Back to Top

Porto - Santiago de Compostella, 6 dagen

Uw fietstocht naar Santiago de Compostella begint in het door de Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen Porto. Bij het verlaten van Porto betreedt u de streek van de Douro, hier groeien de druiven waarvan de wereldberoemde port gemaakt wordt. Uw fietst door de groene heuvels naar het noorden en doet de middeleeuwse stad Barcelos aan met zijn prachtige Romaanse kerk en burcht. Wijngaarden en eucalyptus bossen wisselen elkaar af op onze tocht naar Ponte de Lima, een van de pareltjes van Portugal We verlaten Ponte de Lima over haar beroemde Romaanse brug. De Camino Portugees volgt hier de oude Via Romana XIX in de richting van de Spaanse grens .Via de brug die de oude vestingsteden Valencia en Tui met elkaar verbindt steken we de Minho over en fietsen Spanje binnen. We zijn hier in de streek van de Ribeira, hier wordt Spanjes beste witte wijn geproduceerd en de heuvels zijn dan ook bezaaid met wijngaarden. Het pad nadert nu de kust en geeft prachtige vergezichten op de Spaanse Rias, alvorens Pontevedra te bereiken. In de late middeleeuwen was Pontevedra een van de belangrijkste handelshavens van Spanje. De wijngaarden maken nu plaats voor de groene kastanje bossen die de heuvels van dit stuk van Galicië bedekken. We fietsen afwisselend over bospaadjes en langs maisvelden alvorens we Caldas Reis passeren. Deze stad met haar warmwaterbronnen is al sinds de romeinse tijd een geliefd kuuroord. Padron is onze laatste stop op onze route naar Santiago hier zou volgens de legende het lichaam van de apostel Jacobus aan land gebracht zijn.. Na een laatste inspanning zien we vanop de Monte Agro de torens van Santiago de Compostella voor ons opdoemen. Het einde van een prachtige fietstocht langs de St Jacobsroute, die met zijn vele architecturale, culturele en historische hoogtepunten niemand zal teleur stellen.

2-route-groot

Dag 1
Deze route begint in het hart van het middeleeuwse Porto. Met zijn smalle straatjes, statige gebouwen en prachtige ligging aan de Douro rivier wordt Porto terecht tot een van de idyllische steden van Europa gerekend. Uw hotel is gelegen in het Historische centrum van de stad.

Dag 2
Porto –Barcelos:56km,+350m,-250m
Na de buitenwijken van Porto achter ons gelaten te hebben, fietsen we langs rustige wegen en klinkerstraatjes Fajozes. Al snel passeren we de eerste wijngaarden, zo typerend voor deze tocht. We trekken nu het platteland van de regio Duoro binnen. We fietsen door groene velden en langs vele wijngaarden naar het oude stadje Sao Pedro de Rates, met prachtig romaans kerkje en barokke herenhuizen. Hierna beginnen we aan het eerste klimmetje van de Camino Portugues naar de top van de Alto de Muher. We dalen af door de eucalyptus bossen en zetten onze tocht verder naar Barcelos. Dit oeroude stadje met middeleeuwse brug, romaanse kathedraal, schitterende plazas en unieke ovale Templo de Bom Jesus is tevens ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting
Barcellos

Dag 3
Barcelos – Tui : 71km, +820m,-720m
Als we het schitterende Barcellos achter ons laten begint de Camino Portugees al snel aan een pittig klimmetje naar de top van de Alto de Portella. We fietsen tussen de akkers en wijngaarden naar het middeleeuwse stadje Ponte de Lima. Komt u hier in September, heeft u de mogelijkheid een van de belangrijkste processies van Portugal te beleven. We steken de middeleeuwse brug over en fietsen via rustige boerenweggetjes door een voor deze streek erg verlaten landschap naar het noorden. We bevinden ons nu in de regio van de Minho. Kort daarna beginnen we aan een lange klim naar de Portella Grande. Eenmaal boven worden we verwelkomd met een schitterend uitzicht over het groene landschap. De Camino Portugues daalt nu af naar de Pons Romana, een perfect bewaard Romeins bruggetje over de Rio Coura. Onze route trekt opnieuw omhoog door de beboste vallei naar de top van de Alto de San Bento. Hier genieten we van de schitterende vergezichten over de vallei van de Minho. We fietsen verder door de wijngaarden en groene akkers naar het oude grensstadje Valenca. Via de smeedijzeren brug steken we de Minho over en fietsen Spanje binnen. Het middeleeuwse vestingstadje Tui met Barokke paleizen en romaanse kathedraal is tevens het eindpunt voor vandaag.
Overnachting
Tui

