Back to Top

Pamplona– Santiago de Compostella, 21 dagen

Deze fantastische fietsreis langs de St Jacobsroute begint in Pamplona de hoofdstad van het baskenland. U fietst de autonome regio van de Rioja binnen, gekend vanwege zijn fantastische wijnen. De schitterende historische steden Estella en Puenta la Reina met hun weelderige Romaanse architectuur liggen op uw route door het groene wijnlandschap. Het prachtige Logrono, het culturele hart van de Rioja is een volgende stopplaats. Door de wijngaarden en het open akkerlandschap van de Rioja fietst u verder naar de schitterende middeleeuwse stad Santo Domingo de la Calzada. Bekend van zijn vroeg Gotische kathedraal, waarin na een 14de eeuw’s mirakel, nog steeds levende kippen gehouden worden. Door weelderige bossen klimt onze route nu naar de Meseta, de Spaanse hoogvlakte. We genieten  van weidse uitzichten alvorens we de koninklijke stad Burgos bereiken. Deze parel van Gotische architectuur wordt terecht tot een van de mooiste steden van Spanje gerekend. U laat de stad van El Cid achter u en fietst de eindeloze hoogvlakte van de Meseta met zijn rode wegen en gele graanvelden binnen. In deze dunbevolkte streek reiken de velden tot de horizon en duikt hier en daar een slaperig stadje op. Dat deze plaatsjes zoals Carrion de los Condes, Fromista en Sahagun tot de hoogtepunten van de Romaanse architectuur in Spanje worden gerekend, is maar bij weinigen bekend. De St Jacobsroute  volgt een stukje de oude romeinse heirbaan naar Astorgas met zijn vele paleizen en gotische kathedraal. U fietst verder naar Leon, dat met zijn rijke geschiedenis en  overweldigende plazas en gebouwen zeker een bezoekje waard is. Eventueel kunt u hier een extra rustdag inplannen. Via het beroemde Cruz de Fer bereikt u Ponferrada,  beschermd door zijn door zijn indrukwekkende Tempeliers burcht. Hierna fietst u de groene vallei van de Bierzo in naar het middeleeuwse Villafranca, rijk aan romaanse kerken en barokke kloosters. Een fikse klim brengt u naar het oeroude Keltische dorpje O’Cebreiro. Onderweg kunt u genieten van de schitterende vergezichten over de Galisische bergen. U daalt af over de kale heuvelruggen naar het levendige marktplaatsje Sarria. Door de groene heuvels van Galicië volgt de Camino Frances  een netwerk van schaduwrijke bosweggetjes naar het stadje Portomarin met zijn indrukwekkende romaanse vestingskerk. Eenmaal Palas de Rei met zijn vele romaanse kerkjes voorbij, brengt een laatste klim u naar de top van de Monte del Gozo. Hier krijgt u u voor het eerste zicht op de torens van Santiago de Compostella. Deze majestueuze stad met talloze architecturale hoogtepunten is tevens het eindpunt is van deze fantastische Ebike reis.

 

DAG TOT DAG 

Dag 1

Aankomst in Pamplona.
U verblijft in het historische centrum van de stad, in het hotel staan uw e-bikes op u te wachten. 

Dag 2

Pamplona – Estella : 4h30m , 42km, +330m, -480m
Als u Pamplona verlaat, fietst u bijna gelijk omhoog naar de Alto de Perdon. De beklimming van deze eerste echte heuvel aan Spaanse zijde bracht de pelgrim van weleer vergeving van zijn zonden. U fietst verder door de graanvelden naar het middeleeuwse Puente de la Reine, met zijn schitterende Romaanse brug. De Camino Frances loopt nu door akkerlandschap in de richting van Estella. U fietst afwisselend door olijfgaarden, graanvelden en kleine wijngaarden en passeert verschillende op de toppen van de heuvels gelegen vestingstadjes.
Overnachting in Estella.

