Back to Top

Route 3 :

Burgos – Leon, 11 dagen

Vanuit het majestueuze Burgos, de stad van el Cid, steekt de route de eindeloze hoogvlakte van de Meseta met zijn rode paden en gele graanvelden over. In deze dunbevolkte streek, die het hart van Spanje vormt, reiken de velden tot de horizon en duikt hier en daar als in een fata morgana een slaperig stadje op. Dat deze plaatsjes zoals Carrion de los Condes, Fromista en Sahagun tot de hoogtepunten van de Romaanse architectuur in Spanje worden gerekend, is maar bij weinigen bekend. De tocht volgt nu een stuk de oude Romeinse heirbaan, die de goudmijnen van Astorga met de rest van het rijk verbond. Deze Camino eindigt in het koninklijke Leon, dat met zijn rijke geschiedenis en overweldigende plazas en gebouwen, een ieder weet te bekoren.

Dag tot dag

Dag 1
U verblijft in het historische centrum van Burgos. Het oude centrum bewaart nog veel van zijn middeleeuwse grandeur. De schitterende gotische kathedraal staat dan ook terecht op de werelderfgoed lijst van de Unesco.
Overnachting Burgos.

Dag 2
Burgos – Hornillos del Camino : 5h, 20km, +120m, -240m
Zodra u Burgos achter u laat, betreedt u de Meseta. De Spaanse hoogvlakte van eindeloze graanvelden en rode zandpaden die tot aan de horizon reiken. Vandaag passeert u nog enkele kleine bossen van steeneiken en coniferen de laatste overblijfselen van wat ooit een van Europa ’s grootse wouden was.
Overnachting Hornillos del Camino.

Dag 3
Hornillos del Camino – Castrojeriz : 6h30m, 21km, +210m, -220m
U volgt het licht glooiende pad door een landschap van akkers en graanvelden naar het piepkleine middeleeuwse Hontanas, belangrijk vanwege zijn natuurlijke bron. De tocht gaat nu verder door het gele, rode landschap van de Mesteta. Net voor u Castrojeriz bereikt passeert u nog de indrukwekkende ruïne van het voormalige Sint Antonius klooster. Castrojeriz zelf is een klein lieflijk stadje rijk aan romaanse architectuur.
Overnachting Castrojeriz.

Dag 4
Castrojeriz – Fromista : 6h30m, 25km, +210m, -220m
Na Cartojeriz trekt de Camino over het hoogste punt van de Meseta, de Alto Mosterales. Het pad volgt hierna de Pisuerga rivier naar de provincie van Palencia en de Tierra de Campo, een immense open vlakte die het hart van deze provincie vormt. Het rode zandpad loopt hier door eindeloze graanvelden die tot de horizon reiken. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan de prachtige gotische kerk van Boadilla, waarna u de tocht door de velden verder zet naar Fromista. Het schilderachtige Fromista is het eindpunt van deze etappe en een waar juweeltje van Romaanse architectuur.
Overnachting Fromista.

Dag 5
Fromista – Carrion de los Condes : 5h, 20 km,+100m, -50m
Als u Fromista achter u hebt gelaten betreedt de Camino opnieuw de uitgestrekte Campo met zijn gele graanvelden met hier en daar een piepklein dorpje zo typisch voor deze streek. Een eerste stop vandaag is de oude Tempeliers vesting van Villalcazar de Sirga bekend om zijn indrukwekkende Romaanse kunst en architectuur. Een verdere tocht door de velden brengt u naar het schitterende Carrion de los Condes. Dit uit rode bakstenen opgetrokken middeleeuws stadje is met zijn vele paleizen, kloosters en kerken een must voor elke liefhebber van gotische en romaanse kunst.
Overnachting Carrion de los Condes.

Dag 6
Carrion de los Condes - Calzadilla: 5h, 17km, +50m, -20m
Vandaag volgt het pad de historische Camino Aquitana een middeleeuwse route die startte in het Franse Bayonne. U wandelt door het typische lege akkerlandschap van deze streek met hier en daar een bosje populieren. We passeren een aantal oude irrigatie kanalen voor we het kleine slaperige Calzadilla de la Cueza bereiken
Overnachting Calzadila de la Cueza.

Dag 7
Clazadilla de la Cueza – Sahagun: 5h30m ,22km, +80m, -130m
Vandaag steekt het pad verschillende cuezas over, de kleine valleitjes zo eigen aan dit stuk van de Meseta. Initieel doorkruist de Camino een aantal eikenbossen alvorens weer de eindeloze graanvelden in te trekken. Nadat we de Rio Valderaduey zijn overgestoken bevinden we ons in de provincie van Leon. Het eindpunt van deze dag is het pittoreske Sahagun. Dit middeleeuwse stadje met zijn smalle straatjes en vele kloosters huist een van de mooiste Mudejar kerken van Spanje
Overnachting Sahagun.

