Back to Top

Route 2 : 

Burgos – Santiago de Compostella, 15 dagen, individuele E-bike-reis

Deze fantastische fietsreis langs de St Jacobsroute begint in de koninklijke stad Burgos. Deze parel van Gotische architectuur wordt terecht tot een van de mooiste steden van Spanje gerekend. U laat de stad van El Cid achter u en fietst de eindeloze hoogvlakte van de Meseta op, met zijn kenmerkende rode wegen en gele graanvelden in. In deze dunbevolkte streek, die het hart van Spanje vormt, reiken de velden tot aan de horizon. Slechts hier en daar duikt, als bij een fata morgana, een slaperig stadje op. Dat plaatsjes als Carrion de los Condes, Fromista en Sahagun tot de hoogtepunten van de Romaanse architectuur in Spanje worden gerekend, is maar bij weinigen bekend. De Camino Frances volgt een stukje de oude Romeinse heirbaan naar Astorgas, met zijn vele paleizen en gotische kathedraal. U fietst verder naar Leon, dat met zijn rijke geschiedenis en overweldigende plazas en gebouwen zeker een bezoekje waard is. Eventueel kunt u hier een extra rustdag inplannen. Via het beroemde Cruz de Fer bereikt u Ponferrada, beschermd door zijn door zijn indrukwekkende Tempeliersburcht. Hierna fietst u de groene vallei van de Bierzo in naar het middeleeuwse Villafranca, een plaats die rijk is aan romaanse kerken en barokke kloosters. Een fikse klim brengt u naar het oeroude Keltische dorpje O’Cebreiro. Onderweg kunt u genieten van schitterende vergezichten over de Galisische bergen. U daalt af over de kale heuvelruggen naar het levendige marktplaatsje Sarria. Door de groene heuvels van Galicië volgt de Camino Frances een netwerk van schaduwrijke bosweggetjes naar het stadje Portomarin met zijn indrukwekkende romaanse vestingskerk. Eenmaal Palas de Rei met zijn vele romaanse kerkjes voorbij, brengt een laatste klim u naar de top van de Monte del Gozo. Hier krijgt u voor het eerste zicht op de torens van Santiago de Compostella. Deze majestueuze stad met talloze architecturale hoogtepunten is tevens het eindpunt is van deze fantastische E-bike-reis.

maud_route_2

DAG TOT DAG

Dag 1

U verblijft in het historische centrum van Burgos. Het oude centrum bewaart nog veel van zijn middeleeuwse Grandeur. De schitterende gotische kathedraal staat dan ook terecht op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Overnachting in Burgos.

Dag 2

Burgos – Castrojeriz: 4h, 45km, +210m, -240m

Zodra u Burgos achter u laat, fietst u de Meseta binnen. De Spaanse hoogvlakte is een ruimte van eindeloze graanvelden en rode zandpaden die tot aan de horizon reiken. U volgt een lichtglooiend pad door een landschap van akkers en graanvelden naar het piepkleine middeleeuwse Hontanas, belangrijk vanwege zijn natuurlijke bron. U zet uw fietstocht verder door het geel-rode landschap van de Meseta. Net voor u Castrojeriz bereikt, passeert u nog de indrukwekkende ruïne van het voormalige Sint Antonius-klooster. Catrojeriz zelf is een klein lieflijk stadje rijk aan romaanse architectuur. Overnachting in Castrojeriz.

Dag 3

Castrojeriz – Carrion de los Condes : 4h, 44km, +210m, -220m

Na Cartojeriz trekt de St Jacobsroute over het hoogste punt van de Meseta, de Alto Mosterales. Het pad volgt hierna de Pisuerga-rivier naar de provincie van Palencia en de Tierra de Campo, een immense open vlakte die het hart van deze provincie vormt. U fietst door eindeloze graanvelden die tot aan de horizon reiken. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan de prachtige gotische kerk van Boadilla, waarna u uw fietstocht door de velden vervolgt naar Fromista. Het schilderachtige Fromista is een waar juweeltje van Romaanse architectuur. U fietst verder naar de oude Tempeliersvesting van Villalcazar de Sirga, die bekend staat om zijn indrukwekkende Romaanse kunst en architectuur. Het schitterende Carrion de los Condes, een uit rode baksteen opgetrokken middeleeuws stadje, is het eindpunt van deze etappe. Overnachting in Carrion de los Condes.

Dag 4

Carrion de los Condes - Sahagun: 4h, 38km, +130m, -150m

U fietst langs de historische Camino Aquitana, een middeleeuwse route die ooit begon in het Franse Bayonne, door een leeg akkerlandschap, met hier en daar een bosje populieren. U fietst langs een aantal oude irrigatiekanalen voor we het kleine, slaperige Calzadilla de la Cueza bereiken. U steekt verschillende cuezas over, zoals de kleine valleitjes op dit deel van de Meseta genoemd worden. De Camino Frances doorkruist een aantal eikenbossen alvorens weer de eindeloze graanvelden in te trekken. Nadat U de Rio Valderaduey bent overgestoken, bevindt u zich in de provincie Leon. Het eindpunt van deze dag is het pittoreske Sahagun. Dit middeleeuwse stadje met zijn smalle straatjes en vele kloosters herbergt een van de mooiste Mudejarkerken van Spanje. Overnachting in Sahagun.