Dag 4
Tui – Pontevedra :49km,+500m,-560m
We verlaten Tui en fietsen over een klinkerweggetje naar de middeleeuwse brug over de Rio Luoro. Via een netwerk van landelijke wegen en bospaden bereikt onze route Cruceiro San Telmo en het middeleeuwse bruggetje Ponte das Febres. De route volgt nu een schaduwrijk bospad in de richting van O Porrino. Als we eenmaal deze moderne stad achter ons hebben gelaten fietsen we langs de oude Romeinse militaire weg XIX naar het noorden. Na het dorpje Mosgepaseert, klimmen we over een bosweggetje naar het hoogste punt van deze etappe de Monte de Santiago. De route daalt nu af naar Redondella, een historisch stadje met vroeg- gotische Santiago kerk. Hierna volgt de Camino een bosweggetje naar de top van Alto de Lomba waar we schitterende uitzichten hebben over de Ria de Vigo. We fietsen verder langs de kust en steken in Arcade de beroemde Ponte Sampaio over. Na een steil klimmetje zet de route zich verder over boerenweggetjes tussen de velden en wijngaarden naar Pontevedra. Het barokke Pontevedra met zijn vele paleizen, prachtige plaza’s en veelvuldige rijkversierde kloosters en kerken is tevens het eindpunt van deze etappe.

Dag 5
Pontevedra – Santiago de Compostella :66km,+540m,-260m
Via kleine landweggetjes fietsen we tussen groene akkers, wijngaarden en kastanje bossen naar het romaanse kerkje van Santa Maria de Alba. Onze route trekt verder door het Galisische boerenlandschap naar het kuuroord Caldas do Rei. We fietsen over de  middeleeuwse brug en beginnen langzaam te klimmen over schaduwrijke bospaden naar het dorpje Santa Marina, met mooi Romaans kerkje. Na de top van O Pino bereikt te hebben, dalen we af naar Padron, dat met zijn Romaanse kerk, middeleeuwse brug en indrukwekkend klooster zeker een bezoekje waard is. Hierna passeert u een aantal kleine dorpjes op weg naar de prachtige barokke kerk van Esclavitude. Iets verder fietst u langs de op de heuvel gelegen ruïnes van de Castro Lupario burcht. Een laatste klim brengt u naar de Agro de Monteiros, waar u de torens van Santiago de Compostella voor het eerst in beeld krijgt. Het majestueuze Santiago boordevol architecturale hoogtepunten, variërend van pre-romaanse tot hoog barok is een waardige afsluiter voor deze fantastische fietsreis.
Overnachting
Santiago de Compostella

Dag 6
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 508
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 406
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 622
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 520
 
Fietshuur                                                                                        € 150
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, fiets, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving, kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 557
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 435

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 689
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 511 

Fietshuur                                                                                             € 210

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,routebeschrijving, kaarten,
culturele gids,  pelgrimspaspoort.

 

GOUDEN RANDJE
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 678
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 538

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 915
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 639

Fietshuur                                                                                            € 210

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.
 

Standaard:
Bij onze standaard formule maken wij gebruik van pensionnetjes en eenvoudige hotelletjes van de categorie * tot ** steeds met eigen badkamer. Op sommige van onze  eind en startpunten zoals bv. Sarria maken wij hierbij ook af en toe gebruik van een 3 *accommodatie.  In de grote steden zoals bijvoorbeeld Burgos of Logroño is de accommodatie steeds gelegen in het historische centrum van de stad. Wij streven ernaar, u bij deze formule een schone en degelijke accommodatie te leveren tegen een zeer scherpe prijs!

Gouden randje:
bij onze gouden randje formule maken wij zo veel mogelijk gebruik van Casa Rurales, Fincas en boetiek hotelletjes van de categorie ** tot ***. Wij hebben bij de keuze van onze accommodaties rekening gehouden met het sfeervolle karakter, de  gastronomie en eventuele aanwezigheid van een zwembad of een mooie  tuin . Ook bestaat er de mogelijkheid op aanvraag, tot een upgrade naar Paradors en 4 sterren hotels, waar deze aanwezig zijn langs de route. In alle grotere steden is uw accommodatie altijd gelegen in het historische centrum van de stad. Dit is de formule bij uitstek voor ieder die een pelgrimstocht wil maken zonder daarbij aan luxe in te boeten!
 

 

Verlenging op aanvraag