Back to Top

Route 1 : 

Oviedo – Lugo, 11 dagen

Dit eerste stuk van de Camino Primitivo, wordt door kenners beschouwd als het mooiste pelgrimspad van Spanje. Het middeleeuwse centrum van Oviedo met zijn gotische kathedraal en vele pre-romaanse monumenten vormt het beginpunt van deze fantastische route. Langs landelijke weggetjes trekt de Camino de heuvels van Asturia in. De route passeert een aantal kleine dorpjes en de middeleeuwse burcht van Los Gallegos op weg naar de Alto de Fresno. Het pad daalt nu door een glooiend akkerlandschap naar het historische stadje Salas. Via met mos bedekte bospaadjes en stenige weggetjes duikt de Camino dieper de onherbergzame binnenlanden in. Na Pola de Allande gaat de route sterk stijgen naar de Puerto de Palo het hoogste punt van deze Camino, met weidse uitzichten over het woeste berglandschap. De route vervolgt zich nu over een verlaten hoogvlakte met hier en daar een dorpje alvorens opnieuw te klimmen naar Aerogenedoros. Een kale col met prachtige vergezichten over de stroomvallei van de Navia. De Camino Primitivo daalt nu scherp naar het stuwmeer van Salime en vervolgt zijn weg naar het oeroude stadje Grandas de Salinas. Na een lange klim met onvergetelijke vergezichten naar de top van de Acebo pas, bereikt de Camino dan eindelijk Galicië. Onze tocht begint nu langzaam te dalen door de groene heuvels met de typische dorpjes van deze streek. We trekken door de eerste eiken en kastanje bossen alvorens we de romeinse muren van Lugo bereiken. Dit is tevens het eindpunt van deze uitzonderlijke reis.

DAG TOT DAG

Dag 1
Dit eerste stuk van de Camino Primitivo, wordt door kenners beschouwd als het mooiste pelgrimspad van Spanje. Het middeleeuwse centrum van Oviedo met zijn gotische kathedraal en vele pre-romaanse monumenten vormt het beginpunt van deze fantastische wandelreis. Uw hotel is gelegen in het historische centrum van deze stad.

Dag 2
Oviedo – Grado : 7h, 25km,+170m,-170m
De Camino Primitivo laat het historische Oviedo achter zich en volgt lokale weggetjes naar het kapelletje van El Carmen. Het pad trekt over de flanken van de Monte de Naranco en daalt af naar de Rio Nora. De route steekt deze over via het middeleeuwse bruggetje van Los Gallegos en begint nu aan een fiks klimmetje dat ons naar de top van eerste bergpas van de Camino Primitivo brengt. Op de top van de Venta del Escamplero kunt u genieten van de prachtige uitzichten over het groene heuvellandschap. Via landelijke wegen dalen we af naar de Rio Nola. Het pad loopt nu nagenoeg vlak door een boerenlandschap naar onze eindbestemming, Grado.
Overnachting Grado.

Dag 3
Grado – Salas : 5h,19km,+430m,-300m
De Camino verlaat Grado en begint onmiddellijk flink te klimmen naar de pas van Fresno. Na de afdaling gemaakt te hebben in de vallei van de Narcea, loopt het pad via kleine landweggetjes door een landschap van groene weiden en bossen naar Cornellana. Het monumentale Klooster  van San Salvador de Cornellana is met zijn romaanse portieken zeker een bezoekje waard. Na het gehuchtje  Llamas gepasseerd te zijn stijgt het pad langzaam tussen de weilanden en akkers door naar Salas. Dit oude stadje met zijn gotische en renaissance architectuur is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting Salas.