Dag 3

Estella – Logrono : 5h , 48km, +220m, -290m
Vandaag fietst u door het prachtige landschap van de met wijngaarden en graanvelden bedekte Rioja-streek. Als u over de brede grindpaden door de velden naar Los Arcos fietst, passeert u over een afstand van 12km geen enkel dorpje. Fietst u hier in de herfst, dan kunt u uitgebreid genieten van de overheerlijke druiven en vijgen die u onderweg aangeboden worden. In de lente is dit gebied een zee van bloemen. U passeert vandaag ook de indrukwekkende ruïnes van het Clavijo-kasteel, dat gelegen is op een heuvel, hoog boven het pad. Uw eindbestemming is het barokke Logrono, de hoofdstad van de Rioja. Overnachting in Logrono.

Dag 4

Logrono - Najera : 3h , 29km, +260m, -160m
Wij hebben deze etappe bewust kort gehouden zodat u ’s ochtends nog optimaal kunt genieten van de pracht van Logrono. U fietst door wijngaarden naar het historische Navarrete, dat in de 12de eeuw gebouwd werd door de Heilige Graf Ridders. Vandaag de dag is het vooral de prachtige barokke kerk die in het oog springt. U fietst verder over de brede paden door de vele graanvelden en wijngaarden naar Najera. 
Overnachting in Najera.

Dag 5

Najera – Santo Domingo de la Calzada: 3h , 21km, +280m, -130m
Opnieuw een korte dag etappe, zodat u na aankomst alle tijd hebt om het schitterende Santo Domingo de la Calzada te verkennen. U fietst langs een rustige landweg door de Sierra de la Demanda. Onderweg geniet u van de prachtige uitzichten over het Cantabrische gebergte in het noorden. U heeft vandaag de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het gotische Valvanera-klooster, dat op uw route ligt alvorens u Santo Domingo de la Calzada bereikt. Deze prachtige middeleeuwse stad met zijn vele romaanse en gotische monumenten wordt terecht tot een van de mooiste van Spanje gerekend.
Overnachting in Santo Domingo de la Calzada.

Dag 6

Santo Domingo de la Calzada- San Juan de Ortega: 5h30m , 48km, +370m, -150m
U fietst aanvankelijk door dennenbossen alvorens het open akkerlandschap met zijn gele graanvelden rondom Belorado te bereiken. In de verte zien we het Oca-gebergte, het laatste obstakel dat ons van Burgos scheidt, reeds liggen. We laten de graanvelden achter ons en fietsen opnieuw de dennenbossen in alvorens het pad begint te klimmen. We fietsen nu door het mooie Oca-gebergte in de richting van San Juan de Ortega. Dit piepkleine middeleeuwse dorpje is al sinds eeuwen een laatste stopplaats op de Camino Frances alvorens Burgos te bereiken. Het Romaanse kerkje huist de prachtig tombe van de gelijknamige heilige die zijn leven wijdde aan het verzorgen van de vele pelgrims die hier langs trokken.
Overnachting in San Juan de Ortega.

Dag 7

San Juan de Ortega - Burgos: 2h , 17km, +150m, -250m
Vandaag opnieuw een korte etappe zodat u ’s middags alle tijd hebt om de vele magistrale monumenten die Burgos rijk is te bewonderen. U fietst verder door het droge Oca-gebergte alvorens af te dalen naar de vlakke vallei van de Pico-rivier, die u naar Burgos zal leiden. Deze magistrale stad boordevol gotische en barokke monumenten is absoluut een uitgebreider bezoekje waard.
Overnachting in Burgos.

Dag 8

Burgos – Castrojeriz: 4h, 45km, +210m, -240m
Zodra u Burgos achter u laat, fietst u de Meseta binnen, de Spaanse hoogvlakte van eindeloze graanvelden en rode zandpaden die tot aan de horizon reiken. U volgt het lichtglooiende pad door een landschap van akkers en graanvelden naar het piepkleine middeleeuwse Hontanas, dat door zijn natuurlijke bronnen een belangrijk plaatsje is. U zet uw fietstocht veoort door het geel-rode landschap van de Mesteta. Net voor u Castrojeriz bereikt, passeert u de indrukwekkende ruïne van het voormalige Sint Antonius-klooster. Catrojeriz zelf is een klein, lieflijk stadje dat rijk is aan romaanse architectuur.
Overnachting in Castrojeriz.

