Back to Top

Route 3 :

Porto - Santiago de Compostela, 14 dagen BUDGET REIS

Vanuit Porto voert het pad u langs de kust naar Vila do Conde. Hierna trekt uw route het binnenland in en het duurt dan ook niet lang voor de eerste wijngaarden in zicht komen. Uw wandelt door de groene heuvels naar het noorden en doet de middeleeuwse stad Barcelos aan met zijn prachtige Romaanse kerk en burcht. Wijngaarden en eucalyptus bossen wisselen elkaar af op uw tocht naar Ponte de Lima, één van de pareltjes van Portugal met zijn autovrije middeleeuwse stadskern. De Camino Portugees volgt nu de oude romeinse heirbaan, de Via Romana XIX in de richting van de Spaanse grens.

U steekt de Minho over die de grens vormt en vervolgt uw tocht naar het vestingstadje Tui, dat de grens bewaakt. Hierna nadert u de kust en heeft u prachtige vergezichten op de Spaanse Rias. Het volgende hoogtepunt is Pontevedra, tijdens de middeleeuwen één van de belangrijkste handelshavens van Spanje. De wijngaarden maken nu plaats voor groene kastanje bossen op uw tocht naar Caldas Reis. Deze stad met haar warmwaterbronnen is al sinds de romeinse tijd een geliefd kuuroord. Padron is uw laatste stop op uw pelgrimsroute naar Santiago, hier zou volgens de legende het lichaam van de apostel Jacobus aan land gebracht zijn. Na een laatste inspanning ziet u vanop de Monte Agro de torens van Santiago de Compostela voor u opdoemen. Het einde van deze prachtige tocht, die met zijn vele architecturale, culturele en historische hoogtepunten niemand zal teleur stellen.

DAG TOT DAG


Deze route begint in het hart van het middeleeuwse Porto. Met zijn smalle straatjes, statige gebouwen en prachtige ligging aan de Douro rivier wordt Porto terecht tot een van de idyllische steden van Europa gerekend. Uw hotel is gelegen in het historische centrum van de stad.


Porto – Vila do Conde : 5h, 22km, +40m,-30m
Een korte transfer brengt u naar Matasinos (indien u gekozen heeft voor bagage vervoer ). Hier begint de Camino Portugues zijn lange tocht naar Santiago de Compostela. U vangt uw tocht aan over het pad dat naar het noorden loopt. U wandelt afwisselend over een vlonder pad door duinen en dan weer langs het strand tot u Vila do Conde, uw eindpunt voor vandaag bereikt.
Overnachting Vila do Conde.


Vila do Conde – Barcelos : 7h, 29km, +200m, -100m
Het pad draait nu landinwaarts en het duurt niet lang voor Sao Pedro de Rates, met zijn prachtige romaanse kerk en barokke herenhuizen, in zicht komt. Hierna beginnen we aan het eerste klimmetje van deze Camino naar de top van de Alto de Muher. We dalen af door de eucalyptus bossen en zetten onze tocht verder naar Barcelos. Dit oeroude stadje met middeleeuwse brug, romaanse kathedraal, schitterende plazas en unieke ovale Templo de Bom Jesus is tevens ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting Barcelos


Barcelos –Vitorino : 22km, 5h, +180m,-170m
Als we het schitterende Barcelos achter ons laten begint de Camino Portugues al snel aan een pittig klimmetje naar de top van de Alto de Portella. We wandelen tussen de akkers en wijngaarden naar boven om vervolgens door eucalyptus bos af te dalen naar het in de wijngaarden gelegen Ponte das Tabuas. We steken hier de Rio Neiva over via het prachtige middeleeuwse bruggetje en zet uw tocht verder naar Valinhas het eindpunt van deze dag.
Overnachting Vitorino.


Vitorino - Ponte de Lima : 14km, 4h 30min, +220m,-210m
U zet uw tocht verder door het boerenlandschap van de Minho. U wandelt door de wijngaarden en passeert een aantal kapelletjes op uw tocht naar Ponte de Lima. Dit middeleeuwse stadje met prachtige oude brug over de Rio Lima is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting Ponte de Lima.


