Back to Top

Uw tocht naar Santiago de Compostela begint in het door de Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen Valenca.  Via de brug die de oude vestingsteden Valencia en Tui met elkaar verbindt steken we de Minho over en lopen Spanje binnen. We zijn hier in de streek van de Ribeira hier wordt Spanjes beste witte wijn geproduceerd en de heuvels zijn dan ook bezaaid met wijngaarden. De Camino Portugues  nadert nu de kust en geeft prachtige vergezichten op de Spaanse Rias, met hun blauwe water en heuvels die recht uit de zee lijken te rijzen, alvorens Pontevedra te bereiken. In de late middeleeuwen was deze stad een van de belangrijkste handelshavens van Spanje. De wijngaarden maken nu plaats voor de groene kastanjebossen die de heuvels van dit stuk van Galicië bedekken. We lopen afwisselend over bospaadjes en langs maisvelden alvorens we Caldas Reis passeren. Deze stad met haar warmwaterbronnen is al sinds de romeinse tijd een geliefd kuuroord. Padron is onze laatste stop op onze pelgrimsroute naar Santiago, hier zou volgens de legende het lichaam van de apostel Jacobus aan land gebracht zijn. Na een laatste inspanning zien we vanop de Monte Agro de torens van Santiago de Compostela voor ons opdoemen. Het einde van een prachtige tocht, die met zijn vele architecturale, culturele en historische hoogtepunten niemand zal teleur stellen. De begeleiding is in handen van Ben Noorloos die met zijn organisatie, Ben Onderweg, reeds vele jaren ervaring heeft in het leiden van groepsreizen naar Santiago de Compostela. Na afloop bestaat er nog de mogelijkheid deze reis te verlengen met de herbergtocht naar Finistère, die hier op aansluit.

  2-route-groot

vertrek :  27 september

Dag 1
Porto
Deze route begint in het hart van het middeleeuwse Porto. Met zijn smalle straatjes, statige gebouwen en prachtige ligging aan de Douro rivier wordt Porto terecht tot een van de idyllische steden van Europa gerekend. Uw hotel is gelegen in het Historische centrum van de stad.


Dag 2
Porto –
 Vila do Conde : 5h, 22km, +40m,-30m
Een korte transfer brengt u naar Matasinos( indien u gekozen heeft voor bagage vervoer ) . Hier begint de Camino Portugues zijn lange tocht naar Santiago de Compostela. U vangt uw tocht aan over het pad dat naar het noorden loopt. U wandelt afwisselend over een vlonder pad door duinen en dan weer langs het strand tot u Vila do Conde, uw eindpunt voor vandaag bereikt.
Overnachting
Vila do Conde

 

Dag 3
Vila do Conde – Barcelos : 6h, 29km, +200m, -100m
Het pad draait nu landinwaarts en het duurt niet lang voor Sao Pedro de Rates, met zijn prachtige romaanse kerk en barokke herenhuizen, in zicht komt. Hierna beginnen we aan het eerste klimmetje van deze Camino naar de top van de Alto de Muher. We dalen af door de eucalyptus bossen en zetten onze tocht verder naar Barcelos. Dit oeroude stadje met middeleeuwse brug, romaanse kathedraal, schitterende plazas en unieke ovale Templo de Bom Jesus is tevens ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting
Barcellos

 

Dag 4
Barcelos –Vitorino : 22km, 4h, +180m,-170m
Als we het schitterende Barcelos achter ons laten begint de Camino Portugues al snel aan een pittig klimmetje naar de top van de Alto de Portella. We wandelen tussen de akkers en wijngaarden naar boven om vervolgens door eucalyptus bos af te dalen naar het in de wijngaarden gelegen Ponte das Tabuas. We steken hier de Rio Neiva over via het prachtige middeleeuwse bruggetje en zet uw tocht verder naar Valinhas het eindpunt van deze dag.
Overnachting
Vitorino

 

Dag 5
Vitorino - Ponte de Lima : 14km, 4h 30min, +220m,-210m
U zet uw tocht verder door het boerenlandschap van de Minho. U wandelt door de wijngaarden en passeert een aantal kappelletjes op uw tocht naar Ponte de Lima. Dit Middeleeuwse stadje met prachtige oude brug over de Rio Lima is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting
Ponte de Lima

 

Dag 6
Ponte de Lima – Rubiaes:6h,19km,+460m,-130m
We steken de middeleeuwse brug over en wandelen via rustige paden en boerenweggetjes door een voor deze streek erg verlaten landschap naar het noorden. We bevinden ons nu in de regio van de Minho. Op onze tocht door de akkers en dichte dennenbossen komen we maar af en toe een piepklein dorpje tegen alvorens we aan de lange klim naar de Portella Grande beginnen. Over smalle schaduwrijke bospaden omzoomd met varens trekken we steeds verder omhoog. Eenmaal boven worden we verwelkomd met een schitterend uitzicht over het groene landschap. Een steile afdaling in de vallei van de Coura naar het slaperige dorpje Rubiaes, ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting
Rubiaes

 