Dag 9

Castrojeriz – Carrion de los Condes : 4h, 44km, +210m, -220m
Na Cartojeriz trekt de St Jacobsroute over het hoogste punt van de Meseta, de Alto Mosterales. Het pad volgt hierna de Pisuerga-rivier naar de provincie van Palencia en de Tierra de Campo, een immense open vlakte die het hart van deze provincie vormt. U fietst door eindeloze graanvelden die tot aan de horizon reiken. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan de prachtige gotische kerk van Boadilla, waarna u uw fietstocht door de velden verder zet naar het schilderachtige Fromista, een waar juweeltje van Romaanse architectuur. U fietst verder naar de oude Tempeliersvesting van Villalcazar de Sirga, die bekend staat om zijn indrukwekkende Romaanse kunst en architectuur. Het schitterende Carrion de los Condes, een uit rode baksteen opgetrokken middeleeuws stadje, is het eindpunt van deze etappe.
Overnachting in Carrion de los Condes.

Dag 10

Carrion de los Condes - Sahagun: 4h, 38km, +130m, -150m
U fietst langs de historische Camino Aquitana, een middeleeuwse route die ooit begon in het Franse Bayonne, door een leeg, voor de streek typerend akkerlandschap met hier en daar een bosje populieren. U fietst langs enkele oude irrigatiekanalen voor u het kleine en slaperige Calzadilla de la Cueza bereikt. U steekt verschillende cuezas over, kleine valleitjes die zo kenmerkend zijn voor dit deel van de Meseta. De Camino Frances doorkruist een aantal eikenbossen alvorens weer de eindeloze graanvelden in te trekken. Nadat u de Rio Valderaduey bent overgestoken, bevindt u zich in de provincie Leon. Het eindpunt van deze dag is het pittoreske Sahagun. Dit middeleeuwse stadje met zijn smalle straatjes en vele kloosters huist een van de mooiste Mudejar-kerken van Spanje.
Overnachting in Sahagun.

Dag 11

Sahagun- Leon :5h30m, 53km, +130m, -100m
We verlaten Sahagun via de middeleeuwse brug en u fietst langs de oude Romeinse heirbaan de graanvelden van het hoog plateau van Leon binnen. De St Jacobsroute passeert een aantal kleine dorpjes alvorens Relliegos te bereiken. Dit lieflijke dorpje heeft zijn oorsprong in het romeinse legerkamp Palantia dat de veiligheid van de deze via milliitaria moest garanderen. U fietst verder door een oker landschap tot we Mansilla de las Mullas bereiken. Dit middeleeuwse vestingstadje uit de 12 de eeuw behoudt nog heel wat van zijn vroegere charme, met zijn smalle straatjes en romaanse kerkjes. Het laatste stuk van deze etappe fietst u door de akkers en velden die Leon omringen. De grandeur van Leon met zijn vele verschillende bouwstijlen, van magistrale gotische kathedraal tot art-deco boulevards is moeilijk te overtreffen.
Overnachting in Leon.

Dag 12

Leon- Hospital de Orbigo: 3h,22km,+110m,-50m
We hebben deze etappe bewust kort gehouden zodat u ‘s ochtends nog optimaal kunt genieten van de pracht van Leon. Na Leon fietst u een vlak landbouwlandschap binnen, waar voornamelijk graan, aardappels, suikerbieten en bonen geteeld worden. U fietst langs een netwerk van kleine paadjes en boerenweggetjes door de velden naar het middeleeuwse Hospital de Orbigo. Op de imposante romeinse brug van het stadje, werden in vroegere tijden steekspelen georganiseerd voor de rondtrekkende ridders die de Camino Frances bewaakten.
Overnachting in Hospital de Orbigo. 