Dag 5

Sahagun- Leon :5h30m, 53km, +130m, -100m

U verlaat Sahagun via de middeleeuwse brug en fietst langs de oude Romeinse heirbaan de graanvelden van het hoogplateau van Leon binnen. De St Jacobsroute passeert een aantal kleine dorpjes alvorens Relliegos te bereiken. Dit lieflijke dorpje heeft zijn oorsprong in het Romeinse legerkamp Palantia dat de veiligheid van de deze via milliitaria moest garanderen. U fietst verder door een okerkleurig landschap tot u Mansilla de las Mullas bereikt. Dit middeleeuwse vestingstadje uit de 12 de eeuw heeft veel van zijn vroegere charme behouden, getuige de smalle straatjes en romaanse kerkjes. Het laatste stuk van deze etappe fietst u door de akkers en velden rond Leon. De grandeur van Leon met zijn vele verschillende bouwstijlen is moeilijk te overtreffen; niet alleen is er een magistrale gotische kathedraal, u zult er ook art-deco boulevards aantreffen. Overnachting in Leon.

Dag 6

Leon- Hospital de Orbigo: 3h,22km,+110m,-50m

We hebben deze etappe bewust kort gehouden zodat u ‘s ochtends nog optimaal kunt genieten van de pracht van Leon. Na Leon fietst u een vlak landbouwlandschap binnen, waar voornamelijk graan, aardappels, suikerbieten en bonen geteeld worden. U fietst langs een netwerk van kleine paadjes en boerenweggetjes door de velden naar het middeleeuwse Hospital de Orbigo. Op de imposante Romeinse brug van het stadje, werden in vroegere tijden steekspelen georganiseerd voor de rondtrekkende ridders die de Camino Frances bewaakten. Overnachting in Hospital de Orbigo.

Dag 7

Hospital de Orbigo – Rabanal del Camino :5hm, 45km,+320m, -160m

De St Jacobsroute trekt nu langzaam de groenere heuvels van Leon in. U fietst door een glooiend landschap naar Astorga, langs groene weides en boomgaarden. Daarna bereikt u het Romeinse Asturica Augusta, een stad die in de Romeinse tijd ommuurd was en door de eeuwen heen een belangrijk handelscentrum is gebleven. De erfenis daarvan kunnen we tot de dag van vandaag terugzien in de prachtige architectuur van de vele statige gebouwen en paleizen, die in stijl variëren van pre-romaans tot Barok. Uw fietstocht gaat nu langzaam omhoog door de groene heuvels van Leon. U fietst afwisselend door een landschap van brem- en heidestruiken en dichte dennenbossen. Op het einde van deze etappe bereikt u het kleine Rabinal del Camino, waar barokke kapelletjes en de romaanse kerk direct in het oog springen. Overnachting in Rabanal del Camino.

Dag 8

Rabanal del Camino – Ponferrada :5h,32km,+250m,-880m

U fietst omhoog langs de met heide en struikgewas bedekte flanken van Mt.Irago. Dit stuk van de Camino Frances geeft uw weidse uitzichten over de groene valleien en bergen van deze streek. Op de top wacht u het beroemde Cruz de Fer. Hier laten de vele pelgrims sinds mensenheugenis een steen achter die ze mee hebben gebracht van huis, als symbool van het achterlaten van hun zorgen van thuis. Het huidige kruis staat dan ook op een bergje van achtergelaten steentjes. Hierna daalt u scherp af naar de vallei van de Bierzo en de oude tempelierstad Ponferrada. Een bezoekje aan de perfect bewaarde burcht is zeker de moeite waard. Overnachting in Ponferadda.

Dag 9

Ponferrada – Villafranca del Bierzo : 23km,+100m, -90m

De route voert ons vandaag door de met bergen omringde vallei van de Bierzo. Het akkerlandschap, dat we vandaag doorkruisen, via een netwerk van kleine landelijke weggetjes, wordt intensief gebruikt voor de groente- en fruitteelt. Ook wordt hier een uitstekende wijn verbouwd, mogelijk dankzij het gunstige microklimaat van de Bierzo. De Camino Frances volgt hier min of meer de oude Romeinse heirbaan die ons naar het schitterende Villafranca del Bierzo brengt. Dit van oorsprong middeleeuwse plaatsje heeft een schat aan architectuur, variërend van het pre-romaans tot late barok. Overnachting in Villafranca del Bierzo.