Dag 7
Rubiaes – Tui : 5h30m, 20km ,+90m,- 200m
De Camino Portugues daalt langzaam af naar de Rio Coura en de Pons Romana, een perfect bewaarde Romeinse brug die we oversteken. We wandelen nu over paden en rustige boerenweggetjes omhoog door de beboste vallei naar de top van de Alto de San Bento. Eenmaal boven kunnen we genieten van de schitterende vergezichten over de vallei van de Minho. We zetten onze tocht verder door de wijngaarden en groene akkers naar het oude vestingstadje Valenca dat de grens met Spanje bewaakt. Via de smeedijzeren brug steken we de Minho over en wandelen Spanje binnen. Het middeleeuwse Tui prachtig gelegen hoog boven de Minho met Barokke paleizen en romaanse kathedraal.
Overnachting
Tui

 

Dag 8
Tui – O Porrino : 4h ,16km,+90m,-80m
Wij hebben deze eerste etappe van onze tocht bewust kort gehouden zodat u ’s ochtends nog optimaal kunt genieten van het prachtige Tui. Bij het verlaten van de stad passeert de Camino Portugues bijna gelijk het 11de eeuwse romaanse kerkje van San Bartolome. Het pad volgt nu een klinkerweggetje naar de middeleeuwse brug over de Rio Luoro. Via een netwerk van landelijke wegen en bospaden bereikt het pad de Cruceiro San Telmo en het middeleeuwse bruggetje Ponte das Febres. De route volgt nu een schaduwrijk bospad in de richting van A Magdalena met opnieuw een schitterend middeleeuws bruggetje. Hierna komen de buitenwijken van O Porrino in zicht. Deze moderne stad is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting
O Porrino

 

Dag 9
O Porrino – Arcade : 4h,22 km,+280m,-280m
Als uw route de buitenwijken van de stad achter zich heeft gelaten, volgt u de oude Romeinse militaire weg XIX naar het noorden. Via landelijke wegen tussen velden en wijngaarden bereikt u het dorpje Mos. Hier volgt de route afwisselend de weg en een bospad naar het hoogste punt van deze etappe de Monte de Santiago de Antas. De route daalt nu af naar Redondella, een mooi stadje met een klein historisch centrum en schitterende vroeg- gotische kerk, gewijd aan Santiago. Hierna volgt de Camino een bospad naar de top van Alto de Lomba waar u schitterende uitzichten heeft over de Ria de Vigo. Het pad daalt nu af naar het prachtig aan de kust gelegen Arcade.
Overnachting
Arcade

 


Dag 10
Arcade – Pontevedra :5h, 13 km,+100m,-180m
U steekt de Rio Verdugo over via de beroemde Ponte Sampaio waar Napoleon een historische nederlaag liep. Het pad klimt nu steil het dorpje uit via smalle klinkerstraatjes. Eenmaal boven loopt het pad nu afwisselend over boerenweggetjes en landelijke paden tussen de velden en wijngaarden naar Pontevedra. Onderweg passeert u nog een aantal typische uit granietsteen opgetrokken dorpjes. Het barokke Pontevedra is reeds sinds de middeleeuwen het belangrijkste handelscentrum van deze streek.
Overnachting
Pontevedra

 

Dag 11
Pontevedra –Caldas Do Rei : 5h,18km,+120m,-100m
U laat de schitterende stad Pontevedra achter u en wandelt via kleine landweggetjes en klinker straatjes het Galisische platteland in. De Camino Portugues leidt ons tussen groene akkers, wijngaarden en kastanje bossen naar het romaanse kerkje van Santa Maria de Alba. Midden tussen de wijngaarden treffen we de fontein van Tibo, die al eeuwen verfrissing biedt aan dorstige pelgrims. We lopen verder naar Caldas do Rei. Dit kuuroord met natuurlijk warmwaterbronnen is reeds sinds Romeinse tijden een geliefde pleisterplaats voor vermoeide reizigers.
Overnachting
Caldas do Rei

 

Dag 12
Caldas do rei – Padron : 5h,18km,+120m,-100m
Bij het verlaten van Caldas do Rei steekt u via een middeleeuwse brug de Rio Umia over. De route begint langzaam te stijgen via een netwerk van schaduwrijke bospaden naar het dorpje Santa Marina met mooi Romaans kerkje. We wandelen verder omhoog door dichte dennenbossen naar de top van O Pino. Tijdens onze afdaling op weg naar Padron passeren we het 12de eeuwse kerkje van San Xulian. Padron met zijn Romaanse kerk, middeleeuwse brug en indrukwekkend klooster is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting
Padron

 

Dag 13
Padron – Santiago de Compostela :6h, 24km,+310m,-60m
Tijdens deze laatste wandeldag passeert u een aantal kleine dorpjes op weg naar de prachtige barokke kerk van Esclavitude. Iets verder komt u langs de op de heuvel gelegen ruïnes van de Castro Lupario burcht. Via klinker straatjes en kleine weggetjes klimt u naar de Agro de Monteiros vanwaar u de torens van Santiago de Compostela voor het eerst in beeld krijgt. Het majestueuze Santiago boordevol architecturale hoogtepunten van het pre-romaanse tot hoog barok is een waardige afsluiter voor deze fantastische wandelreis.
Overnachting
Santiago de Compostela

 

Dag 14
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

 

Prijsinformatie 

 

Prijs per persoon opbasis van 2 - persoonskamer :  €1053

Prijs per persoon op basis van1- persoonskamer :   € 1294

Optioneel bagage vervoer   :   € 120

 

Inclusief : Overnachtingen in hotelletjes en pensions, ontbijt, Nederlandstalige reisleider, pelgrimspaspoort, cultuurgidsje

 

Verlengingen op aanvraag