Dag 13

Hospital de Orbigo – Rabanal del Camino :5hm, 45km,+320m, -160m
De St Jacobsroute trekt nu langzaam de groenere heuvels van Leon in. U fietst door dit glooiende landschap met hier en daar groene weiden en boomgaarden naar Astorga, het romeinse Asturica Augusta. Ommuurd sinds het romeinse tijdperk was deze stad een belangrijk handelscentrum door de eeuwen heen. De erfenis daarvan kunnen we de dag van vandaag nog terugzien in de prachtige architectuur van haar vele statige gebouwen en paleizen die variëren van pre-romaans tot Barok. Uw fietstocht gaat nu langzaam omhoog door de groene heuvels van Leon. U fietst door een landschap van brem en heidestruiken en hier en daar fietst u door dichte dennenbossen. Op het einde van deze etappe bereiken we het kleine Rabinal del Camino met een aantal barokke kapelletjes en romaanse kerk.
Overnachting in Rabanal del Camino. 

Dag 14

Rabanal del Camino – Ponferrada :5h,32km,+250m,-880m
U fietst omhoog langs de met heide en struikgewas bedekte flanken van Mt.Irago. Dit stuk van de Camino Frances geeft uw weidse uitzichten over de groene valeiien en bergen van deze streek. Op de top wacht u het beroemde Cruz de Fer. Hier laten de vele pelgrims sinds mensenheugenis een steen achter die ze meebrachten van hun van thuis als symbool van hun zorgen die ze achter zich lieten. Het huidige kruis staat dan ook op een bergje van hier achtergelaten steentjes. Hierna daalt u scherp af naar de vallei van de Bierzo en de oude tempelierstad Ponferrada. Een bezoekje aan de perfect bewaarde burcht is zeker de moeite waard.
Overnachting in Ponferadda.

Dag 15

Ponferrada – Villafranca del Bierzo : 23km,+100m, -90m
De route leidt ons vandaag door de met bergen omringde vallei van de Bierzo. Het akkerlandschap, dat we vandaag doorkruisen, via een netwerk van kleine landelijke weggetjes, wordt intensief gebruikt voor de groente- en fruitteelt. Ook wordt hier wijn verbouwd, die dankzij het gunstige microklimaat van de Bierzo van uitstekende kwaliteit is. De Camino Frances volgt hier min of meer de oude Romeinse heirbaan die ons naar het schitterende Villafranca del Bierzo brengt. Dit van oorsprong middeleeuwse plaatsje herbergt een schat aan architectuur, variërend van pre-romaans tot laat-barok.
Overnachting in Villafranca del Bierzo. 

Dag 16

Villafranca del Bierzo- OÇebreiro : 28km,+900m,-30m
Vandaag volgt de zwaarste etappe van de gehele reis met een klim naar het hoog in de bergen gelegen O’Cebreiro. We fietsen eerst door de vruchtbare vallei van de Valvace alvorens via landelijke wegen omhoog te fietsen door dichte eiken- en kastanjebossen. Het laatste stuk van deze tocht loopt over met heide begroeide heuvelruggen die ons trakteren op schitterende vergezichten over het Galicische landschap, alvorens we het oeroude O’Çebreiro bereiken. De Keltische oorsprong van dit bergdorpje is duidelijk terug te zien in de huizen, die dikke, granieten muren hebben en lage rieten daken. U bevindt zich nu in de autonome regio van Galicië!
Overnachting in O’Çebreiro.

Dag 17

O’Cebreiro- Sarria ; 46km,+180m,-1130m
U fietst initieel over de met heide begroeide bergruggen naar het pelgrimsmonument van San Roque. Onderweg geniet u van weidse uitzichten. Er volgt nu een laatste klimmetje naar het hoogste punt van deze route, de Alto do Polo, waar u opnieuw van schitterende vergezichten rondom kunt genieten. Hierna begint het pad de lange afdaling naar Triacastella, waarna we de smalle vallei van de Ouribro volgen, op weg naar het monumentale Samos-klooster. De indrukwekkende kloosterkerk is een van de beste voorbeelden van barokke architectuur in Galicië. Onze etappe eindigt in het oude Sarria, dat door de eeuwen heen een belangrijke stopplaats voor pelgrims was op weg naar Santiago de Compostella. Vandaag de dag is dit levendig handelsplaatsje vooral bekend voor zijn culinaire kwaliteiten.
Overnachting in Sarria.