Ponte de Lima – Rubiaes:6h,19km,+460m,-130m
We steken de middeleeuwse brug over en wandelen via rustige paden en boerenweggetjes door een voor deze streek erg verlaten landschap naar het noorden. We bevinden ons nu in de regio van de Minho. Op onze tocht door de akkers en dichte dennenbossen komen we maar af en toe een piepklein dorpje tegen alvorens we aan de lange klim naar de Portella Grande beginnen. Over smalle schaduwrijke bospaden omzoomd met varens trekken we steeds verder omhoog. Eenmaal boven worden we verwelkomd met een schitterend uitzicht over het groene landschap. Een steile afdaling in de vallei van de Coura naar het slaperige dorpje Rubiaes, ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting Rubiaes.


Rubiaes – Valenca : 5h30m, 17 km ,+90m,- 200m
De Camino Portugues daalt langzaam af naar de Rio Coura en de Pons Romana, een perfect bewaarde Romeinse brug die we oversteken. We wandelen nu over paden en rustige boerenweggetjes omhoog door de beboste vallei naar de top van de Alto de San Bento. Eenmaal boven kunnen we genieten van de schitterende vergezichten over de vallei van de Minho. We zetten onze tocht verder door de wijngaarden en groene akkers naar het oude vestingstadje Valenca dat de grens met Spanje bewaakt.
Overnachting Valenca.


Valenca – O Porrino : 5h ,19km,+90m,-80m
Via de smeedijzeren brug steken we de Minho over en wandelen Spanje binnen. Het middeleeuwse Tui is met zijn barokke paleizen en romaanse kathedraal prachtig gelegen hoog boven de Minho. Bij het verlaten van de stad passeert de Camino Portugues bijna gelijk het 11de eeuwse romaanse kerkje van San Bartolome. Het pad volgt nu een klinkerweggetje naar de middeleeuwse brug over de Rio Louro. Via een netwerk van landelijke wegen en bospaden bereikt het pad de Cruceiro San Telmo en het middeleeuwse bruggetje Ponte das Febres. De route volgt nu een schaduwrijk bospad in de richting van A Magdalena met opnieuw een schitterend middeleeuws bruggetje. Hierna komen de buitenwijken van O Porrino in zicht. Deze moderne stad is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting O Porrino.


O Porrino – Arcade : 5h30m, 22 km,+280m,-280m
Als uw route de buitenwijken van de stad achter zich heeft gelaten, volgt u de oude Romeinse militaire weg XIX naar het noorden. Via landelijke wegen tussen velden en wijngaarden bereikt u het dorpje Mos. Hier volgt de route afwisselend de weg en een bospad naar het hoogste punt van deze etappe de Monte de Santiago de Antas. De route daalt nu af naar Redondella, een mooi stadje met een klein historisch centrum en schitterende vroeg- gotische kerk, gewijd aan Santiago. Hierna volgt de Camino een bospad naar de top van Alto de Lomba waar u schitterende uitzichten heeft over de Ria de Vigo. Het pad daalt nu af naar het prachtig aan de kust gelegen Arcade.
Overnachting Arcade.


Arcade – Pontevedra :4h, 13 km,+100m,-180m
U steekt de Rio Verdugo over via de beroemde Ponte Sampaio waar Napoleon een historische nederlaag liep. Het pad klimt nu steil het dorpje uit via smalle klinkerstraatjes. Eenmaal boven loopt het pad nu afwisselend over boerenweggetjes en landelijke paden tussen de velden en wijngaarden naar Pontevedra. Onderweg passeert u nog een aantal typische uit granietsteen opgetrokken dorpjes. Het barokke Pontevedra is reeds sinds de middeleeuwen het belangrijkste handelscentrum van deze streek.
Overnachting Pontevedra.


Pontevedra –Caldas de Reis : 5h,18km,+120m,-100m
U laat de schitterende stad Pontevedra achter u en wandelt via kleine landweggetjes en klinker straatjes het Galisische platteland in. De Camino Portugues leidt ons tussen groene akkers, wijngaarden en kastanje bossen naar het romaanse kerkje van Santa Maria de Alba. Midden tussen de wijngaarden treffen we de fontein van Tibo, die al eeuwen verfrissing biedt aan dorstige pelgrims. We lopen verder naar Caldas de Reis. Dit kuuroord met natuurlijk warmwaterbronnen is reeds sinds Romeinse tijden een geliefde pleisterplaats voor vermoeide reizigers.
Overnachting Caldas de Reis.


