Back to Top

Route 2 : 

Bilbao - Santander, 7 dagen

Bilbao, dat met zijn statige gotische gebouwen en hypermoderne Guggenheim museum de perfecte mix tussen oud en nieuw lijkt te hebben gevonden, vormt het beginpunt van deze route. Via de 15de eeuwse duivelsbrug verlaten we de stad en volgen de route langs de Rio Galindo naar de kust. De Camino del Norte loopt nu door het steile groene kustgebied richting Cantabrie. Soms loopt het pad over het strand dan weer hoog boven de kliffen alvorens we het middeleeuwse havenstadje Castro-Urdiales bereiken. De route volgt nu de adembenemende kliffen van de ruige Cantabrische kust naar Laredo, gekend voor zijn prachtige stranden. De St Jacobsroute doorkruist nu de moerassen van Santona, een van de belangrijkste broedgebieden voor watervogels van Europa. Het pelgrimspad loopt nu weer verder langs de kust afwisselend over mooie stranden of hoge kliffen. Genietend van de prachtige vergezichten over de oceaan, bereikt de route uiteindelijk Santander. Deze prachtig gelegen havenstad is tevens een waardige afsluiter van deze fantastische wandelreis.DAG TOT DAG


Bilbao, dat met zijn statige gotische architectuur en hypermoderne Guggenheim museum de perfecte mix tussen oud en nieuw lijkt te hebben gevonden, vormt het beginpunt van deze Camino del Norte. Uw hotel is gelegen in het historische centrum van de stad.
Overnachting Bilbao.


Bilbao-Portugalete: 3h, 14km+260m,-260m
We hebben de eerste etappe van deze route bewust kort gehouden zodat u 'sochtends nog optimaal kunt genieten van de pracht van Bilbao. U verlaat de stad en volgt de route langs de Rio Galindo naar de kust. Via de oevers van de Galindo rivier bereikt u de beroemde zweefbrug van Portugalete, u steekt nu de rivier over en wandelt het stadje binnen. 
Overnachting Portugalete.


Portugalete- Castro Urdiales: 7h30m, 28km,+430m,-430m
Vandaag volgt de Camino del Norte grotendeels de kustlijn naar het westen. Het pad laat Portugalete achter zich en loopt langs de rotsige kust naar het roze strand van La Arena, dat we oversteken. Via de kust bereiken we het dorpje Onton waar we Baskenland achter ons laten en Cantabrie binnen wandelen. Er volgen nog een aantal kleine klimmetjes als we ons pad langs de kust vervolgen naar Castro Urdiales. Onderweg kunt u genieten van prachtige uitzichten over de Atlantische oceaan. Het middeleeuwse Castro Urdiales met een van de mooiste gotische kerken van Cantabrie is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting Castro Urdiales.


Castro Urdiales – Laredo : 7h, 24km,+200m,-200m
De route vandaag, neemt ons mee langs de adembenemende kliffen van de Cantabrische kust. Het pad leidt ons naar Cerdigo. De romaanse kerk en de oude herenhuizen van het dorp getuigen nog van het feit dat dit vroeger een belangrijke stopplaats op de Camino del Norte was. De Camino steekt de Aguera rivier over en passeert de gotische Magdalena kerk op weg naar Liendo. In Liendo zien we de eerste voorbeelden van de zogenaamde Indianos architectuur. Kleine paleisjes gebouwd door in de Americas rijk geworden emigranten. Een laatste inspanning brengt ons naar Laredo. Dit leuke stadje met geweldige stranden en prachtig middeleeuws centrum is tevens ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting Laredo.


Laredo- Noja ; 4h,15km,+50m,-20m
Vandaag volgt er een nagenoeg vlakke etappe met schitterende uitzichten. U loopt vanaf laredo over het tsrand en steekt met een bootje over naar Santona. Het pad loopt recht naar de kust en vanaf Berria klimt u omhoog naar Punta del Brusco voor een schitterend uitzicht over de kust en u loopt over een prachtig verlaten strand tot u in het badplaatsje Noja aankomt, uw eindbestemming van vandaag.
Overnachting Noja.


Noja – Santander 7h30m, 28km,+180m,-200m,
Na Noja volgt u een aantal karrensporen het binnenland in naar het dorpje Meruello. U steekt via een middeleeuwse brug het Soloranzo riviertje over en bereikt zo de schitterende romaanse kerk van Bareyo die dateert uit de 12de eeuw. Uw pad keert nu terug naar de kust en u loopt nu langs schitterende klifkust en genietend van de mooie vergezichten maakt u uw weg naar Somo. Hier kunt u met een traditionele Pendrenera de baai oversteken naar Santander. Deze prachtig gelegen havenstad is tevens een waardig eindpunt van deze fantastische reis.
Overnachting Santander.


Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

 Standaard 

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 649
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 566
 
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 873
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 705
 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.
 
Overnachtingen in goede ** tot *** hotelletjes en casa rurales.

P.P 2 personen met bagagevervoer                   €587
P.P 2 personen zonder bagagevervoer              €496

P.P 1 persoon met bagagevervoer                     €709
P.P 1 persoon zonder bagagevervoer                €640

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Accommodaties : overwegend hotels zijn van de categorie *** ,** en een enkele * ster. In Bilbao en Santander is het hotel gelegen in het historische centrum van de stad.

Pelgrimspaspoorten : wij voorzien u voor deze route van de officiële paspoorten (credentials),uitgegeven door de kathedraal van Santiago, voor het verzamlen van de stempels tijdens de tocht en eventueel later de Compostella te bekomen. Deze zijn inclusief, het is dus niet nodig lid te worden van het Nederlandse Sint Jacobsgenootschap om uw paspoort te verkrijgen. U bespaart hiermee €26 per persoon.

 Verlenging op aanvraag.