DAG TOT DAG

 

Dag 1: Oppdal

Aankomst in Oppdal.

 

Dag 2: Oppdal - Langklopp Fjellgård, 22 km

Het Olavspad loopt initieel over een vrij vlakke grindweg door een naaldbos en gaat later over in een graspad. Onderweg passeert u enkele boerderijen. Net voorbij de Nordlia boerderij, passeert u de slorkesteinen, die door pelgrims uit de late middeleeuwen al als rustplaats werd gebruikt en is vol gekrast met initialen en data die teruggaan tot de 16e eeuw. Hierna wandelt u verder tot aan de manege Langklopp Fjellgård, uw eindbestemming voor vandaag.  Overnachting in Langklopp Fjellgård.

 

Dag 3: Langklopp Fjellgård - Meslo Gård, 20 km

Vandaag volgt u het dal van de Orkla-rivier. Dit is prachtig boerenlandschap met door naaldbossen bedekte berghellingen, fraaie doorkijkjes en een kronkelende rivier gelegen te midden van gerstakkers. Het Olavspad daalt het grootste deel van de dag. Onderweg passeert u een markante pelgrimsboerderij en u duikt een aantal keren de bossen in. Onderweg passeert u een aantal schuilhutten die verspreid in het bos liggen. Aan het eind van de dag bereikt u de kleine nederzetting Meslo Gård.  Overnachting in Meslo Gård.

 

Dag 4: Meslo Gård - Segard Hoel, 22 km

Het Olavspad loopt verder door het Orkla-dal en de route gaat af en toe vlak langs de rivier om dan weer licht omhoog te lopen over de berghellingen. Dit geeft u steeds een fraai uitzicht over deze lieflijke vallei. In Rennebu geeft een bezoek aan het museum, een idee welke handelswaar hier verkocht werd in vervlogen tijden. De Rennebu Kirke die net van de route af ligt is zeker een bezoekje waard. De boerderijen in dit gebied hebben hier een heel eigen bouwstijl; Tronderlan genoemd, waarbij iedere familiegeneratie weer een stuk aan de boerderij bouwde, zodat sommige boerderijen wel tot 40 meter breed zijn. U passeert vandaag een aantal van deze boerderijen, de oudste hiervan, de monumentale Jorlia boerderij, dateert uit de 10e eeuw. Een laatste inspanning brengt u naar Segard Hoel.  Overnachting in Segard Hoel.

 

Dag 5: Hol - Gumdalen (Gumdal Gård), 29 km

U wandelt verder door de Orkla avllei en volgt initieel een grindweg tussen de akkerlanden. Na dat u een klein boerderijtje gepasseerd bent, begint de route opnieuw licht te stijgen over de boshellingen naar Meldal. Hier vindt u een openluchtmuseum met twintig historische houten gebouwen uit de streek waaronder de Tronderlan. De route laat de Orkla-rivier nu achter zich en loopt verder naar het plaatsje Lokken Verk, waar al sinds halverwege de 17e eeuw mijnbouw plaats vond. U laat het stadje achter u en steekt de de Svorka-rivier over. Hierna passeert u de pittoreske dorpjes Svorkmo en Plassen. Uw hotel is net iets verder gelegen in Gumdal. Overnachting in Gumdal.

 

Dag 6: Gumdalen - Skaun (Konstadtunet), 18 km

Vandaag wandelt u over een verende ondergrond, tussen naaldbomen en veenpluis door een prachtig eenzaam veengebied. Hier groeit de oranje multebaer, de Noorse bergbraam, die erg lekker is. De route passeert net voor de boerderij Korslia, het Solsjoen-meer, en gaat vervolgens door het veenmoeras heen. Het lopen gaat hier wat moeizamer en tot u bij een ruststeen (hvilstein), vol met oude inscripties komt. Na Mellingsetra volgt u een karrenpad dat over gaat in een bospad. Hierna wandelt u over een grindweg tot aan Buberg. Hierna wordt Skaun bereikt, met zijn historische kerk. De van oorsprong 12e eeuwse romaanse kerk werd tijdens de bouw al gemengd met gothische elementen. Deze kerk heeft een uniek altaarscherm, een antemensale, dat dateert uit de late middeleeuwen. Ook het romaanse relief van de Viking hoofdman Einar Tambarskjelve uit de 11e eeuw mag u zeker niet missen. In Skaun wordt u met een transfer naar uw overnachtingsplek in Sundet Gard gebracht. Overnachting in Sundet Gård.

 

Dag 7: Skaun - Sundet Gård, 18 km

Na het ontbijt wordt u met een transfer terug naar Skaun gebracht en kunt u de tocht weer vervolgen. U verlaat Skaun en bereikt al snel Husaby waar de fundamenten van de boerderij van Einar Tamnbarskjelve nog zichtbaar zijn. Een grindweg loopt verder door het bos en de uitzichten zijn vandaag weids en spectaculair, zeker als de fjord Gaulosen in zicht komt. U passeert Snofugl Gard, een historische boerderij met een lange traditie als rustplaats voor pelgrims. U loopt verder langs de oevers van de Fjoird door het stadje Buvika heen. Aan het eind van de dag vaart de veerman u met een roeiboot u de fjord over en komt u aan in Sundet Gård. Overnachting in Sundet Gård.

 

Dag 8: Sundet Gård – Trondheim, 21 km

Vanuit Sundet Gård klimt de route omhoog en het uitzicht over de fjord is hier ronduit prachtig. U daalt hierna af door de bossen om Trondheim en begint uw einddoel te naderen. Trondheim blijft hier nog uit het zicht maar bij de volgende klim wordt het oude centrum van Trondheim en de groene koepels van de Nidaroskathedraal de eerste keer zichtbaar. U verlaat de bossen en wandelt door de buitenwijken naar het centrum van de stad en de middeleeuwse kathedraal. Het is een oude pelgrimstraditie om nog drie rondes om de kathedraal te lopen, onder het waakzame oog van Sint Olav. De westelijke façade met zijn imposante beeldengalerij van martelaren, koningen, apostelen en natuurlijk Sint Olav zelf is zeer indrukwekkend. Deze imposante kathedraal is dan ook de perfecte afsluiter van deze fantastische pelgrimstocht. Overnachting in het centrum van Trondheim.

 

Dag 9: Trondheim

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.