Dag 18

Sarria – Pales de Rei: 46km,+570m,-440m
We fietsen vandaag langs kleine Galicische dorpjes en schaduwrijke kastanjebossen. We volgen een netwerk van rustige landelijke weggetjes naar het dorpje Barbedelo waar we het schitterende romaanse kerkje kunnen bewonderen. Via de brug over de Rio Minho fietsen we Portomarin binnen. De indrukwekkende romaanse Tempelierskerk getuigt van het rijke verleden van dit stadje. We fietsen verder over voornamelijk landweggetjes door een groen en glooiend landschap. Onderweg passeren we een aantal kleine dorpjes met  interessante architectuur, zoals het Romaanse kerkje van Castromaior en de fraai gebeeldhouwde romaanse portiek van Eirexe. Palas de Re,i ons eindpunt van vandaag, combineert een moderne stadsplanning met een overvloed aan historische gebouwen. Niet verwonderlijk als we de lange geschiedenis van dit historische handelscentrum in beschouwing nemen.
Overnachting in Palas de Rei.

Dag 19

Palas de Rei – Rua : 46km,+190m -470m
Al dalend fietsen we verder door de dichte bossen en groene weides van Galicië. Een authentiek middeleeuwse weg van brede plaveien brengt ons naar het lieflijke Leboreiro, een dorpje met een schitterend romaans kerkje. Na enige tijd passeren we Melide, dat 'wereldberoemd' in Galicië is om zijn culinaire rijkdom. Hierna steekt het pad verschillende kleine riviertjes over om ons via schaduwrijke boswegen naar Aruza te leiden. We fietsen verder over een netwerk van kleine bospaden en rustige landweggetjes door - de voor deze regio kenmerkende - eucalyptusbossen. U fietst langs slaperige dorpjes als A Calle, Salceda en Sant Irene. Het laatste heeft ook een fraai gelijknamig kapelletje. Rua o Pin is uw laatste stopplaats voor u Santiago de Compostella bereikt. Dit kleine dorpje is een  oase van rust gelegen in de heuvels boven Santiago. 
Overnachting in Rua o Pino.

Dag 20

Rua o Pino – Santiago de Compostella :,19km,+150m,-185m
De Camino loopt langs met eucalyptus omzoomde landweggetjes in de richting van Santiago. U passeert de rivier Lavacolla, waar pelgrims van weleer zich wasten alvorens de heilige stad Santiago de Compostella te betreden. U fietst nu een laatste keer steil omhoog, naar de top van de Monte de Gozo. Hier krijgt u voor het eerst de beroemde torens van Santiago de Compostella inzicht. Het majestueuze Santiago met zijn wereldberoemde kathedraal, statige paleizen en middeleeuwse straatjes is het eindpunt van deze fantastische Ebike reis.
Overnachting in Santiago de Compostella.

Dag 21

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

 

 

PRIJSBIJLAGE

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer inclusief Ebike                     € 1167
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, Ebike, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving,kaarten,
culturele gids,  pelgrimspaspoort.
 
Overnachtingen in goede ** hotelletjes en casa rurales.
 
U kunt deze route eventueel ook mert uw eigen Ebike maken in dat geval helpen wij u graag met het vervoer van de ebikes.
 
Prijzen voor vertrek op basis van één persoon en verlengingen op aanvraag.
 

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer inclusief Ebike                     € 2219

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer inclusief Ebike                          € 2797

Inclusief :
accommodatie met eigen badkamer, E-bike, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten,
culturele gids en pelgrimspaspoort.

Overnachtingen in goede ** hotelletjes en casa rurales.

U kunt deze route eventueel ook met uw eigen E-bike maken in dat geval helpen wij u graag met het vervoer van de e-bikes.

Prijzen voor vertrek op basis van één persoon en verlengingen op aanvraag.