Back to Top
Leon –Santiago de Compostella, 8 dagen

Deze gevarieerde fietsreis begint in de koninklijke stad Leon, met zijn gotische kathedraal, open plazas en statige gebouwen. We fietsen door het open akkerlandschap van de Meseta, met zijn goudgele graanvelden en eindeloze rode paden, naar het eeuwenoude Astorgas. Dit van oorsprong romeinse stadje staat bekend om zijn Gaudi paleis en weelderige architectuur. De route klimt nu steil omhoog en steekt de uitlopers van de Cantabrische bergen over met eindeloze vergezichten alom. De Camino daalt af naar het stadje Ponferrada, dat door de eeuwen heen beschermd werd door zijn indrukwekkende Tempeliers burcht. Hierna fietsen we de groene heuvels van Galicië binnen, met als hoogtepunt het oeroude Keltische dorpje O’Cebreiro, opnieuw met prachtige vergezichten. Door dichte kastanje bossen bereiken we het imposante Samos klooster. De laatste honderd kilometer van de Camino Frances begint in het levendige marktplaatsje Sarria. Door de groene heuvels van Galicië volgt de route een netwerk van schaduwrijke bospaden afgewisseld met piepkleine Galicische dorpjes. De Camino daalt af naar de rivier de Minho en het stadje Portomarin met zijn indrukwekkende romaanse vestingskerk. De route klimt uit het dal van de Minho en verwent u afwisselend met mooie bospaden en schitterende panorama’s over de beboste heuvels.  Na Palas de Rei steekt u verschillende dicht beboste valleien over met sfeervolle kleine dorpjes. Een laatste klim brengt u naar de top van de Monte del Gozo, waar u voor het eerste zicht krijgt op de torens van Santiago de Compostella. Deze majestueuze stad met talloze architecturale hoogtepunten is tevens het eindpunt is van deze fantastische fietsvakantie.

2-route-groot
Dag 1
Leon
Het historische centrum van Leon is een must voor ieder die van kunst en cultuur houdt. Leon was gedurende de middeleeuwen de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk en een belangrijk handelscentrum en pleisterplaats voor pelgrims langs de Camino Frances. Een bezoek aan de Pulchra Leonina, de romaanse versie van de sixtijnse kapel mag u absoluut niet missen.
Overnachting
Leon

Dag 2
Leon – Astorga :44km,+500m,-200m
U fietst vandaag een vrij vlakke etappe door de Castiliaanse Meseta. Deze uitgestrekte hoogvlakte die het ware hart van Spanje vormt is een land van rode paden en goudgele graanvelden die tot de horizon reiken. U fietst de Romaanse  brug van Hospital de Obrigo over, waar in vroegere tijden steekspelen georganiseerd werden. De Camino trekt nu langzaam de groenere heuvels in. U fietst nu door een glooiend landschap met hier en daar groene weiden en boomgaarden naar Astorga, het Romeinse Asturica Augusta. Ommuurd sinds het romeinse tijdperk was deze stad door de eeuwen heen een belangrijk handelscentrum. De erfenis daarvan kunnen we de dag van vandaag nog terugzien in de prachtige architectuur van haar vele statige gebouwen en paleizen die varieert van pre romaans tot Barok. Een bezoek aan het bisschoppelijke paleis van Gaudi mag zeker niet op ons lijstje ontbreken.
Overnachting
Astorga

Dag 3
Astorga – Ponferrada :54km,+1000m,-1150m
De Camino Frances trekt vandaag hoog de groene uitlopers van het Cantabrisch gebergte over. Als we Astorga achter ons gelaten hebben begint onze route langzaam te stijgen en fietsen we door een landschap van brem en heidestruiken afgewisseld met hier en daar een dicht dennenbos. Na het kleine Rabinal del Camino gepasseerd te zijn klimt  de route scherp omhoog langs de met heide en struikgewas bedekte flanken van Mt.Irago . Op de top wacht ons het beroemde Cruz de Fer en schitterende uitzichten op het omliggende landschap. Hier laten de vele pelgrims sinds mensenheugenis een steen achter die ze meebrachten hun van thuis, als symbool voor hun zorgen. Hierna daalt het pad scherp naar de vallei van de Bierzo en de oude tempelierstad Ponferrada. Een bezoekje aan de perfect bewaarde burcht is zeker de moeite waard.

