Back to Top

Route 4: 

Kustpad: Cercal - Sagres, 12 dagen

Op deze route langs de Rota Vicentina volgt u zo veel mogelijk de overweldigende kustlijn. U begint uw tocht langs het Visserspad dat al eeuwenlang de kleine dorpjes  van de ruige Atlantische kust van Zuid-West Portugal met elkaar verbindt. U wandelt afwisselend door uitgestrekte duingebieden, over verlaten stranden en torenhoge kliffen. De uitzichten over de wilde oceaan die meedogenloos op de kust beukt is onvergetelijk. Het gebied is rijk aan zeldzame flora en fauna en ooievaars bouwen hun nesten op de huizenhoge kliffen die loodrecht uit de zee omhoog rijzen. Onderweg passeert u herhaaldelijk vissers die met gevaar voor eigen leven, hoog op de rotsen balanceren in hun zoektocht naar de perfecte visplek. In de vissersdorpjes kunt u genieten van een uitstekende traditionele keuken. In Odeceixe draait u het binnenland in en volgt het historische pelgrimspad door het slaperige achterland naar Aljezur en draait de route terug naar de kust. U wandelt nu de Algarve binnen en u volgt opnieuw spectaculaire kust met hoge kliffen en afgelegen baaien. Cabo Sao Vicente waar zich volgens de overlevering het oorspronkelijke graf van Sint Vincentius bevind, vormt een waardige afsluiter voor deze schitterende tocht.

DAG TOT DAG 

 

Dag 1 : Cercal, 

Aankomst in Funcheira een transfer wacht u op en brengt u naar uw hotel net buiten Cercal. U verblijft in een sfeervol streekhotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 2 : Cercal - Porto Covo, 24 km

Initieel loopt de Rota Vincentina door het boerenlandschap rond Cercal en u passeert een aantal gehuchtjes en kleine boerderijen. Hierna wandelt u de natuurlijke bossen binnen die het achterland van de kust scheiden. Deze bossen zijn rijk aan soorten, met 25% van alle planten, endemisch op het Iberische schiereiland. Naarmate u de kust nadert verandert het landschap en u loopt nu door graanvelden en weidegronden tot u het fort van Pessegueiro bereikt. Hier krijgt u voor het eerst zicht op zee en wandelt u door de duinen naar Porto Covo. Hier kunt u voor het eerst genieten van de vergezichten over de Atlantische oceaan. Overnachting Porto Covo. 

Dag 3 : Porto Covo – Milfontes, 20 km

U verlaat Porto Covo en wandelt langs het haventje over de duinen en lage zandstenen kliffen terug langs de kust. Na het Pessegueiro fort gepasseerd te zijn trekt u het gigantische duinen gebied binnen dat hier de kust beheerst. U wandelt initieel langs de rand van de tientallen meters hoge duinen om dan vervolgens een stuk door de akkerlanden van het binnenland te lopen. Hierna volgt de Rota een viertal kilometers een verlaten strand. Alvorens het laatste stuk opnieuw langs de torenhoge kliffen te volgen met spectaculaire uitzichten. Overnachting Milfontes.

Dag 4 : Milfontes – Almograve, 17 km

Vandaag volgt er een kortere maar daarom niet minder spectaculaire wandeling. U wandelt het dorp uit en steekt de lange brug over de Rio Mira over. Hierna trekt de Rota door de akkerlanden naar de kust. U wandelt afwisselend over hoge versteende zandduinen en reuze hoge kliffen. Een aantal keren draait de Rota Vicentina landinwaarts en gaat door een landschap met dichte acacia begroeiing afgewisseld met akkers. Steeds keert u echter al snel weer  terug naar de kust met de eindeloze vergezichten. Net voor Almograve trekt het Visserspad opnieuw het binnenland in en u wandelt de laatste kilometers door het boerenlandschap van de Alentejo. Overnachting Almograve. 

Dag 5 : Almograve - Zambujera do Mar, 22 km

De route van vandaag wordt terecht tot één van de mooiste kustwandelingen ter wereld gerekend. U volgt initieel een brede grindweg langs de kust, die u naar het spectaculaire haventje van Almograve voert. De kliffen worden hier steeds hoger en de uitzichten steeds dramatischer. Het Visserspad draait nu landinwaarts en u wandelt door een dennenbos alvorens u het dorpje Cavaliero bereikt. Hierna komt u al snel terug bij de kust en de vuurtoren van Kaap Sardao. U wandelt verder langs de rand van de honderd meter hoge kliffen naar het zuiden. In de lente nestelen ooievaars op de toppen van de klippen die tientallen meters loodrecht uit de oceaan omhoog steken. U passeert een aantal in de diepte gelegen strandjes, alvorens u zelf afdaalt naar het haventje van Zambujera. Overnachting Zambujera do Mar.

