Back to Top

Sevilla – Carceres, 7 dagen

Het eerste stuk van de  zilverroute begint in Sevilla met zijn rijke verleden, weelderige Mozarabische architectuur en gigantische kathedraal.  De Via de la Plata trekt het glooiende landschap van Andalucia in met zijn olijfgaarden en sinaasappel bomen richting Sierra Morena. Op weg naar El real de Jarra wisselen de witte Andalucische dorpjes en velden bevolkt met fiere zwarte Toros elkaar af. Na de eikenbossen van het N.P. El Berocal trekt de route een weids open akkerlandschap met weinig schaduw binnen. Het oude kloosterstadje  Monesterio vormt de poort naar de droge, gele hoogvlaktes van de Extremadura. Door deze zeer dun bevolkte streek van olijfgaarden en wijnranken volgen we het pad van rode aarde naar het middeleeuwse stadje Zafra. In de lente ondergaat deze streek een ware metamorfose als de vele wilde bloemen in bloei staan. We passeren Merida, het culturele hart van de Extremadura. De sporen van haar Romeinse verleden vinden we overal om ons heen terug. In de Romeinse bruggen die we oversteken, de heirbanen die we volgen naar het noorden of het gigantische Prosperina waterbassin waar we omheen trekken. In dit droge, licht heuvelachtige landschap lijkt het of er meer varkens dan mensen wonen. Dit is immers de streek van de Pata Negra de befaamde Iberische Ham. Hier en daar biedt een olijfgaard een beetje schaduw langs onze route van rode aarde dat ons door dit verlaten landschap voert. Het was uit deze streek dat de jonge mannen vetrokken naar de kolonies in de Americas om voor Spanje een wereldrijk te veroveren. De enorme rijkdom die zij met zich mee terug brachten is duidelijk terug te vinden in de rijkelijk versierde kerken en  statige huizen van Caceres. Deze werelderfgoed stad is tevens het eindpunt van deze fantastische route.

 2

Dag 1
Sevilla is de hoofdstad van Andalucia en staat bekend om zijn geweldige atmosfeer, architecturale pracht en zonnig klimaat. Met zijn vele mozarabische gebouwen, het beroemde Moorse Alcazer en indrukwekkende gotische kathedraal neemt het oude centrum terecht een plaatsje in op de werelderfgoed lijst van Unesco. Uw hotel is gelegen in het historische centrum.

Dag 2
Sevilla – castilblanco de los Arroyos :41km,+ 290m,-290m
We laten het centrum van Sevilla achter ons en fietsen naar Santiponce. Hier treffen we de ruïnes van de oude Romeinse stad Italica. Het goed bewaard gebleven Romeins amfitheater is zeker een bezoekje waard. Via rustige weggetjes trekt de Via de la Plata het platteland van Andalucia in. U fietst langs zonnebloemvelden, katoenplantages en olijfgaarden naar het witte stadje Guillena. We passeren het moderne stadje Venta om dan opnieuw de velden en akkers van Andalucia op te zoeken. U fietst tussen de vele olijfgaarden en sinaasappelplantages waar deze streek voor gekend is. Naarmate de Via de la Plata dieper doordringt in het Nationale park van de Sierra Norte wordt  het landschap droger en kaler. Hier overheerst het typische lage struikgewas van het Middellandse Zee gebied. Een korte klim brengt ons naar het mooie dorpje Castilblanco de los Arroyos. Dit typische Andalucische dorpje met witte huizen en sinaasappelbomen is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting
Castilblanco de los Arroyos.

Dag 3
Castilblanco de los Arroyos.- Monesterio :67km,+850m,-550m
Onze dag begint met een fikse klim naar het Parque Forestal van El Berrocal. Via een netwerk van schaduwrijke paadjes fietsen we door de met eikenbossen begroeide heuvels. Net voor we Almaden bereiken volgt er nog een steile klim naar een mirador, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over het Andalucische landschap. Na een korte afdaling bereiken we Almaden de la Plata, een typisch Andalucisch dorpje met een mooi 12de eeuws Romaanse kerkje. Via  kleine paadjes en landelijke weggetjes fietst u  door de velden en akkers  verder  naar het noorden. U komt nu meer stieren, paarden en zwarte varkens tegen dan mensen. Na het dorpje El real de Jarra begint het pad te stijgen en kunt u genieten van mooie uitzichten over de Sierra Morena. We fietsen  verder door het verlaten platteland en blijven we ver van alle bewoning. Monesterio onze eindbestemming van vandaag, staat bekend als de poort naar het harde land van de extremadura. Hier zullen we de komende dagen doorheen fietsen.
Overnachting
Monesterio

