Back to Top

Route 2

Bourges – Limoges, 13 dagen, individuele wandelreis

Vanuit het historische hart van Bourges leidt een voormalig Romeins pad u verder naar het zuidwesten, richting de voet van de Pyreneeën. Al snel komt u in het stroomgebied van de rivier de Creuse, een gebied dat onderdeel is van het Massif Central, en waar eiken, kastanjes, hazelaars en essen het erg naar hun zin hebben. Dan weer leidt de camino u over paden, dan weer loopt u over kleine weggetjes. In de stadjes en dorpen die u onderweg aandoet, zult u tal van middeleeuwse kerken tegenkomen. Regelmatig stuit u ook op een fraai kasteel. Uiteindelijk bereikt u de oude stad van Limoges, waar u beslist het ‘cour du Temple’ van de kathedraal moet gaan bewonderen, een prachtige binnenplaats met vakwerkhuizen, kerken en kapelletjes.

Dag tot dag

Dag 1 :
Bourges
Aankomst in Bourges.

Overnachting Bourges

Dag 2 :
Bourges - Chârost, 29km
U verlaat Bourges met een voormalig Romeinse pad, richting Chapelle-Saint-Ursin, een plaatsje met een prachtige 12e-eeuwse kerk. Daarna leidt de camino u door de bossen naar Villeneuve-sur-Cher, waar u beslist even een kijkje in het kasteel moet nemen. Uw overnachtingslocatie vandaag is Chârost, een plaatsje met een fraai kasteel, een 12e-eeuws kerkje en een bijzondere, oude brug.

Overnachting Chârost

Dag 3 :
Chârost - Neuvy-Pailloux, 28km

Vandaag loopt u tussen uitstrekte graan- en raapzaadvelden over het Franse platteland. De camino leidt u algauw naar Issoudun, de stad die ten tijde van de Middeleeuwen een belangrijk streekcentrum was. Een volgende plaats is Saint-Cyr, waar u even kunt pauzeren bij de kerk, het pelgrimsmuseum kunt bezoeken en een kijkje kunt nemen bij de klokkentoren. Ook de 12e-eeuwse ‘witte toren’ is het bekijken waard. Na een wandeling door de velden bereikt u Thizay, een plaats met een fraai kasteel, dat u desgewenst kunt bezoeken. Neuvy-Pailloux is uw overnachtingsplaats van vandaag.

Overnachting Neuvy-Pailloux

Dag 4 :
Neuvy-Pailloux - Chateauroux, 22km

Vandaag ziet u het landschap gaandeweg veranderen wanneer u uw tocht voortzet door velden en bossages. Eindpunt vandaag is het fraaie stadje Chateauroux, gelegen op de oever van de rivier de Indre. Het 15e-eeuwse Chateau Raoul, het kasteel waaraan Chateauroux zijn bestaan te danken heeft, mag u natuurlijk niet missen. Ook de kerk van Saint-Andres is het bekijken meer dan waard.

Overnachting Chateauroux

Dag 5 :
Chateauroux - Argenton-sur-Creuse, 37km

Vandaag voert de Vézelay pelgrimsweg u langs meren en bossen. De tocht begint met het doorkruisen van een prachtig loofbos, op weg naar Argenton-sur-Creuse. Daarna passeert u het dorpje Velles, waar u de loop van de rivier de Bouzanne gaat volgen, langs zwierige meanders door het Franse platteland. Argenton-sur-Creuse, gelegen aan de rivier Creuse, is uw eindhalte voor vandaag. Prachtig om in Argenton-sur-Creuse nog even het paadje omhoog te nemen naar het kapelletje van Bonne Dame, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over de stad en het omliggende land.

Overnachting Argenton-sur-Creuse

Dag 6 :
Argenton-sur-Creuse - Gargilesse, 13km
Na Argenton-sur-Creuse neemt de Vézelay Pelgrimsweg u mee door vredig boerenland, langs akkers en weides met grazende koeien. Door de loop van de rivier Creuse stroomopwaarts te volgen, bereikt u het dorp Le Menoux. Vervolgens wandelt u rustig verder naar Gargilesse, een plaatsje met een prachtig kasteel, dat tevens uw overnachtingsplaats voor vandaag is. Na zo’n korte etappe heeft u wellicht nog tijd en energie over om de Notre-Dame kerk en huis van de beroemde schrijver George Sand te bezoeken.

