Back to Top

Route 3:

Rondje Vicentina: Cercal - Odeceixe - Cercal, 11 dagen

Een onvergetelijke wandeltocht combineert één van de mooiste kusten ter wereld met de wildrijke groene valleien van het achterland van de Alentejo. U begint uw tocht langs het Visserspad dat al eeuwenlang de kleine dorpjes verbindt van de ruige Atlantische kust van Zuid-West Portugal. U wandelt afwisselend door uitgestrekte duingebieden, over verlaten stranden en torenhoge kliffen. De uitzichten over de wilde oceaan die meedogenloos op de kust beukt is onvergetelijk. Het gebied is rijk aan zeldzame flora en fauna en ooievaars bouwen hun nesten op de huizenhoge kliffen die loodrecht uit de zee omhoog rijzen. Onderweg passeert u herhaaldelijk vissers die met gevaar voor eigen leven, hoog op de rotsen balanceren in hun zoektocht naar de perfecte visplek. In de vissersdorpjes kunt u genieten van een uitstekende traditionele keuken. In Odeceixe draait u het binnenland in en volgt het historische pelgrimspad door het slaperige achterland van de Alentejo naar het noorden. U trekt door de uitgestrekte velden en bossen van steeneiken en overnacht in dorpjes en stadjes waar de tijd heeft stil gestaan. Onderweg kunt u genieten van de fraaie uitzichten over de groene valleien en de vergezichten op de Atlantische Oceaan. Dit gebied is rijk aan zeldzame flora en fauna en met enig geluk kunt u een glimp opvangen van de bedreigde otter of Iberische steenbok. De perfecte wandeltocht voor iedereen die de hoogtepunten van de kust wil combineren met die van de historische route.

Dag 1 : Cercal

Aankomst in Cercal, een korte transfer brengt u naar uw hotel. Overnachting Cercal.

Dag 2 : Cercal – Porto Covo: 24 km, +190m, - 310m
Initieel loopt de Rota Vincentina door het boerenlandschap rond Cercal en u passeert een aantal gehuchtjes en kleine boerderijen. Hierna wandelt u de natuurlijke bossen binnen die het achterland van de kust scheiden. Deze bossen zijn rijk aan soorten, met 25% van alle planten, endemisch op het Iberische schiereiland. Naarmate u de kust nadert verandert het landschap en u loopt nu door graanvelden en weidegronden tot u het fort van Pessegueiro bereikt. Hier krijgt u voor het eerst zicht op zee en wandelt u door de duinen naar Porto Covo. Hier kunt u voor het eerst genieten van de vergezichten over de Atlantische Oceaan. Overnachting Porto Covo.

Dag 3 : Porto Covo – Milfontes: 20 km, + 167m, - 147 m
U verlaat Porto Covo en wandelt langs het haventje over de duinen en lage zandstenen kliffen terug langs de kust. Na het Pessegueiro fort gepasseerd te zijn trekt u het gigantische duinengebied binnen dat hier de kust beheerst. U wandelt initieel langs de rand van de tientallen meters hoge duinen om dan vervolgens een stuk door de akkerlanden van het binnenland te lopen. Hierna volgt de Rota een viertal kilometers een verlaten strand en gaat vervolgens het laatste stuk opnieuw langs de torenhoge kliffen met spectaculaire uitzichten. Overnachting Milfontes. 

Dag 4 : Milfontes – Almograve:  16 km, +88m, -116m
Vandaag volgt er een kortere maar daarom niet minder spectaculaire wandeling. U wandelt het dorp uit en steekt de lange brug over de Rio Mira over. Hierna trekt de Rota door de akkerlanden naar de kust. U wandelt afwisselend over hoge versteende zandduinen en hoge kliffen. Een aantal keren draait de Rota Vicentina landinwaarts en gaat door een landschap met dichte acacia begroeiing afgewisseld met akkers. Steeds keert u echter al snel terug naar de kust met de eindeloze vergezichten. Net voor Almograve gaat  het visserspad opnieuw het binnenland in en u wandelt de laatste kilometers door het boerenlandschap van de Alentejo.
Overnachting Almograve.

