Back to Top

Route 1 : 

San Sebastian – Bilbao, 8 dagen

Deze mooie gevarieerde route begint in de Baskische havenstad San Sebastian bekend vanwege haar prachtige stranden en statige belle epoque gebouwen. De Camino del Norte verlaat de stad en trekt de groene Baskische heuvels in. Het pad voert langs koeienweiden en boerenhoeves soms door een dennenbos maar steeds houdt u uitzicht op de eindeloze oceaan. Als de Camino het schilderachtige haventje Getaria gepasseerd is verlaat het pad tijdelijk de kust en trekt via kleien paadjes en landweggetjes het binnenland in. Ter hoogte van het middeleeuwse havenstadje Deba, met zijn prachtige gotische kerk, daalt het pad terug af naar de kust. De Camino del Norte duikt nu het Baskische kustgebergte in en klimt steil door de dichte bossen naar de top van de Arno het hoogste punt van deze route. Via een netwerk van bospaden en landelijke weggetjes bereiken we het indrukwekkende Zenarruza klooster. De Camino daalt nu sterk af naar Picasso’s historische Guernika. Nog een keer slingert de route zich via landwegen omhoog het glooiende achterland van Viscaya in, alvorens terug te keren naar de kust. Waar Bilbao het eindpunt van deze Camino op u wacht. 

DAG TOT DAG

Dag 1
Deze mooie gevarieerde route begint in de Baskische havenstad San Sebastian bekend vanwege  haar prachtige stranden en statige belle epoque gebouwen. Uw hotel is gelegen in het historische centrum van de stad.

Dag 2
San Sebastian – Getaria : 27km,7h30,+380m,-480m
De Camino del Norte laat San Sebastian en de Golf van Biscaye achter zich en trekt langs de Baskische kust naar het westen. U heeft vandaag bijna een hele wandel dag met uitzicht op zee. Het pad begint met een fikse klim naar de top van de berg Igueldo. Hierna loopt de route verder zonder al te grote hoogteverschillen over landelijke weggetjes. U wandelt door een open landschap van weides, boerderijtjes, dennenbossen en cipressen. Net voor u het kleine havenstadje Orio bereikt komt u langs de prachtige Romaanse Martinuskerk. In het kustplaatsje Zarautz pikt de Camino een middeleeuwse pad op dat ons naar Getaria onze eindbestemming voert. De Gotische kerk van dit historische havenstadje is zeker een bezoekje waard.
Overnachting Getaria.

Dag 3
Getaria – Deba :5h,20km,+400m,400m
Het pad volgt opnieuw de middeleeuwse weg langs de kust naar Zumaia. Onderweg kunt u genieten van de prachtige uitzichten over de Atlantische Oceaan. Er volgt nu een steile klim naar het dorpje Itiziar met het beroemde 16de eeuwse Santuario de Santa Maria. Vervolgens dalen we af in het dal van de Rio Deba die we volgen naar het gelijknamige vissersplaatsje dat tevens het eindpunt is van deze etappe.
Overnachting Deba.

Dag 4
Deba - Markina :6,5h,24km,+640m,-640m
De Camino del Norte trekt vandaag het bergachtige binnenland in. De route begint met een klimmetje naar het Cavario kapelletje. Hierna gaat het pad verder omhoog via kleine landelijke weggetjes en smalle bospaden naar de top van de Col de Arno. U loopt nu door een van de bosrijkste gebieden van Noord Spanje. Na de top begint het pad langzaam te dalen over smalle paden door de dichte dennenbossen naar Markina. Dit historisch belangrijke stadje met een goed bewaard gebleven middeleeuws centrum vormt tevens het eindpunt voor vandaag.
Overnachting Markina.

Dag 5
Markina – Gernika : 6,5h, 25m,28km,+300m,-400m
Na het verlaten van Marinka volgt het pad een rustige landelijke weg naar Bolibar, waar we de Rio Artibai oversteken, via een oud steen bruggetje. De route begint nu langzaam te stijgen naar het middeleeuwse klooster van Zenarruza dat dateert uit de 11 de eeuw. Het pad volgt nu een netwerk van weggetjes en bospaden omhoog naar de top van de alto de Gontzegarai. We zetten nu de lange afdaling in en passeren nog de gehuchtjes Gerrikaitz en Muntibar alvorens Gernika te bereiken. Gernika, beroemd geworden door het schilderij van Picasso dat het tragische bombardement van deze stad afbeeldt, is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting Gernika.

Dag 6
Gernika – Lezama ;6h30m,21km,+320m,-220m
Bij het verlaten van Gernika passeert de Camino del Norte het Santa Luzia kapelletje. Onze route begint nu opnieuw te stijgen en door dichte dennenbossen bereiken we over een klinkerweggetje uiteindelijk de Col de Morga. Op weg naar het gehucht Goikolexea komt u langs het San Sebastian kapelletje, in de muren ervan bevinden zich gedenkstenen die teruggaan tot de 4de eeuw. We beginnen nu aan een lange afdaling door de heuvels en bossen naar Larrabetzu. Dit dorp is rijk aan de imposante herenhuizen zo typisch voor deze streek van Viscaya. We vervolgen onze weg nu door het groene dal naar Lezama. Dit dorpje van verstrekte huizen dat teruggaat naar de 14de eeuw is tevens ons eindpunt voor vandaag.
Overnachting Lezama.

Dag 7
Lezama – Bilbao :3h,12km,+150m-110m
Vandaag wacht ons een korte route die ons naar het kosmopolitische Bilbao zal brengen.
Het pad loopt door akkerlandschap afgewisseld met hier en daar een dennenbos naar Zamudio en de mooie romaanse kerk van San Martin. Ook hier treffen we weer de verstrekte herenhuizen zo typerend voor de adel in het middeleeuwse Baskenland. De route klimt nu langzaam naar de top van de Monte Avril waar u kan genieten van de schitterende uitzichten over Bilbao. Een laatste afdaling brengt u naar Bilbao, dat met zijn statige gotische gebouwen en hypermoderne Guggenheim museum de perfecte mix tussen oud en nieuw lijkt te hebben gevonden. Deze schitterende stad is dan ook een waardige afsluiter voor deze fantastische wandelreis.
Overnachting Bilbao.

Dag 8
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE

Standaard :

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 697
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 628

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 886
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 796

 
Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten,  culturele gids,  pelgrimspaspoort.

Accommodaties :  In San Sebastian overnacht u in een **hotel gelegen in het historische centrum van de stad. Alle overige accommodaties zijn van de categorie ***/ ** of sfeervolle Casa Rurales. In Bilbao is het hotel gelegen in het historische centrum van de stad.

 

Pelgrimspaspoorten : wij voorzien u voor deze route van de officiële paspoorten (credentials), uitgegeven door de kathedraal van Santiago, voor het verzamelen van de stempels tijdens de tocht en eventueel later de Compostella te bekomen. Deze zijn inclusief, het is dus niet nodig lid te worden van het Nederlandse of Vlaamse Sint Jacobsgenootschap om uw paspoort te verkrijgen. U bespaart hiermee €26 per persoon

 

Verlenging op aanvraag.