Overnachting Gargilesse

Dag 7 :
Gargilesse - Crozant,
19km
De rivier Creuse wijst u vandaag de weg naar het zuiden. Over een netwerk van paden, grindwegen en kleine weggetjes zet u koers naar Crozant, langs groene weides en vergeten gehuchtjes. Totdat u het prachtige dorpplein van Crozant bereikt. Vergeet vooral niet even de ruïnes van het kasteel te bekijken, de Franse regering heeft ze niet voor niets aangewezen tot nationaal cultureel erfgoed.

Overnachting Crozant

Dag 8 :
Crozant - La Souterraine, 25km

Vanuit Crozant leidt de camino u langs de rivier Sédelle naar de Charraud-brug. Neem even de tijd om stil te staan bij de kerk van Chapelle-Baloue, voordat u uw tocht voortzet naar Saint-Germain-Beaupré, het dorpje waar het kasteel te vinden is dat onderdak bood aan de Franse koning Henri de 4e (1553 – 1610). Eindhalte vandaag is La Souterraine. Aan de in 1220 voltooide kerk is twee eeuwen gebouwd.

Overnachting La Souterraine

Dag 9 :
La Souterraine - Bénévent l’Abbaye, 21km

Vandaag loopt u afwisselend door velden, bossen en weidegronden. Onderweg passeert u pittoreske dorpen als Saint-Priest-La-Feuille en Chamborrand, voordat u Bénévent-L’Abbaye bereikt, uw overnachtingsplaats voor vandaag. In Bénévent-L’Abbaye kunt u de prachtige 12e-eeuwse kerk bezoeken.

Overnachting Bénévent l’Abbaye

Dag 10 :
Bénévent l’Abbaye - Pont du Dognon, 32km

De dag begint ietwat heuvelachtig met een pad dat u door de bossen en langs akkers leidt. Wanneer u halverwege de dag Saint-Goussaud binnenwandelt, herinneren Les lanterne des morts (de dodenlantaarns) aan de vele pelgrims die al sinds de middeleeuwen dit dorp via de camino binnen loepen. U vervolgt uw route door de bossen richting Saint-Laurent-les-Églises en naar de fraaie brug van Dognon.

Pont du Dognon is ook uw overnachtingsplaats voor vandaag.

Overnachting Pont du Dognon

Dag 11 :
Pont du Dognon - Saint-Léonard-en-Noblat, 15km

De totale wandelafstand vandaag bedraagt 16 km.

Tijdens de korte etappe van vandaag heeft u genoeg tijd om de 12e-eeuwse kerk van Le Châtenet-en-Dognon te bekijken, op ruim een uur gaans vanaf Pont du Dognon. Dit godshuis is zeer karakteristiek voor de kerkarchitectuur van de streek. Daarna neemt de camino u verder mee naar het zuiden, langs door akkers en velden die omzoomd worden door houtwallen. Eindhalte voor vandaag is Saint-Léonard-de-Noblat, een dorp met een magnifieke kerk, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. Vergeet vooral ook niet de brug en de middeleeuwse huizen in het oude centrum te bekijken.

Overnachting Saint-Léonard-en-Noblat

Dag 12 :
Saint-Léonard-en-Noblat – Limoges, 22km

De totale wandelafstand vandaag bedraagt 21 km.

Vandaag zet u koers richting het westen, naar Limoges, de stad die beroemd is om zijn porselein en zijn prachtige middeleeuwse centrum. Na het verlaten van Saint-Léonard-de-Noblat volgt u even de rivier de Vienne om daarna met rustige paden en weggetjes naar de Saint-Etienne-brug te lopen, waar u de oude stad van Limoges binnentreedt. Hier, in de oude stad, moet u beslist het ‘cour du Temple’ (de binnenplaats) van de kathedraal gaan bewonderen, met zijn vakwerkhuizen, kapelletjes en kerkjes.

Overnachting Limoges

Dag 13 :
Limoges,

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

Prijsbijlage

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                € 1190
P.P op basis van twee personen  zonder bagagevervoer          € 995

Prijs op basis van één persoon met bagagevervoer               €   1451
Prijs op basis van één persoon zonder bagagevervoer          €   1190

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer**/***, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten, transfer van en naar de luchthaven 

Verlenging op aanvraag.