag op de Meseta met zijn uitgestrekte graanvelden en rode zandpaden die reiken tot de horizon. We fietsen naar het stuwmeer van Ricobayo waar het heldere blauwe water scherp afsteekt tegen het omliggende landschap. Een eindje verder bereikt u de ruïnes van de imposante burcht van de ridders van de Orde van Santiago, die in vroegere tijden de overgang van de Rio Elsa bewaakte. We zetten onze tocht verder over de rode paden naar Granja de Moreruella. Onderweg passeren we een aantal piepkleine dorpjes waar we even kunnen rusten in de schaduw van een terrasje.
Overnachting
Granja de Moreruela

Dag 4
Granja de Moreruela – Santa marta de Tera: 49km,+520m,-490m
De Via de la Plata wordt nu langzaam groener met hier en daar wat bomen die voor schaduw zorgen. We steken de Rio Elsa over die hier tussen hoge kliffen stroomt. We fietsen vederdoor het groene akkerlandschap tot we Tabara bereiken met de restanten van een Visigotisch klooster en mooie romaanse kerkje. We vervolgen onze tocht en fietsen verder over het plateau tussen de Rio Elsa en de Rio Tera. Deze voor lokale begrippen overvloed aan water zorgt ervoor dat de begroeiing hier dan ook veel groener is dan de voorbije dagen. Via verlaten weggetjes bereikt u het dorpje Santa Marta de Tera. Het romaanse kerkje met het beroemde 11de eeuwse standbeeld van Santiago is hier zeker een bezoekje waard.
Overnachting
Santa Marta de Tera

Dag 5
Santa Marta de Tera – Puebla de Sanabria : 69km,+785m,-570m
De Via de la Plata trekt nu de  Sanabria vallei in en we fietsen een hele tijd langs de loop van de Rio Tera. Kleine paadjes voeren ons door een boerenlandschap met populieren, irrigatie kanaaltjes en kleine dorpjes naar Villar de Farfon. Hier verandert het landschap en komen we in een streek met veel dichtere begroeiing en ondoordringbaar struikgewas. Dit is het gebied van de vele wilde zwijnen en de schuwe Iberische wolven die op hun jagen. Na  het dorpje Mombuey met zijn romaanse tempeliers kerkje fietsen we verder door open akkerlandschap naar het piepkleine dorpje Salvador de Palazuelos. Hier  kunt u de kerktoren beklimmen om te genieten van de spectaculaire uitzichten over het omliggende landschap. U fietst nu een dichter bevolkte streek binnen en passeert geregeld kleine slaperige dorpjes met de bijhorende Romaanse kerkjes zo typisch voor deze streek. Het prachtige op een heuvel gelegen Puebla de Sanabria is het eindpunt van deze dag. Met zijn smalle straatjes, gotische kerk en indrukwekkende kasteel is dit lieflijke stadje dan ook een waardige afsluiter voor deze fantastische fietsreis.
Overnachting
Puebla de Sanabria

Dag 6
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 610
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 490
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 826
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 586
 
Fietshuur                                                                                         € 140
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, fiets, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving,
kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.
 
Overnachtingen in goede ** tot *** hotelletjes en casa rurales.

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 552
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 411

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 772
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 491

Fietshuur                                                                                             € 260

Inclusief :
accommodatie met eigen badkamer, fiets, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving,kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Overnachtingen in goede * tot ** hotelletjes en casa rurales.

Verlengingen op aanvraag