Dag 10

Villafranca del Bierzo- OÇebreiro : 28km,+900m,-30m

Vandaag volgt de zwaarste etappe van de gehele reis met een klim naar het hoog in de bergen gelegen O’Cebreiro. We fietsen eerst door de vruchtbare vallei van de Valvace alvorens via landelijke wegen steeds hoger te fietsen door dichte eiken- en kastanjebossen. Het laatste stuk van deze tocht loopt over met heide begroeide heuvelruggen die u op schitterende vergezichten over het Galisische landschap trakteren, alvorens u het oeroude O’Çebreiro bereikt. De Keltische oorsprong van dit bergdorpje is duidelijk terug te zien in de huizen, die dikke granieten muren hebben en lage daken. U bevindt zich nu in de autonome regio van Galicië!! Overnachting in O’Çebreiro.

Dag 11

O’Cebreiro- Sarria ; 46km,+180m,-1130m

U fietst initieel over de met heide begroeide bergruggen naar het pelgrimsmonument van San Roque. Onderweg geniet u van weidse uitzichten. Er volgt nu een laatste klimmetje naar het hoogste punt van deze route, de Alto do Polo, opnieuw met schitterende vergezichten rondom. Hierna begint het pad de lange afdaling naar Triacastella waarna we de smalle vallei van de Ouribro volgen naar het monumentale Samos-klooster. De indrukwekkende barokke kloosterkerk is een van de beste voorbeelden van deze stroming in Galicië. Uw etappe eindigt in het oude Sarria, door de eeuwen heen een belangrijke stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Vandaag de dag is dit levendig handelsplaatsje vooral bekend om zijn culinaire kwaliteiten. Overnachting in Sarria.

Dag 12

Sarria – Pales de Rei: 46km,+570m,-440m

We fietsen vandaag langs kleine Galicische dorpjes en schaduwrijke kastanjebossen. We volgen een netwerk van rustige landelijke weggetjes naar het dorpje Barbedelo waar we het schitterende romaanse kerkje kunnen bewonderen. Via de brug over de Rio Minho fietsen we Portomarin binnen. De indrukwekkende romaanse Tempelierskerk is getuige van het rijke verleden van dit stadje. We fietsen verder over voornamelijk landweggetjes door een glooiend, groen landschap. Onderweg passeren we een aantal kleine dorpjes met interessante architectuur, waar vooral het Romaanse kerkje van Castromaior en de gebeeldhouwde romaanse portiek van Eirexe het vermelden meer dan waard zijn. Palas de Rei, ons eindpunt van vandaag, combineert een moderne stadsplanning met een overvloed aan historische gebouwen. Niet verwonderlijk als we de lange geschiedenis van dit historische handelscentrum in beschouwing nemen. Overnachting in Palas de Rei.

Dag 13

Palas de Rei – Rua : 46km,+190m -470m

Al dalend fietsen we verder door de dichte bossen en groene weides van Galicië. Een authentiek middeleeuwse weg van brede plaveien brengt ons naar het lieflijke Leboreiro, een dorpje met een schitterend romaans kerkje. Na enige tijd passeren we Melide, een plaats die in Galicië 'wereldberoemd' is om zijn culinaire rijkdom. Hierna steekt het pad verschillende kleine riviertjes om ons via schaduwrijke boswegen naar Aruza te leiden. We fietsen verder over een netwerk van kleine bospaden en rustige landweggetjes door de - voor deze regio - typische eucalyptus bossen. U fietst langs slaperige dorpjes zoals A Calle, Salceda en Sant Irene. Rua o Pin is uw laatste stopplaats voor u Santiago de Compostella bereikt. Dit kleine dorpje is een oase van rust gelegen in de heuvels boven Santiago. Overnachting in Rua o Pino.

Dag 14

Rua o Pino – Santiago de Compostella :,19km,+150m,-185m

De Camino loopt langs met eucalyptus omzoomde landweggetjes in de richting van Santiago. U passeert de rivier Lavacolla, waar pelgrims van weleer zich wasten alvorens de heilige stad Santiago de Compostella te betreden. U fietst nu een laatste keer steil omhoog, naar de top van de Monte de Gozo. Hier krijgt u voor het eerst de beroemde torens van Santiago de Compostella inzicht. Het majestueuze Santiago met zijn wereldberoemde kathedraal, statige paleizen en middeleeuwse straatjes is het eindpunt van deze fantastische Ebike reis. Overnachting in Santiago de Compostella.

Dag 15

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

 

PRIJSBIJLAGE 

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer inclusief Ebike                     € 693
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, Ebike, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving,kaarten,
culturele gids,  pelgrimspaspoort.
 
Overnachtingen in goede ** hotelletjes en casa rurales.
 
U kunt deze route ventueel ook mert uw eigen Ebike maken in dat geval helpen wij u graag met het vervoer van de ebikes.
 
Prijzen voor vertrek op basis van één persoon en verlengingen op aanvraag.

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer inclusief E-bike                     € 1586

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer inclusief Ebike                           € 2002

Inclusief :
accommodatie met eigen badkamer, E-bike, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten,
culturele gids en pelgrimspaspoort.

Overnachtingen in goede ** hotelletjes en casa rurales.

U kunt deze route eventueel ook met uw eigen E-bike maken in dat geval helpen wij u graag met het vervoer van de e-bikes.

Prijzen voor vertrek op basis van één persoon en verlengingen op aanvraag.