Dag 8
Sahagun- El Burgos Ranero :5h, 17km, +100m, -20m
We verlaten Sahagun via de middeleeuwse brug over de Rio Cea. Het pad volgt nu de oude Romeinse heirbaan naar het westen en trekt de graanvelden van het hoog plateau van Leon binnen. Onderweg passeert de Camino een aantal kleine dorpjes alvorens El Burgos Ranero te bereiken.
Overnachting El Burgos Ranero.

Dag 9
El Burgos Ranero – Mansilla de las Mullas. :5h30m, 19km,-100m
Het pad vervolgt zijn weg langs de romeinse heirbaan naar Relliegos. Dit lieflijke dorpje heeft zijn oorsprong in het romeinse legerkamp Palantia dat de veiligheid van de deze via millitaria moest garanderen. De tocht gaat nu verder door een oker landschap tot we Mansilla de las Mullas bereiken. Dit middeleeuwse vestingstadje uit de 12 de eeuw behoudt nog heel wat van zijn vroegere charme,  met zijn smalle straatjes en romaanse kerkjes.
Overnachting Mansilla de las Mullas.

Dag 10
Mansilla de las Mullas – Leon : 5h, 17km,+130m,-90m
Het laatste stuk van deze tocht loopt door de akkers en velden die Leon omringen alvorens de eerste glimp op te vangen van deze koninklijke stad. De grandeur van Leon met zijn vele verschillende bouwstijlen, van magistrale gotische kathedraal tot art-deco boulevards is moeilijk te overtreffen. Het is dan ook een waardige afsluiter voor deze fantastische reis.
Overnachting Leon.

Dag 11
Na het ontbijt, einde van het arrangement.

PRIJSBIJLAGE

BUDGET
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                 € 538
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer            €  488

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                    €779
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                € 729

Inclusief : kamers met eigen badkamer, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten, officieel pelgrimspaspoort.

STANDAARD

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 649
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 575

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 909
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 834

Inclusief : kamer met eigen badkamer, stevig wandelontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving,
kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

GOUDEN RANDJE
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 1014
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 929

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1216
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 1141

Inclusief :  kamermet eigen badkamer, stevig wandelontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,  kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Budget:
Bij onze budget formule langs de Camino Frances maken wij gebruik van pensions en  hotelletjes van categorie *. Alle kamers zijn steeds voorzien van een eigen badkamer. Door gebruik te maken van accommodaties zonder ontbijt kunnen wij u op deze route een zo scherp mogellijke prijs aanbieden met het behoud van het comfort van privé kamers met eigen sanitair. In alle overnachtingsplaatsen zijn barretjes aanwezig waar u reeds vroeg kunt ontbijten.

Standaard:
Bij onze standaard formule langs de Camino Frances maken wij gebruik van pensions en hotelletjes van de categorie **tot *** en zelfs een occasionele ****, afhankelijk van de gekozen route. Uitzonderlijk wordt er gebruik gemaakt van goede* ster accommodatie, bij gebrek aan overige in kleine plaatsjes. Alle kamers zijn steeds voorzien van een eigen badkamer. In grotere steden zoals Pamplona, Leon en Burgos slaapt u in het historische centrum van de stad en wordt er overnacht in degelijke ***hotels. Wij streven ernaar, u bij deze formule een schone en degelijke accommodatie te leveren met een stevig wandelontbijt tegen een zeer scherpe prijs!

Gouden randje:
Bij onze gouden randje formule maken wij langs de route zo veel mogelijk gebruik van sfeervolle Casa Rurales, Fincas en boetiek hotelletjes van de categorie ***. In de steden maken wij gebruik van goede ***of gelijkwaardig. Wij hebben bij de keuze van onze accommodaties rekening gehouden met het sfeervolle karakter, de gastronomie en eventuele aanwezigheid van een zwembad of een mooie tuin. In kleinere plaatsen waar deze per uitzondering ontbreken, boeken wij steeds het best mogelijke hotel voor u (2 ster of gelijkwaardig). Ook bestaat er de mogelijkheid op aanvraag, tot een upgrade naar Paradors en 4 sterren hotels, waar deze aanwezig zijn langs de route. In alle grotere steden is uw accommodatie altijd gelegen in het historische centrum van de stad. Dit is de formule bij uitstek voor ieder die een pelgrimstocht wil maken zonder daarbij aan luxe in te boeten!

Pelgrimspaspoorten : wij voorzien u van de officiële paspoorten (credentials),uitgegeven door de kathedraal van Santiago, voor het bekomen van de Compostella. Deze zijn inclusief, het is dus niet nodig lid te worden van het Nederlandse Sint Jacobsgenootschap om uw paspoort te verkrijgen. U bespaart hiermee €26 per persoon.

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 396
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 350
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 523
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 506Verlenging op aanvraag.