Back to Top

Route 4: 

Leon – Sarria, 10 dagen

Deze gevarieerde route begint in de koninklijke stad Leon, met zijn gotische kathedraal, open plazas en statige gebouwen. Door open akkerlandschap bereikt u de eeuwenoude stad Astorga, bekend om zijn Gaudi paleis en weelderige architectuur. Het pad klimt nu steil omhoog en steekt de uitlopers van de Cantabrische bergen over met eindeloze vergezichten alom. De Camino daalt af naar het stadje Ponferrada, dat door de eeuwen heen beschermd werd door zijn indrukwekkende Tempeliers burcht. Hierna trekt de route de groene heuvels van Galicië binnen, met als hoogtepunt het oeroude Keltische dorpje O’Cebreiro. Ook hier genieten we weer van de weidse uitzichten. Het laatste stuk van de Camino wordt gekenmerkt door dichte kastanje bossen en het imposante Samos klooster. Sarria met zijn indrukwekkende romaanse kerk vormt het eindpunt van deze schitterende Camino.

Dag tot dag 

Dag 1
Leon
Het historische centrum van Leon is een must voor ieder die van kunst en cultuur houdt. Leon was gedurende de middeleeuwen de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk en een belangrijk handelscentrum en  pleisterplaats voor pelgrims langs de Camino Frances. Een bezoek aan de Pulchra Leonina, de romaanse versie van de sixtijnse kapel mag u absoluut niet missen. De stad leent zich  uitermate goed om al wandelend over de brede boulevard de pracht en praal van haar vele paleizen, kloosters en plazas te bewonderen. U overnacht in een hotel gelegen in het historische centrum.
Overnachting Leon.

Dag 2
Leon – Villar de Mazarife: 6h,21km,+110m,-50m
Als het pad Leon achter zich laat betreedt het een vlak landbouwlandschap waar voornamelijk graan, aardappels, suikerbieten en bonen geteeld worden. Een netwerk van kleine paadjes en boerenweggetjes voert u door de velden naar Villar de Mazarife.
Overnachting Villar de Mazarife.

Dag 3
Villar de Mazarife – Astorga :7h30m, 29km,+140m, -140m
Deze dag kan gesplitst worden
Na het prachtige middeleeuwse Hospital de Orbigo, met zijn imposante romeinse brug, gepasseerd te zijn, trekt de Camino de groene heuvels in. Een dag wandelen door dit glooiende landschap met hier en daar groene weiden en boomgaarden, brengt ons naar Astorga. Ommuurd sinds het Romeinse tijdperk was deze stad een belangrijk handelscentrum door de eeuwen heen. Een bezoek aan het bisschoppelijke paleis van Gaudi mag zeker niet op ons lijstje ontbreken.
Overnachting Astorga.

Dag 4
Astorga - Rabanal del Camino : 5h,19km,+270m,-20m
Het pad begint nu langzaam te stijgen en trekt dieper de groene heuvels van Leon binnen. De tocht gaat door een landschap van brem en heidestruiken en loopt hier en daar door dichte dennenbossen. Op het einde van deze etappe bereiken we het kleine Rabanal del Camino met een aantal barokke kapelletjes en romaanse kerk.
Overnachting Rabanal del Camino. 

Dag 5
Rabanal del Camino – Ponferrada :7h30m,32km,+250m,-880
Deze dag kan gesplitst worden
Het pad klimt omhoog langs de met heide en struikgewas bedekte flanken van Mt.Irago. Dit stuk van de Camino geeft u weidse uitzichten over de groene valleien en bergen van deze streek. Op de top wacht ons het beroemde Cruz de Fer. Hier laten de vele pelgrims sinds mensenheugenis een steen achter die ze meebrachten van hun thuis als symbool van hun zorgen die ze achter zich laten. Het huidige kruis staat dan ook op een bergje van hier achtergelaten stenen. Hierna daalt het pad scherp naar de vallei van de Bierzo en de oude tempelierstad Ponferrada. Een bezoekje aan de perfect bewaarde burcht is zeker de moeite waard.
Overnachting Ponferada.

Dag 6
Ponferrada – Villafranca del Bierzo : 6h,23km,+100m, -90m
Hat pad voert ons vandaag door de met bergen omringde vallei van de Bierzo. Het akkerlandschap, dat we vandaag doorkruisen, via een netwerk van kleine landelijke weggetjes, wordt intensief gebruikt voor de groente en fruitteelt. Ook wordt hier een uitstekende wijn verbouwd mogelijk dankzij het gunstige micro klimaat van de Bierzo. De Camino volgt hier min of meer de oude Romeinse heirbaan die ons naar het schitterende Villafranca del Bierzo brengt. Dit van oorsprong middeleeuwse plaatsje is een schat aan architectuur, variërend van het pre romaanse tot de late barok, rijk.
Overnachting Villafranca del Bierzo.