Dag 4
Salas – Tineo : 5h, 19km,600m,-50m
Vandaag trekken we dieper de ruige bergen van Asturië in. Het pad volgt meteen een oude middeleeuwse weg tussen de kastanjebomen omhoog naar de hoogvlakte van La Espina. U klimt gestaag over een rotsig met varens omzoomde pad omhoog. Eenmaal boven loopt u door een heuvelachtig landschap van weiden en akkers naar Tineo. Onderweg kunt u genieten van de prachtige vergezichten over het omliggende groene landschap. De gotische en romaanse architectuur van dit kleine stadje duiden nog op een roemrijk verleden als pleisterplaats voor pelgrims op de Camino Primitivo.
Overnachting Tineo.

Dag 5
Tineo – Pola Allende, 8h, 27km
De Camino Primitivo trekt vandaag verder over veelal onverharde wegen en bospaden door het bergachtige landschap van Asturië. Het pad begint gelijk te stijgen bij het verlaten van Tineo een loopt over de open heuvelrug naar de alto de Piedratecha. U kunt hier genieten van de schitterende uitzichten over de bovenloop van de rivier Narcea. Als het pad begint te dalen passeren we het romaanse kloostertje van Obonda. De Camino vervolgt nu zijn pad via schaduwrijke bospaden naar het gehucht Campielo. Hierna begint de route aan de tweede klim van de dag. Via onverharde boerenwegen klimmen we afwisselend omhoog door velden en akkers naar de Alto de Porciles. Een steile afdaling brengt ons naar Pola Allende. Dit kleine plaatsje, staat bekend om  zijn uitstekende lokale keuken en het imposante Cienfuegos kasteel, is tevens ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting Pola Allende.

Dag 6
Pola Allende – Berducedo : 5h,17km,+740m,-310m
Vandaag steken we het dak van de Camino Primitivo over. De route begint eigenlijk meteen te klimmen bij het verlaten van Pola Allende. Naarmate u hoger komt begint het landschap te veranderen en komt u in een gebied van laag struikgewas en heide begroeiing. Onderweg naar de pas van de Puerto de Palo, het hoogste punt van de Camino Primitivo, kunt u genieten van de fantastische uitzichten over het Asturisch gebergte. Er volgt nu een lastige afdaling door het ruige landschap over een pad gekend als Los Hospitales, genoemd naar de hospitaalridders die dit stuk van de Camino bewaakte. Eenmaal veilig beneden loopt het pad over de zo goed als verlaten hoogvlakte naar Bercuedo, het eindpunt van deze etappe.
Overnachting Bercuedo.

Dag 7
Bercuedo – Grandas de Salime :5h,19km,+520m,- 800m
Het pad vervolgt zijn weg tussen de akkers en velden van de hoogvlakte. Als we het gehuchtje  La Mesa gepasseerd zijn begint het pad opnieuw te stijgen naar de kale bergkam die ons van de kloof van de Rio Navia scheidt. Opnieuw kunnen we genieten van de schitterende uitzichten. De Camino daalt nu af over de kale bergflanken en dichte berken en kastanje bossen van de vallei. Het pad steekt de stuwdam van de Navia over met prachtig zicht op deze spectaculaire kloof. Onze route maakt nu een gestage klim de vallei uit naar Grandas de Salime. Dit oude stadje met romaanse kloosterkerk is tevens het eindpunt van onze etappe.
Overnachting Grandas de Salime.

Dag 8
Grandas de Salime – A Fonsagrada :7h, 26km,+520m,-170m
De Camino Primitivo begint meteen aan een lange klim over een netwerk van klinker weggetjes en bospaden naar de Alto de Acebo, die de grens vormt met de autonome regio van Galicië. Hier kunt u een laatste keer genieten van de prachtige vergezichten over de Asturische bergen. Het pad daalt nu langzaam door een kaal rotsachtig landschap en velden naar A Fonsagrada. Dit eerste Galisische stadje is tevens het eindpunt voor vandaag.
Overnachting A Fonsagrada.

