Back to Top

Route 1 :

Porto – Tui, 8 dagen

Deze route begint in het hart van het middeleeuwse Porto. Met zijn smalle straatjes, statige gebouwen en prachtige ligging aan de Douro rivier wordt Porto terecht tot een van de idyllische steden van Europa gerekend. Via Maya verlaat de route de stad en leidt ons via overwegend kleine landwegen naar Arcos. Naarmate we Arcos naderen wordt de omgeving steeds landelijker en passeren we de eerste kleinschalige wijngaarden die zo typisch zijn voor deze Camino. Door het lichtglooiende landschap vervolgt het pad zich naar San Pedro de Rates. Dit kleine dorpje is met zijn overvloed aan barokke gebouwen en romaanse kerk een feest voor het oog.

Afwisselend door eucalyptus bossen en wijngaarden loopt de route verder naar het noorden, tot ze Barcelos bereikt. Deze middeleeuwse stad is met zijn magistrale monumenten, zoals de unieke ovale Templo de Bom Jesus, een must voor elke liefhebber van kunst en cultuur. Twee fikse klimmetjes brengen ons via een netwerk van kleine bospaden en landelijke weggetjes naar Ponte de Lima. In september wordt in dit prachtige stadje een van de indrukwekkendste processies van Portugal gehouden. Met honderden stalletjes, optochten en muziek viert de bevolking het feest van de Virgen de los Dolores. Een steile klim door schaduwrijke dennenbossen brengt ons naar het hoogste punt van deze route de Alto de Gran Portella. Hierna daalt de Camino af in de vallei van de Minho naar de grens met Spanje. Het middeleeuwse vestingstadje Tui met zijn indrukwekkende Romaanse kathedraal vormt tevens het eindpunt van de prachtige reis.


DAG TOT DAG


Deze route begint in het hart van het middeleeuwse Porto. Met zijn smalle straatjes, statige gebouwen en prachtige ligging aan de Douro rivier wordt Porto terecht tot een van de idyllische steden van Europa gerekend. Uw hotel is gelegen in het Historische centrum van de stad.


Porto –Arcos : 5h, 22km, +250m,-150m
Een korte transfer brengt u naar de kerk van Maya in de buitenwijken van Porto . Hier begint de Camino Portugues zijn lange tocht naar Santiago de Compostella. U vangt uw  tocht naar het noorden aan, via rustige landelijke wegen en klinkerstraatjes. Naarmate u de agglomeratie van Porto steeds verder achter u laat, trekt u het platteland van de regio Duoro binnen. U wandelt door de groene velden en langs de vele wijngaarden van deze streek, af en toe doorkruist u een eucalyptus bos alvorens het lieflijke dorpje Arcos, het eindpunt van deze etappe,  te bereiken.
Overnachting Arcos.


Arcos – Barcelos : 6h, 23km, +200m, -100m
Een korte wandeling over een rustige landweg brengt ons naar het oude stadje Sao Pedro de Rates met prachtige romaanse kerk en barokke herenhuizen. Hierna beginnen we aan het eerste klimmetje van deze Camino naar de top van de Alto de Muher. We dalen af door de eucalyptus bossen en zetten onze tocht verder naar Barcelos. Dit oeroude stadje met middeleeuwse brug, romaanse kathedraal, schitterende plazas en unieke ovale Templo de Bom Jesus is tevens ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting Barcelos.


Barcelos –Balugaes : 17km, 4h, +180m,-170m
Als we het schitterende Barcelos achter ons laten begint de Camino Portugues al snel aan een pittig klimmetje naar de top van de Alto de Portella. We wandelen tussen de akkers en wijngaarden naar boven om vervolgens door eucalyptus bos af te dalen naar het in de wijngaarden gelegen Ponte das Tabuas. We steken hier de Rio Neiva over via het prachtige middeleeuwse bruggetje en zet uw tocht veder naar Balugaes het eindpunt van deze dag.
Overnachting Balugaes.


Balugaes - Ponte de Lima : 17km, 4h 30min, +220m,-210m
U zet uw tocht verder door het boerenlandschap van de Minho.U wandelt door de wijngaarden en passeert een aantal kappelletjes op uw tocht naar Ponte de Lima. Dit middeleeuwse stadje met zijn  prachtige oude brug over de Rio Lima is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting Ponte de Lima.