Dag 7
Villafrancadel Bierzo-OÇebreiro :7h,28km,+900m,-30m
Deze dag kan gesplitst worden

Vandaag volgt de zwaarste etappe van de gehele reis met een klim naar het hoog in de bergen gelegen O’Cebreiro. Het pad volgt eerst de vruchtbare vallei van de Valvace alvorens via stenige paden zich steeds hoger een weg te banen door dichte eiken en kastanje bossen. Het laatste stuk van deze tocht loopt door heidelandschappen met schitterende vergezichten over de omringende bergen alvorens het oeroude OÇebreiro te bereiken. De Keltische oorsprong van dit bergdorpje is duidelijk terug te zien in de huizen van dikke granieten muren met lage daken. U bevindt zich nu in Galicië.
Overnachting O’Çebreiro.

Dag 8
O’Cebreiro- Triacastella ; 5h30m,21km,+100m,-300m
Het pad loopt initieel over de met heide begroeide bergruggen waar u geniet van de weidse uitzichten naar het pelgrimsmonument van San Roque. Onderweg geniet u van de weidse uitzichten. Er volgt nu een laatste klimmetje naar het hoogste punt van deze route, de Alto do Polo, opnieuw met schitterende vergezichten in alle richtingen. Hierna begint het pad de lange afdaling naar Triacastella, het eindpunt van deze dag.
Overnachting Triacastella.

Dag 9
Triacastella – Sarria
Het pad volgt vandaag de smalle vallei van de Ouribro naar het monumentale Samos klooster. De indrukwekkende barokke kloosterkerk is een van de beste voorbeelden van deze stroming in Galicië. Ons pad en deze reis eindigt in het oude Sarria, door de eeuwen heen een belangrijke stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella, de romaanse kerk en Magdalena klooster zijn daar nog getuige van. Vandaag de dag is dit levendig handelsplaatsje vooral bekend vanwege zijn culinaire kwaliteiten. Overnachting Sarria. 

Dag 10
Na het ontbijt, einde van het arrangement.

PRIJSBIJLAGE 

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 396
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 350
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 523
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 506
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

BUDGET
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                 € 503
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer            €  453

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                    € 716
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                € 676

Inclusief : kamers met eigen badkamer, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten, officieel pelgrimspaspoort.

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 623
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 574

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 820
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 765

Inclusief : kamer met eigen badkamer, stevig wandelontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving, kaarten, culturele gids, officieel pelgrimspaspoort.
 

GOUDEN RANDJE
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 918
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 839

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1138
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 1048

Inclusief :  kamer met eigen badkamer, stevig wandelontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids, officieel pelgrimspaspoort.

Budget:
Bij onze budget formule langs de Camino Frances maken wij gebruik van pensions en  hotelletjes van categorie *. Alle kamers zijn steeds voorzien van een eigen badkamer. Door gebruik te maken van accommodaties zonder ontbijt kunnen wij u op deze route een zo scherp mogellijke prijs aanbieden met het behoud van het comfort van privé kamers met eigen sanitair. In alle overnachtingsplaatsen zijn barretjes aanwezig waar u reeds vroeg kunt ontbijten.

Standaard:
Bij onze standaard formule langs de Camino Frances maken wij gebruik van  degelijke pensions en hotelletjes van de categorie **tot *** en zelfs een occasionele ****, afhankelijk van de gekozen route. Uitzonderlijk wordt er gebruik gemaakt van goede* ster accommodatie, bij gebrek aan overige in kleine plaatsjes. Alle kamers zijn steeds voorzien van een eigen badkamer. In grotere steden zoals Pamplona, Leon en Burgos slaapt u in het historische centrum van de stad en wordt er overnacht in degelijke ***hotels. Wij streven ernaar, u bij deze formule een schone en degelijke accommodatie te leveren met een stevig wandelontbijt tegen een zeer scherpe prijs!

Gouden randje:
Bij onze gouden randje formule maken wij langs de route zo veel mogelijk gebruik van sfeervolle Casa Rurales, Fincas en boetiek hotelletjes van de categorie  ***. Wij hebben bij de keuze van onze accommodaties rekening gehouden met het sfeervolle karakter, de gastronomie en eventuele aanwezigheid van een zwembad of een mooie tuin. In de steden maken wij gebruik van goede ***hotels of gelijkwaardig, altijd gelegen in het historische centrum van de stad. In kleinere plaatsen waar deze per uitzondering ontbreken, boeken wij steeds het best mogelijke hotel voor u (2 ster of gelijkwaardig). Ook bestaat er de mogelijkheid op aanvraag, tot een upgrade naar Paradors en 4 sterren hotels, waar deze aanwezig zijn langs de route.  Dit is de formule bij uitstek voor ieder die een pelgrimstocht wil maken zonder daarbij aan luxe in te boeten!

Pelgrimspaspoorten : wij voorzien u van de officiële paspoorten (credentials),uitgegeven door de kathedraal van Santiago, voor het bekomen van de Compostella. Deze zijn inclusief, het is dus niet nodig lid te worden van het Nederlandse Sint Jacobsgenootschap om uw paspoort te verkrijgen. U bespaart hiermee €26 per persoon.

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 396
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 350
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 523
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 506
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

 

 

Verlenging op aanvraag.