Back to Top

Route 3 : 

Santander – Ribadesella, 8 dagen

U begint uw tocht in Santander, het kloppende hart van Cantabrie en prachtig gelegen aan de Atlantische kust. De Camino del Norte duikt de smalle doorgang tussen de Cantabrische bergen en de kust in richting Santillana del Mar. Dit perfect bewaarde middeleeuwse stadje met zijn Romaanse kerken en barokke herenhuizen wordt terecht een van de pareltjes van Spanje genoemd. Via een netwerk van paden en rustige landwegen betreden we het gebied van de Indianos, ex-emigranten die gefortuneerd terugkeerden uit de nieuwe wereld. De rijke architectuur van de bergdorpjes Cobreces en Comilla is daar nog getuige van. Na Comilla volgt de Camino del Norte opnieuw de oceaan met mooie vergezichten over de grillige kust in scherp contrast met de achterliggende bergen. De brug over de Rio Deva vormt de grens met de bergachtige regio van Asturias. De route buigt hier dan ook landinwaarts en een pittige klim brengt ons over de bergen naar Llanes. Vanuit deze oude haven van walvisvaarders volgen we nog een keer de prachtige kust naar Ribadesella, het eindpunt van deze geweldige wandelreis.
 

DAG TOT DAG 

Dag 1
U begint uw tocht in Santander, het kloppende hart van Cantabrie, prachtig gelegen aan de Atlantische kust. Uw hotel is gelegen in het historische centrum van de stad.

Dag 2
Santander – Acre ; 4h, 16km,+120m,-120m
De eerste etappe van uw route hebben wij bewust kort gehouden zodat u tijdens de ochtend nog optimaal kunt genieten van het bruisende Santander. Via een aantal rustige landweggetjes trekt de Camino del Norte het binnenland in. Onze route komt door een aantal typische Cantabrische dorpjes  zoals Santa Cruz de Benaza en Boo de Pielagos. In Boo de Pielagos volgt u de oevers van het estuarium naar het kleien dorpje Acre waar u de nacht doorbrengt.
Overnachting Acre.

Dag 3
Acre - Santillana del Mar: 6h, 21km,+470m,
Het pad voert ons vandaag via landelijke weggetjes en paden door het groene heuvellandschap van de Cantabrische kust. Onze tocht komt door een zeer dicht bevolkt gebied, een smalle strook vruchtbare grond tussen het Cantabrische gebergte en de zee. We passeren vele kleine dorpjes afgewisseld door velden en landbouwgronden. Het eindpunt van deze dag is het stadje Santillana del Mar. Dit perfect bewaarde middeleeuwse stadje met zijn Romaanse kerken en barokke herenhuizen wordt terecht als een van de pareltjes van Spanje beschouwd.
Overnachting Santillana del Mar.

Dag 4
Santillana del Mar –Comillas :7h, 23km,+120m,-540m
Onze tocht voert ons vandaag door het groene heuvellandschap van de Cantabrische kust. Het pad volgt kleine rustige weggetjes naar Ciguenza waar de koloniaal uitziende kerk van San Martin het dorpje domineert. Dit is een goed voorbeeld van de Indianos architectuur door rijk geworden emigranten meegebracht naar hun vaderland. We vervolgen ons pad langs rustige landwegen naar Cobreceres waar we opnieuw goed voorbeeld van de Indianos stijl terugvinden in de kerk van San Pedro. Comillas onze eindbestemming is rijk aan architectuur en geschiedenis en een favoriet vakantie oord voor de Spaanse adel.
Overnachting Comillas.

Dag 5
Comillas – Unquerra 7h30m, 27km,+110m,-110m
U verlaat de stad en wandelt over het prachtige 4 km lange zandstand van Oyambre naar Santa Anna. Het pad trekt nu door het Parque Natural de Oyambre, een natuurgebied van kliffen, duinen, rias en kustvlaktes. De Camino del Norte steekt nu de ria van San Vincente over een ellenlange brug die dateert uit de 15de eeuw. Onze tocht leidt ons nu via landweggetjes over de bergen die ons scheiden van de Ria de Tino Menor. We passeren het piepkleine dorpje La Estrada met zijn versterkte herenhuizen. Onze tocht daalt nu af door groene weiden en dennenbossen naar Unquerra, dit dorpje dat de grens vormt tussen Cantabrie en Asturië is tevens het eindpunt van deze dag.
Overnachting Unquera.

Dag 6
Unquera –Llanes : 7h, 23km,+150m,-150m
De Camino steekt de brug over de Rio Deva over en we bevinden ons nu in de regio Asturië, die bekend staat  om zijn ruige bergen en woeste kusten. Het pad klimt via een klein bergweggetje omhoog naar het schitterende dorpje Colombres, rijk aan Indianos architectuur. Het pad daalt nu af naar het la Franca strand en vervolgt zich naar Pendueles waar u de kustroute weer oppikt. We volgen nagenoeg vlakke route naar Llanes met zijn mooie romaans-gotische kerk. Dit oude haventje van walvisvaarders is tevens ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting Llanes.

Dag 7
Llanes – Ribadesella ; 8h, 28km,+100m,-100m
Nadat we Llanes achter ons hebben gelaten volgt ons pad initieel de kust en we passeren de prachtige stranden van Palombina en Barro. Onze route steekt nu de rivier de Niembro over en begint langzaam maar gestaag te klimmen naar de kerk van San Pedro de Pria, onderweg kunt u genieten van de prachtige vergezichten over het eindeloze strand van San Antolin. Hierna daalt de Camino af naar de Rio Guadamia, die we oversteken via een middeleeuws bruggetje. Een laatste inspanning brengt ons naar Ribadesella. Dit typische kustplaatsje met zowel een middeleeuws centrum als statige belle-epoque gebouwen, is een waardige afsluiter van deze fantastische wandelreis.
Overnachting Ribadesella.

Dag 8
Na het ontbijt, eindigt uw arrangement

PRIJSBIJLAGE

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 649
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 566
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 873
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 705
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.
 
Overnachtingen in goede ** tot *** hotelletjes en casa rurales.

STANDAARD

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 667
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 598

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 806
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 746

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Overnachtingen in goede *tot ** hotelletjes en pensions.

Verlenging op aanvraag.