Caldas de Reis – Padron : 5h,18km,+120m,-100m
Bij het verlaten van Caldas de Reis steekt u via een middeleeuwse brug de Rio Umia over. De route begint langzaam te stijgen via een netwerk van schaduwrijke bospaden naar het dorpje Santa Marina met mooi romaans kerkje. We wandelen verder omhoog door dichte dennenbossen naar de top van O Pino. Tijdens onze afdaling op weg naar Padron passeren we het 12de eeuwse kerkje van San Xulian. Padron met zijn romaanse kerk, middeleeuwse brug en indrukwekkende klooster is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting Padron.


Padron – Santiago de Compostela :6h, 24km,+310m,-60m
Tijdens deze laatste wandeldag passeert u een aantal kleine dorpjes op weg naar de prachtige barokke kerk van Esclavitude. Iets verder komt u langs de op de heuvel gelegen ruïnes van de Castro Lupario burcht. Via klinker straatjes en kleine weggetjes klimt u naar de Agro de Monteiros vanwaar u de torens van Santiago de Compostela voor het eerst in beeld krijgt. Het majestueuze Santiago boordevol architecturale hoogtepunten van pre-romaans tot hoog barok is een waardige afsluiter van deze fantastische wandelreis.
Overnachting Santiago de Compostela.


Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE

BUDGET REIS
P.P 2 personen met bagagevervoer       €940
P.P 2 personen zonder bagagevervoer  €840

P.P 1 persoon met bagagevervoer         €1257
P.P 1 persoon zonder bagagevervoer    €1148

Inclusief : eenvoudige hotels en pensions met eigen badkamer op de kamer, met ontbijt 
(wij maken nooit gebruik van jeugdherbergen of refugios), 
bagagevervoer ( indien gekozen) inclusief transfer naar Matasinos
Nederlandstalige routebeschrijving, 
kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

 DIT IS DE BUDGET VARIANT VAN DE CAMINO PORTUGUES VAN PORTO NAAR SANTIAGO. VOOR DE VOLLEDIGE ROUTE VOLGENS HET STANDAARD OF GOUDEN RANDJE ARRANGEMENT MAKEN WIJ EEN COMBINATIE VAN ROUTE  1 EN 2 EN ZIJN DE DAGAFSTANDEN ANDERS INGEDEELD.

De budget reis is niet boekbaar tussen 15 juni en 15 september. In deze periode bieden wij enkel de Standaard of het gouden randje arrangement aan voor de volledige route

 Budget :  Bij onze budget formule maken wij gebruik van pensionnetjes en eenvoudige hotelletjes of herbergen met privé kamers van de categorie *wel steeds met eigen badkamer. Deze accommodaties liggen vaak eerder aan de rand van het historische centrum. Bij deze formule leveren wij een schone doch eenvoudige kamer, maar maken nimmer gebruik van jeugdherbergen of slaapzalen. Dit is de formule voor iedereen die puur voor het wandelen kiest en minder belang hecht aan het soort accommodaties.

Standaard : Voor de standaard versie van deze reis houden wij de route aan zoals beschreven in de combinatie van route 1 en 2
Bij onze standaard formule maken wij gebruik van pensionnetjes en comfortabele hotelletjes van de categorie * tot ** en soms *** steeds met eigen badkamer. In de grote steden zoals bijvoorbeeld Portos of Pontevedra is de accommodatie steeds gelegen in het historische centrum van de stad. Wij streven ernaar, u bij deze formule een schone en degelijke accommodatie te leveren tegen een zeer scherpe prijs!

Gouden randje : Voor de Gouden Randje versie van deze reis houden wij de route aan zoals beschreven in route 1 en 2
bij onze gouden randje formule maken wij zo veel mogelijk gebruik van Casa Rurales, Fincas en boetiek hotelletjes van de categorie ** tot ***. Wij hebben bij de keuze van onze accommodaties rekening gehouden met het sfeervolle karakter, de  gastronomie en eventuele aanwezigheid van een zwembad of een mooie  tuin. Ook bestaat er de mogelijkheid op aanvraag, tot een upgrade naar Paradors en 4 sterren hotels, waar deze aanwezig zijn langs de route. In alle grotere steden is uw accommodatie altijd gelegen in het historische centrum van de stad. Dit is de formule bij uitstek voor ieder die een pelgrimstocht wil maken zonder daarbij aan luxe in te boeten!

 Verlengingen op aanvraag