Dag 9
A Fonsagrada – O Cadavo Baleira : 7h, 23km, +320m, -540m
Als we A Fonsagrada achter ons laten loopt het pad verder over stenen weggetjes door het glooiende landschap naar het gehuchtje Villardrongo. Hier begint de route via een smal rotsachtig pad  door dichte bossen, aan de klim naar de top van de Alto de Montouto. Onderweg passeren we de indrukwekkende ruïnes van het middeleeuwse pelgrimshospitaal van Montouto . Na een scherpe afdaling naar Paradavella klimt de route opnieuw steil de vallei uit. Via een schaduwrijk bospad bereiken we de bergpas van Fontaneira, met schitterende uitzichten over de groene heuvels van Galicië. Een laatste een scherpe afdaling brengt ons het moderne dorpje O Cadavo Baleira, het eindpunt van deze etappe.
Overnachting O Cadavo Baleira.

Dag 10
O Cadavo Baleira – Lugo : 8h, 30km,+220m,-530m
De Camino Primitivo klimt initieel over een onverhard weggetje omhoog naar de Alto de A Baqueriza, waar u verwelkomd wordt met prachtige vergezichten. Het pad begint nu flink te dalen naar het dorpje Villabade waar de gotische kerk en statige herenhuizen getuigen zijn van een rijk verleden. Via holle wegen zo typisch voor Galicië trekken we door de beuken en eikenbossen naar Castroverde. Ook hier wijst het romaanse kerkje op het belang van deze stad langs de Camino Primitivo tijdens de middeleeuwen. Via kleine weggetjes waarvan de muren met mos bedekt zijn, vervolgt de route zijn weg naar Lugo onze eindbestemming. Lugo met zijn originele Romeinse muren, historische centrum en gotische kathedraal is dan ook een waardige afsluiter van deze fantastische wandelreis. Overnachting Lugo. 

Dag 11
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                 € 700
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer            € 645

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                     €951
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                €842

 

Inclusief :  kamer met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                 € 537
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer            € 477
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                     € 670
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                € 608
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.
GOUDEN RANDJE
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                 € 897
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer            € 771
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                     €1167
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                € 926
 
 
Inclusief : kamer met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Standaard:
Bij onze standaard formule langs de Camino Primitivo maken wij gebruik van degelijke pensions en hotelletjes van de categorie **tot *** en zelfs een occasionele ****. Uitzonderlijk wordt er gebruik gemaakt van goede* ster accommodatie, bij gebrek aan overige in kleine plaatsjes. Alle kamers zijn steeds voorzien van een eigen badkamer. In grotere steden zoals Lugo en Oviedo slaapt u in het historische centrum van de stad en wordt er overnacht in degelijke ***hotels. Wij streven ernaar, u bij deze formule een schone en degelijke accommodatie te leveren met een stevig wandelontbijt tegen een zeer scherpe prijs!

Gouden randje:
Bij onze gouden randje formule maken wij zo veel mogelijk gebruik van sfeervolle Casa Rurales, Fincas en boetiek hotelletjes van de categorie superior ***en een enkele****. Wij hebben bij de keuze van onze accommodaties rekening gehouden met het sfeervolle karakter, de gastronomie en eventuele aanwezigheid van een zwembad of een mooie tuin. In kleinere plaatsen waar deze per uitzondering ontbreken, boeken wij steeds het best mogelijke hotel voor u (2 ster of gelijkwaardig). Ook bestaat er de mogelijkheid op aanvraag, tot een upgrade naar Paradors en 4 sterren hotels, waar deze aanwezig zijn langs de route. In alle grotere steden is uw accommodatie altijd gelegen in het historische centrum van de stad. Dit is de formule bij uitstek voor ieder die een pelgrimstocht wil maken zonder daarbij aan luxe in te boeten!

Pelgrimspaspoorten : wij voorzien u van de officiële paspoorten (credentials),uitgegeven door de kathedraal van Santiago, voor het bekomen van de Compostella. Deze zijn inclusief, het is dus niet nodig lid te worden van het Nederlandse Sint Jacobsgenootschap om uw paspoort te verkrijgen. U bespaart hiermee €26 per persoon.

 

 

 

 Verlenging op aanvraag.