Back to Top

Camino Espiritual

Het oeroude Valenca gelegen met zijn imposante burcht gelegen aan de rivier de Minho en de grens met Spanje vormt het vertrekpunt voor deze afwisselende Camino. De Camino steekt gelijk de rivier de Minho en de grens over naar het pittoreske Spaanse vestingstadje Tui, gelegen boven op de tegenoverliggende rivieroever. Hierna volgt de route voornamelijk landelijke weggetjes naar het noorden tot u de Ria Vigo bereikt, de eerste van de vele immense inhammen die deze grillige kust rijk is. U kunt uitgebreid genieten van de weidse uitzichten over zee terwijl het pad zijn weg vervolgt naar het oude vissersplaatsje Arcade. De Camino steekt de indrukwekkende Sampaio brug over en trekt via stenen paden in de richting van Pontevedra en opnieuw geniet u van de fantastische uitzichten over de Costa del Muerte. Het barokke Pontevedra is reeds sinds de middeleeuwen het belangrijkste handelscentrum van deze streek. Haar vele paleizen, prachtige plaza’s en veelvuldige rijk versierde kloosters en kerken, geven u een goede indruk van dat rijke verleden. De Camino draait nu af in de richting van de raixas, de diepe baaien die zo kenmerkend zijn voor dit stukje van de Galicische kust. De Camino draait vervolgens weer landinwaarts om het schiereiland over te steken dat de baaien scheid.  Een netwerk van bospaden voert u gestaag omhoog naar het beroemde klooster van Armenteiro waaraan de Camino Espirital zijn naam te danken heeft. Aan de andere kant van de heuvelrug bereikt u het fraaie kustplaatsje Vilanova gelegen aan de baai van Arousa. De Camino volgt nu de lengte van de diepe Arousa baai naar de oude burcht van Catoira, onderweg kunt u genieten van de vergezichten over de Atlantische oceaan. Hierna trekt de Camino nu definitief het binnenland in en u volgt de groene vallei van de Ulla rivier naar Padron. Hier zou volgens de legende het lichaam van de apostel Jacobus aan land gebracht zijn. Het stadje vormde in het verleden dan ook een belangrijke pelgrimsplaats op zich. Na een laatste inspanning zien we vanop de Monte Agro de torens van Santiago de Compostela voor ons opdoemen. Het einde van een prachtige tocht, vol natuur, cultuur en historische hoogtepunten die niemand zal teleur stellen.

Dag tot Dag

Dag 1
Valenca

Aankomst in Valenca. Het oeroude vestingstadje gelegen aan Portugese zijde van de Rio Minho, is het vertrekpunt van deze Camino Portugues.

Overnachting Tui.

Dag 2
Valenca – O Porrino : 5h, 18km
U verlaat de stad en steekt gelijk de smeedijzeren brug over de Minho over. U betreed Spaans grondgebied en wandelt het Spaanse vestingstadje Tui binnen, hierna volgt nu een klinkerweggetje naar de middeleeuwse brug over de Rio Louro. Via een netwerk van landelijke wegen en bospaden bereikt het pad de Cruceiro San Telmo en het middeleeuwse bruggetje Ponte das Febres. De route volgt nu een schaduwrijk bospad in de richting van A Magdalena met opnieuw een schitterend middeleeuws bruggetje. Hierna komen de buitenwijken van O Porrino in zicht. Deze moderne stad is tevens het eindpunt van deze etappe.
Overnachting O Porrino.

Dag 3
O Porrino – Cesantes : 5h, 18km
Als de route de buitenwijken van de stad achter zich heeft gelaten, volgt u de oude Romeinse militaire weg XIX naar het noorden. Via landelijke wegen tussen velden en wijngaarden bereikt u het dorpje Mos. Hier volgt de route afwisselend de weg en een bospad naar het hoogste punt van deze etappe de Monte de Santiago de Antas. De route daalt nu af naar Redondella, een mooi stadje met een klein historisch centrum en schitterende vroeg- gotische kerk, gewijd aan Santiago. 
Overnachting Redondella.

Dag 4
Cesantes – Pontevedra: 5h, 16km
Hierna volgt de Camino een bospad naar de top van Alto de Lomba waar u schitterende uitzichten heeft over de Ria de Vigo. Het pad daalt nu af naar het prachtig aan de kust gelegen Arcade. U steekt de Rio Verdugo over via de beroemde Ponte Sampaio waar Napoleon een historische nederlaag liep. Het pad klimt nu steil het dorpje uit via smalle klinkerstraatjes. Eenmaal boven loopt het pad nu afwisselend over boerenweggetjes en landelijke paden tussen de velden en wijngaarden naar Pontevedra. Onderweg passeert u nog een aantal typische uit granietsteen opgetrokken dorpjes. Het barokke Pontevedra is reeds sinds de middeleeuwen het belangrijkste handelscentrum van deze streek.

Overnachting Pontevedra.

Dag 5
Pontevedra – Armenteira: 7h, 21km
Nu begint u aan de Camino Espiritual variant die door een zeer fraai stukje Galicisch kustlandschap voert. U loopt langs de kust via het San Juan de Pio klooster naar Combarro. Hierna begint u aan een lange klim van door de beboste heuvels die uiteindelijk naar het beroemde klooster van Armenteira voert. Het is aan dit klooster dat de Camino Espiritual zijn naam te danken heeft.

Overnachting Armenteira.

Dag 6
Armenteira – Vilanova de Arousa: 7h, 24km
De volgende ochtend loopt de route over de Ruta de la piedra y agua (de route van steen en water) waarbij u langs een beekje loopt in een prachtige vallei met talloze watermolens totdat u in Pontearnelas komt. Dan loopt de route verder tot aan het kuststadje Vilanova de Arousa gelegen aan de prachtige baai van Arousa.

Overnachting Vilanova de Arousa.

Dag 7
Vilanova de Arousa – Catoira: 6h, 21km
U verlaat Vilanova en volgt de kustlijn naar het fraaie kustplaatsje Vilagarcia de Arousa. Hierna volgt u dan de lange baai van Arousa met fraai uitzichten over zee naar  de oeroude burcht Catoira die in de middeleeuwen de omgeving diende te beschermen tegen Viking aanvallen.

Overnachting Catoira.

Dag 8
Catoira – Esclavitude: 6h, 21km
De Camino volgt initieel een netwerk van boeren weggetjes en bospaden door de groene vallei van de rivier de Ulla naar Padrón. Dit mooie stadje aan de oevers van de rivier de Sar wordt beschouwd als het aankomstpunt van het lichaam van Jacobus toen het per schip naar Santiago de Compostela werd gebracht. Een laatste inspanning brengt u naar de prachtige barokke kerk van Esclavitude, uw eindpunt voor vandaag.

Overnachting Esclavitude.

Dag 9
Esclavitude – Santiago de Compostela: 5h, 18km
Iets verder komt u langs de op de heuvel gelegen ruïnes van de Castro Lupario burcht. Via klinker straatjes en kleine weggetjes klimt u naar de Agro de Monteiros vanwaar u de torens van Santiago de Compostela voor het eerst in beeld krijgt. Het majestueuze Santiago boordevol architecturale hoogtepunten van het pre-romaanse tot hoog barok is een waardige afsluiter voor deze fantastische wandelreis.

Overnachting Santiago de Compostela.

Dag 10
Santiago de Compostela
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

PRIJSBIJLAGE

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 636
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer                 € 602

P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 849
P.P op basis van één persoon zonder bagagevervoer                     € 819
  

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt , bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten.

Verlenging op aanvraag.