Dag 4
Ponferrada - O’Cebreiro :56km,+1000m,-120m  
De Camino voert ons vandaag door de met bergen omringde vallei van de Bierzo. Via een netwerk van kleine landelijke weggetjes fietsen we door een akkerlandschap dat intensief gebruikt wordt voor groente en fruitteelt. Ook wordt hier een uitstekende wijn verbouwd, mogelijk dankzij het gunstige micro klimaat van de Bierzo. De Camino volgt hier min of meer de oude romeinse heirbaan die ons naar het middeleeuwse Villafranca del Bierzo brengt. Na Villafranca beginnen we aan een fikse klim door dichte eiken en kastanje bossen. Het laatste stuk van deze route fietsen we door heide landschap met schitterende vergezichten over de omringende bergen. Het Keltische bergdorpje OÇebreiro, met huizen van dikke granieten muren en lage daken is onze eindbestemming voor vandaag.
Overnachting
O’Cebreiro

Dag 5
O’Cebreiro- Sarria: 46km+400m,-950m
Onze route daalt af door het glooiende groene landschap en laat de bergen van Galicië langzaam achter zich. U fietst over de met heide begroeide bergruggen naar het pelgrimsmonument van San Roque. Onderweg geniet u een laatste keer van de weidse uitzichten over het groene berglandschap. Hierna begint het pad de lange afdaling naar Triacastella en fietsen we door de smalle vallei van de Ouribro naar het monumentale Samos klooster. De indrukwekkende barokke kloosterkerk is een van de beste voorbeelden van deze stroming in Galicië. Het oude Sarria, door de eeuwen heen een belangrijke stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella, is tevens het eindpunt van deze etappe. Vandaag de dag is dit levendig handelsplaatsje vooral bekend voor zijn culinaire kwaliteiten.
Overnachting
Sarria

Dag 6
Sarria- Melide: 75km, +800m,750m
We fietsen vandaag langs kleine typische Galicische dorpjes en schaduwrijke kastanje bossen. We volgen een netwerk van rustige landelijke weggetjes naar het dorpje Barbedelo, waar we het schitterende romaanse kerkje kunnen bewonderen. Via de brug over de Rio Minho bereiken we het stadje Portomarin met de indrukwekkende romaanse Tempeliers kerk. We fietsen verder over landweggetjes en bospaden door het glooiende landschap naar Palas de Rei, een stadje van scherpe contrasten dat  een moderne stadsplanning combineert met een overvloed aan historische gebouwen. Door de dichte bossen en groene vee weides volgen we een authentiek middeleeuwse pad naar het lieflijke dorpje Leboreiro met zijn schitterende romaanse kerkje.  Melide wereldberoemd in Galicië voor zijn culinaire rijkdom, is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting
Melide

Dag 7
Melide – Santiago de Compostella : 54km ,+400m,-450m
Onze tocht gaat verder door het groene glooiende landschap met holle wegen, akkers  en kastanje bossen. De Camino steekt verschillende kleine riviertjes over en via een schaduwrijk bospad bereiken we het middeleeuwse dorpje Ribadiso. Via een rustige landweg fietsen we naar Rua o Pino, traditioneel de laatste rustplaats op de Camino Frances. We passeren de rivier Lavacolla, waar pelgrims van weleer zich wasten alvorens de heilige stad Santiago de Compostella te betreden. De route klimt nu steil naar de top van de Monte de Gozo, vanwaar u voor het eerst de beroemde torens van Santiago de Compostella inzicht krijgt. Het majestueuze Santiago met zijn wereldberoemde kathedraal, statige paleizen en middeleeuwse straatjes is een waardige afsluiter van deze fantastische fietsreis.
Overnachting
Santiago de Compostella

Dag 8
Na het ontbijt, eindigt uw arrangement.

 

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 632
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 499
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 764
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 633
 
Fietshuur                                                                                         € 160
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, fiets, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

STANDAARD
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 676
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 605

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 788
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 719
 

Fietshuur                                                                                             € 270

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving, kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

 

GOUDEN RANDJE
P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 850
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 781

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1109
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 1040

Fietshuur                                                                                            € 270

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer,
routebeschrijving,kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

 

Standaard:
Bij onze standaard formule maken wij gebruik van pensionnetjes en eenvoudige hotelletjes van de categorie * tot ** steeds met eigen badkamer. Op sommige van onze  eind en startpunten zoals bv. Sarria maken wij hierbij ook af en toe gebruik van een 3 *accommodatie.  In de grote steden zoals bijvoorbeeld Burgos of Logroño is de accommodatie steeds gelegen in het historische centrum van de stad. Wij streven ernaar, u bij deze formule een schone en degelijke accommodatie te leveren tegen een zeer scherpe prijs!

Gouden randje:
bij onze gouden randje formule maken wij zo veel mogelijk gebruik van Casa Rurales, Fincas en boetiek hotelletjes van de categorie ** tot ***. Wij hebben bij de keuze van onze accommodaties rekening gehouden met het sfeervolle karakter, de  gastronomie en eventuele aanwezigheid van een zwembad of een mooie  tuin . Ook bestaat er de mogelijkheid op aanvraag, tot een upgrade naar Paradors en 4 sterren hotels, waar deze aanwezig zijn langs de route. In alle grotere steden is uw accommodatie altijd gelegen in het historische centrum van de stad. Dit is de formule bij uitstek voor ieder die een pelgrimstocht wil maken zonder daarbij aan luxe in te boeten!