Back to Top

Rota Vicentina  : 

Historische route: Santiago do Cacém - Sagres, 13 dagen

De Historische route van de Rota Vicentina is een oud wandelpad dat kaap Sint Vincentius, de meest Zuid-Westelijke punt van Portugal, verbindt met Santiago do Cacem. Deze laatste naam verraadt al dat de route een onderdeel uitmaakte van het uitgebreide netwerk van pelgrimspaden naar Santiago de Compostella. Toch trokken de Portugezen in voorbije eeuwen, veelal in zuidelijke richting langs de Rota Vicentina naar Cabo Sao Vicente. Hier bevindt zich namelijk het oorspronkelijke graf van Sint Vincentius, patroon heilige van Portugal. Het is dan ook één van de zeldzame pelgrimspaden dat in beide richtingen gelopen kon worden. Vandaag de dag voert de historische route van de Rota u door het slaperige achterland van de Alentejo met uitgestrekte velden, bossen vol steeneiken en dorpjes en stadjes waar de tijd heeft stil gestaan. De traditionele verbouwing van kurk, vormt samen met de visvangst al eeuwen lang een belangrijk onderdeel van de lokale economie.  Eenmaal de Algarve bereikt, volgt de Rota Vicentina de spectaculaire kust met hoge kliffen en afgelegen baaien. Deze wandeltocht voert u zowel door het Zuid West Alentejo Protected Area als het Costa Vicentina Natural Park.  Een gigantisch gebied dat als doel heeft de ruige zuid-west kust van Portugal te beschermen en het achterliggende originele cultuurlandschap van velden en bossen te bewaren. U overnacht in kleinschalige accommodaties in slaperige plattelandsdorpjes of kleine vissershaventjes. Kortom een wandelreis om nooit te vergeten!

  

DAG TOT DAG

 

Dag 1 : Santiago do Cacém

Aankomst in Santiago do Cacém.

Overnachting Santiago do Cacém.

 

Dag 2 : Santiago do Cacém – Vale Seco, 18km

Vanuit het historische vestingstadje Santiago do Cacém gaat de Rota Vicentina door de uitgestrekte kurkplantages naar het zuiden. Gelijk na het verlaten van de stad passeert u de restanten van de Romeinse nederzetting Mirobriga. U volgt een netwerk van rode paden door het groene heuvelachtige landschap naar Vale Seco. Onderweg passeert u de overgroeide ruïne van het ooit machtige klooster van Nossa Senhora do Loreto. Na aankomst in Vale Seco brengt een transfer u naar uw accommodatie in Cercal.

Overnachting Cercal do Alentejo.

 

Dag 3 : Vale Seco – Cercal do Alentejo, 23km

Vandaag wandelt u door het meest afgelegen en droogste deel van de hele Rota Vicentina. Door het gebrek aan water zijn de kurkeiken hier schaarser en wordt het landschap gedomineerd door glooiende velden en steeneiken. Geitenpaden en zandwegen wisselen elkaar af op uw tocht door het verlaten landschap van de Alentejo. Net voor Cercal passeert u nog het stuwmeer van Campilhas de belangrijkste bron van water voor de regio.

Overnachting Cercal do Alentejo.

 

Dag 4 : Cercal do Alentejo – Sao Louis, 21km

Vandaag wandelt u door het heuvelachtigste deel van de Rota Vicentina met hier en daar een pittig klimmetje. Kort na vertrek passeert u de Fonte Santa wiens water helende krachten zou bevatten. U volgt een netwerk van rode paden en landelijke weggetjes door de groene beboste heuvels. Na een stevige klim bereikt u de waterval van Agua d Alte. Na de top van Santo Domingo met zijn spectaculaire vergezichten over de Atlantische oceaan en kustvlakte, daalt de route af naar het slaperige dorpje Sao Louis.

Overnachting Sao Louis.

 

Dag 5 : Sao Louis - Odemira , 25km

Vandaag volgt er een hele groene route. De Rota Vicentina loopt door één van de meest vruchtbare delen van de Alentejo. U wandelt initieel over boerenpaden door de velden en kurkeik aanplantingen. Deze regio staat bekend om zijn grote rijkdom aan vogels en zoogdieren. Het tweede deel van deze etappe volgt u de oever van de rivier de Torgal. Deze rivier en zijn zijstroompjes heeft de grootste populatie otters van Portugal. Met enig geluk kunt u een glimp opvangen van deze schuwe wateracrobaat. Het gerieflijke dorpje Odemira vormt het eindpunt van deze etappe.