Dag 5 : Almograve - Zambujera do Mar:  22km, + 203m, - 193m
De route van vandaag wordt terecht tot één van de mooiste kustwandelingen ter wereld gerekend. U volgt initieel een brede grindweg langs de kust, die u naar het spectaculaire haventje van Almograve voert. De kliffen worden hier steeds hoger en de uitzichten steeds dramatischer. Het Visserspad draait nu landinwaarts en u wandelt door een dennenbos alvorens u het dorpje Cavaliero bereikt. Hierna komt u al snel terug bij de kust en de vuurtoren van Kaap Sardao. U wandelt verder langs de rand van de honderd meter hoge kliffen naar het zuiden. In de lente nestelen ooievaars op de toppen van de kliffen die tientallen meters loodrecht uit de oceaan omhoog steken. U passeert een aantal in de diepte gelegen strandjes, alvorens u zelf afdaalt naar het haventje van Zambujera.
Overnachting Zambujera.

Dag 6: Zambujera – Odeceixe , 19km, + 265m, -285m
Opnieuw volgt u vandaag de spectaculaire kustlijn van de Alentejo. U wandelt hoog boven de woeste kust en geniet nog een laatste maal van de prachtige uitzichten. U daalt een aantal keer af naar een verlaten strand waar u eventueel even kunt zwemmen of uitrusten. Daarna klimt u opnieuw naar de spectaculaire hoogte van de kliffenkust. Het pad daalt een laatste keer naar het strand van Odeceixe en u volgt een aantal kilometers de oever van de rivier alvorens u het schilderachtige Odeceixe bereikt.
Overnachting Òdeceixe.

Dag 7 : Odeceixe - Sao Teotónio, 17km, + 400m, -245m

Een memorabele etappe waarbij de Rota Vincentina een netwerk van kleine weggetjes en wandelpaden volgt door de groene heuvels. u daalt af in smalle valleien en steekt een aantal stroompjes over. Af en toe volgt er een pittige klim naar de top van een heuvel, waar u beloond wordt met een schitterend uitzicht over de Atlantische Oceaan. Overnachting Sao Teotónio

Dag 8 : Sao Teotónio – Odemira, 19km, + 170m, - 345m
Een makkelijke wandeling door de glooiende riviervalleien van de Alentejo. U volgt initieel de oevers van de Sao Teotonio naar het noorden. Als u de rivier de Mira bereikt wandelt u verder langs de met riet begroeide oevers. Dit is één van de belangrijkste broedgebieden voor watervogels in de Alentejo. Ook maakt u opnieuw een goede kans om een otter te spotten. Het kleine stadje Odemira is het eindpunt voor vandaag.
Overnachting Odemira

Dag 9 : Odemira - Sao Louis, 25km, +435m, -275m
Vandaag volgt er een zeer groene route. De Rota Vicentina gaat door één van de meest vruchtbare delen van de Alentejo. Deze regio staat bekent om zijn grote rijkheid aan vogels en zoogdieren. Een netwerk van boerenpaden leidt u al snel naar de oevers van de Torgal. Deze rivier en zijn zijstroompjes heeft de grootste populatie otters van Portugal. Met enig geluk kunt u een glimp opvangen van deze schuwe wateracrobaat. Het laatste stuk van deze dag wandelt u over boerenpaden door de velden en kurkeik aanplantingen.
Overnachting Sao Louis

Dag 10 : Sao Louis - Cercal do Alentejo, 21km, +465m, -465m
Vandaag wandelt u door het heuvelachtigste deel van de Rota Vicentina met hier en daar een pittig klimmetje. U begint de dag met een klim naar de top van Santo Domingo met zijn spectaculaire vergezichten over de Atlantische Oceaan en kustvlakte. Een korte afdaling brengt u naar de waterval van Agua d Alte. U daalt nu af en wandelt verder over een netwerk van rode paden en landelijke weggetjes door de groene beboste heuvels. Kort voor Cercal passeert u nog de Fonte Santa wiens water helende krachten zou bevatten.
Overnachting Cercal

Dag 11 : Cercal
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

 

Overzichtkaartje

alt

 

PRIJSBIJLAGE

 

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                € 670
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer           € 620

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                    € 1029
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer               € 929

 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten, 

 

Overnachtingen in goede  hotelletjes, pensions en casa rurales.

 

DEZE ROUTE IS BOEKBAAR VAN 1 FEBRUARI TOT 20 JUNI en van 1 SEPTEMBER TOT 15 DECEMBER

 

Verlenging op aanvraag.