Ponte de Lima – Rubiaes : 6h,19km,+460m,-130m
We steken de middeleeuwse brug over en wandelen via rustige paden en boerenweggetjes door een voor deze streek erg verlaten landschap naar het noorden. We bevinden ons nu in de regio van de Minho. Op onze tocht door de akkers en dichte dennenbossen komen we maar af en toe een piepklein dorpje tegen alvorens we aan de lange klim naar de Portella Grande beginnen. Over smalle schaduwrijke bospaden omzoomd met varens trekken we steeds verder omhoog. Eenmaal boven worden we verwelkomd met een schitterend uitzicht over het groene landschap. Een steile afdaling in de vallei van de Coura naar het slaperige dorpje Rubiaes, ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting Rubiaes.


Rubiaes – Tui : 5h30m, 20km ,+90m,- 200m
De Camino Portugues daalt langzaam af naar de Rio Coura en de Pons Romana, een perfect bewaarde Romeinse brug die we oversteken. We wandelen nu over paden en rustige boerenweggetjes omhoog door de beboste vallei naar de top van de Alto de San Bento. Eenmaal boven kunnen we genieten van de schitterende vergezichten over de vallei van de Minho. We zetten onze tocht verder door de wijngaarden en groene akkers naar het het oude vestingstadje Valenca dat de grens met Spanje bewaakt. Via de smeedijzeren brug steken we de Minho over en wandelen Spanje binnen. Het middeleeuwse Tui prachtig gelegen hoog boven de Minho met barokke paleizen en een romaanse kathedraal is tevens een waardige afsluiter van deze fantastische wandelreis.
Overnachting Tui.


Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE

Budget
P.P 2 personen met bagagevervoer        €526
P.P 2 personen zonder bagagevervoer   €467

P.P 1 persoon met bagagevervoer          €756
P.P 1 persoon zonder bagagevervoer     €686

Inclusief :kamer met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,routebeschrijving,
kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

 

P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 350
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 523
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 506
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

STANDAARD
P.P 2 personen met bagagevervoer        €577
P.P 2 personen zonder bagagevervoer   €520

P.P 1 persoon met bagagevervoer          €799
P.P 1 persoon zonder bagagevervoer     €749 

Inclusief : kamer met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,routebeschrijving,
kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

 

GOUDEN RANDJE
P.P 2 personen met bagagevervoer        €789
P.P 2 personen zonder bagagevervoer   €719

P.P 1 persoon met bagagevervoer          €997
P.P 1 persoon zonder bagagevervoer     €917

Inclusief :  kamer met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Budget:
Bij onze budget formule maken wij gebruik van pensionnetjes en eenvoudige hotelletjes met privé kamers van de categorie */** tot een enkele ***wel steeds met eigen badkamer. Bij deze formule leveren wij een schone doch eenvoudige kamer met ontbijt, maar maken nimmer gebruik van jeugdherbergen of slaapzalen. Dit is de formule voor iedereen die puur voor het wandelen kiest en minder belang hecht aan het soort accommodaties.

Standaard:
Bij onze standaard formule op deze route wij gebruik van hotelletjes en Casas van de categorie *** een enkele keer een goede** ster of gelijkwaardig, steeds met eigen badkamer. Tevens wordt er ook overnacht in een quinta en 3 maal in een Casa Rurales, een enkele keer zelfs met zwembad. In Porto en Barcelos is de accommodatie gelegen pal in het historische centrum van de stad. Wij streven ernaar, u bij deze formule een schone en degelijke accommodatie te leveren met een stevig ontbijt tegen een zeer scherpe prijs!

Gouden randje:
Bij onze gouden randje formule maken wij opdeze route gebruik van de top accommodarties die aanwezig zijn langs deze route. Zo sfeervol mogellijke Casa Rurales, Fincas en boetiek hotelletjes van de categorie ***. Wij hebben bij de keuze van onze accommodaties rekening gehouden met het sfeervolle karakter, de  gastronomie en eventuele aanwezigheid van een zwembad (3X) of een mooie  tuin. In Porto is de accommodatie steeds gelegen in het historische centrum van de stad. Tijdens de route slaapt u in de beste accommodatie van de stadjes. Ook bestaat er de mogelijkheid op aanvraag, in Tui een upgrade naar een Parador te maken. Dit is de formule bij uitstek voor ieder die een pelgrimstocht wil maken zonder daarbij aan luxe in te boeten!

Pelgrimspaspoorten : wij voorzien u van de officiele paspoorten (credentials),uitgegeven door de kathedraal van Santiago, voor het bekomen van de Compostella. Deze zijn inclusief, het is dus niet nodig lid te worden van het Nederlandse Sint Jacobsgenootschap om uw paspoort te verkrijgen. U bespaart hiermee €26 per persoon. 

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 396
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 350
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 523
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 506
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

 Verlengingen op aanvraag