Overnachting Odemira.

 

Dag 6 : Odemira – Sao Teotónio , 19km

Een makkelijke wandeling door de glooiende riviervalleien van de Alentejo. Initieel volgt u de loop van de Mira. De met riet begroeide rivieroevers zijn een belangrijke broedplaats voor watervogels in dit gebied. Ook maakt u op dit stuk opnieuw een goede kans een otter te spotten. Het laatste stuk volgt u de Sao Teotonio naar het gelijknamige dorpje. De oevers van deze rivier zijn begroeid met aardbeibomen, een heerlijke versnapering als u hier in de herfst loopt.

Overnachting Sao Teotonio.

 

Dag 7 : Sao Teotónio - Odeceixe, 17km

Een memorabele etappe waarbij de Rota Vicentina een netwerk van kleine weggetjes en wandelpaden volgt door de groene heuvels. U daalt af in smalle valleien en steekt een aantal stroompjes over. Af en toe volgt er een pittige klim naar de top van een heuvel, waar u beloond wordt met een schitterend uitzicht over Odeceixe en de Atlantische Oceaan.

Overnachting Odeceixe.

 

Dag 8 : Odeceixe- Aljezur, 25km

Kort na het verlaten van Odeceixe laat u de Alentejo achter u en wandelt het ruige kust gebied van de Algarve binnen. U wandelt initieel langs irrigatie kanaaltjes tussen de akkers naar de kust. Hier heeft u spectaculaire uitzichten over torenhoge kliffen en verlaten stranden. De Rota voert u terug landinwaarts en u volgt het irrigatiekanaal van de Mira door de vruchtbare akkers naar het zuiden. Voor dat u Aljezur bereikt leidt het pad u opnieuw naar de kust met dramatische uitzichten.

Overnachting Aljezur.

 

Dag 9 : Aljezur - Arrifana, 18km

Het eerste stuk van de route voert u door de groene velden alvorens de Rota Vincentina opnieuw naar de kust afbuigt. Er volgt nu een spectaculair traject waarbij u hoog boven de kliffen, door de heidebegroeiing wandelt, met spectaculaire uitzichten op verlaten stranden en de Atlantische Oceaan totdat u in Arrifana aankomt.

Overnachting Arrifana.

 

Dag 10 : Arrifana - Carrapateira, 24km

Vandaag volgt er een wederom een  afwisselende wandeldag. Initieel kunt u genieten van de spectaculaire vergezichten vanaf de hoge kliffen, om vervolgens af te dalen en een verlaten strand over te steken. Hierna draait de route landinwaarts en wandelt u tussen aanplantingen van citrus en kurkeik. Voor u Carrapateira bereikt keert de route terug naar de grillige kust met opnieuw schitterende vergezichten.

Overnachting Carrapateira.

 

Dag 11 : Carrapateira - Vale Do Bispo, 22km

Na een laatste vergezicht op het strand van Bordeira trekt de Rota Vicentina het binnenland in.  De groene heuvels lopen hier door tot aan de Atlantische Oceaan. U volgt een netwerk van wandelpaden en landelijke weggetjes door dichte bossen en afgelegen velden. U passeert vandaag een aantal slaperige dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. De vele poeltjes en beekjes langs de route zijn rijk aan vogels en amfibieën. Dit gebied heeft dan ook de grootste biodiversiteit van Zuid-West Portugal.

Overnachting Vale do Bispo.

 

Dag 12 : Vale Do Bispo - Sagres , 20km

Vandaag wandelt u boven de torenhoge kliffen met spectaculaire uitzichten over de Atlantsiche Oceaan naar de meest zuid westelijke punt van Europa, de Cabo de Sao Vicente. Hier stond vroeger het Sao Vicente klooster waar het lichaam van de patroonheilige was opgebaard. Vandaag de dag wordt deze plek ingenomen door een vuurtoren die het einde van Europa markeert. Na de kaap wandelt u langs de kust naar Sagres.

Overnachting Sagres.

 

Dag 13 : Sagres

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

Overzichtkaart route 1

alt


 

PRIJSBIJLAGE

 

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                € 740
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer           € 626

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                    € 1180
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer               € 967

 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten, 

Overnachtingen in goede hotelletjes, pensions en casa rurales.

 

DEZE ROUTE IS BOEKBAAR VAN 1 FEBRUARI TOT 20 JUNI en van 1 SEPTEMBER TOT 15 DECEMBER

 

Verlenging op aanvraag.