Dag 4
Monesterio – Zafra : 48km,+200m,-500m
Opnieuw een etappe die ons door het lege platteland voert. We fietsen voornamelijk over brede zandwegen tussen de velden met grazende stieren en half wilde varkens. Tijdens de lente ondergaat dit stuk van de Camino een ware metamorfose als de vele wilde bloemen in bloei staan. Het kleine stadje Fuente de Canos is het enige teken van beschaving dat we vandaag aantreffen. Dit is de geboorteplaats van de gevierde Spaanse schilder Zurbaran een bezoekje aan zijn ouderlijke huis is dan ook de moeite waard. We fietsen verder langs een oude romeinse heirbaan en het landschap begint nu langzaam te veranderen. We fietsen langs de eerste wijngaarden als we het slaperige dorpje Calzadilla de los Barros naderen. Hierna slingert de Via de la Plata zich een weg langs zandpaden tussen de olijfgaarden en wijngaarden naar Zafra. Zafra wordt ook wel het kleine Sevilla genoemd vanwege zijn statige gebouwen en paleizen. Een absolute must zijn de hertoglijke burcht en de het 16 de eeuwse Candelaria klooster .
Overnachting
Zafra

Dag 5
Zafra – Merida :64km,+100m,-400
Kort nadat we Zafra achter ons gelaten hebben begint onze route langzaam te stijgen, eenmaal boven kunnen we genieten van de prachtige uitzichten over het okerkleurige landschap. Al dalend fietsen we naar het historische stadje Los Santos de Maimona met statige huizen en paleizen. We fietsen verder door het glooiende landschap langs olijfgaarden, akkers en wijngaarden naar Villafranca de los Barros. Hierna trekt de Via de la Plata door een landschap gedomineerd door wijngaarden. Deze streek staat dan ook bekend voor zijn uitstekende wijnen. Als de bergen in zicht komen maken de wijngaarden langzaam plaats voor een meer gevarieerd landschap. We fietsen nu langs zonnebloemen, graanvelden en olijfgaarden naar Merida. Deze stad is een waarachtig openlucht museum van Romeinse monumenten en tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting
Merida

Dag 6
Merida –Cáceres:78km,+425,-225m
U fietst over de oude Romeinse brug en vervolgens  onder de triomfboog van Trajanus door de stad uit. De route passeert het  indrukwekkende Romeinse Milagros aquaduct op weg naar het romeinse stuwmeer van Prosperina. De Via de la Plata trekt nu het Nationaal Park van Cornalvo binnen, een gebied van rode aarde, laag struikgewas en uitgestrekte steppe. Na Cornalvo fietsen we door een wisselend akkerlandschap van olijfgaarden, kurkplantages en wijngaarden naar het dorpje Alcuesar met oeroud Visigotische kerkje. We fietsen verder naar Las Casa de Don Antonio bekend voor zijn prachtige Romeinse brug. De Via de la Plata volgt nu een oude romeinse heirbaan door het droge vlakke landschap van de Extremadura naar het noorden. Via een indrukwekkende Romeinse brug steekt u de Rio Salor over en fietst  door de met struikgewas begroeide heuvels naar het middeleeuwse Caceres. Dit prachtige plaatsje met Moorse stadswallen, Romeinse monumenten en schitterende renaissance gebouwen is een waardige afsluiter voor deze schitterende fietsreis.
Overnachting
Cacaeres

Dag 7
Na het ontbijt einde arrangement.
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 610
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 490
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 826
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 586
 
Fietshuur                                                                                         € 140
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, fiets, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving,
kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.
 
Overnachtingen in goede ** tot *** hotelletjes en casa rurales.

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 615
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 442

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 929
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 633

Fietshuur                                                                                             € 290

Inclusief :
accommodatie met eigen badkamer, fiets, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving,kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Overnachtingen in goede * tot ** hotelletjes en casa rurales.

Verlengingen op aanvraag