Dag 6 : Zambujera do Mar - Odeceixe, 19 km

Opnieuw volgt u vandaag de spectaculaire kustlijn van de Alentejo. U wandelt hoog boven de woeste kust en geniet nogmaals  van de prachtige uitzichten. U daalt een aantal keer af naar een verlaten strand waar u eventueel even kunt zwemmen of uitrusten. Daarna klimt u opnieuw naar de spectaculaire hoogte van de kliffenkust. Het pad daalt een laatste keer naar het strand van Odeceixe en u volgt een aantal kilometers de oever van de rivier alvorens u het schilderachtige Odeceixe bereikt. Overnachting Odeceixe.

Dag 7 : Odeceixe – Aljezur, 25 km

Kort na het verlaten van Odeceixe laat u de Alentejo achter u en wandelt het ruige kust gebied van de Algarve binnen. U wandelt initieel langs irrigatiekanaaltjes tussen de akkers naar de kust. Hier heeft u spectaculaire uitzichten over torenhoge kliffen en verlaten stranden. De Rota voert u terug landinwaarts en u volgt het irrigatiekanaal van de Mira door de vruchtbare akkers naar het zuiden. Voordat u Aljezur bereikt leidt het pad u opnieuw naar de kust met dramatische uitzichten. Overnachting Aljezur. 

Dag 8 : Aljezur – Arrifana, 18 km

Het eerste stuk van de route voert u door de groene velden alvorens de Rota Vicentina opnieuw afbuigt  naar de kust. Er volgt nu een spectaculair traject waarbij u hoog boven de kliffen, door de heidebegroeiing wandelt, met spectaculaire uitzichten over verlaten stranden en de Atlantische Oceaan. Overnachting in Arrifana.

Dag 9 : Arrifana - Carrapateira, 18 km

Vandaag volgt er weer een afwisselende wandeldag. Initieel kunt u genieten van de spectaculaire vergezichten vanaf de hoge kliffen, om vervolgens af te dalen en een verlaten strand over te steken. Hierna draait de route landinwaarts en wandelt u tussen aanplantingen van citrus en kurkeik. Voor u Carrapateira bereikt keert de route terug naar de grillige kust met opnieuw schitterende vergezichten. Overnachting Carrapateira.

Dag 10 : Carrapateira – Vale Do Bispo, 22 km
Na een laatste vergezicht op het strand van Bordeira trekt de Rota Vicentina het binnenland in. De groene heuvels lopen hier door tot aan de Atlantische Oceaan. U volgt een netwerk van wandelpaden en landelijke weggetjes door dichte bossen en afgelegen velden. U passeert vandaag een aantal slaperige dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. De vele poeltjes en beekjes langs de route zijn rijk aan vogels en amfibieën. Dit gebied heeft dan ook de grootste biodiversiteit van Zuid-West Portugal. Overnachting in Vale do Bispo. 

Dag 11 : Vale Do Bispo - Sagres, 20 km

Vandaag wandelt u boven de torenhoge kliffen met spectaculaire uitzichten over de Atlantische oceaan naar de meest Zuid-Westelijke punt van Europa, de Cabo de Sao Vicente. Hier stond vroeger het Sao Vicente klooster waar het lichaam van de patroonheilige was opgebaard. Vandaag de dag wordt deze plek ingenomen door een vuurtoren die het einde van Europa markeert. Na de kaap wandelt u langs de kust naar Sagres. Overnachting in Sagres.

Dag 12 : Sagres, 

Einde van uw arrangement.

 

overzichtroute4

PRIJSBIJLAGE

 

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer              € 784
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer         € 705

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                  € 1130
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer             € 972

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten,

 

Overnachtingen in goede hotelletjes, pensions en casa rurales.

DEZE ROUTE IS BOEKBAAR VAN 1 FEBRUARI TOT 20 JUNI en van 1 SEPTEMBER TOT 15 DECEMBER

 

Verlenging op aanvraag.