Back to Top

Olavspad - Route 1

PRIJSBIJLAGE

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      €  790
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 1040

Inclusief : 
overnachting in 1-, 2- of meerpersoonskamers met opgemaakte bedden, badkamer voor eigen gebruik waar mogelijk, bagage vervoer, ontbijt, lunchpakket, diner, pelgrimspaspoort

Verlenging op aanvraag.

DAG tot DAG

Dag 1: Dovre - Budsjord Gård, 3,7 km

Aankomst per trein vanuit Oslo in Dovre.

Omdat de overnachtingsplek Budsjord Gård zo mooi is maakt u vandaag al een korte wandeling. U wandelt verder het dal in en de route klimt langzaam wat omhoog naar een zeer fraaie oude historische erfgoedboerderij daterend uit de 17e-18e eeuw, waar u zult overnachten.

Overnachting Budsjord Gård.

Dag 2: Budsjord Gård – Fokstugu, 13km

Vandaag staat een zeer fraaie wandeltocht op het programma. U loopt over de oude koningsweg tussen de bergen door over de Dovrefjell hoogvlakte. U klimt initieel omhoog door dichte bossen, naarmate u hoger komt wordt de vegetatie steeds kleiner tot u het hoogste punt de Hardbakken bereikt. Dit wordt gemarkeerd door een enorme steenman, de Allemannsroysa. Dit gebied heeft de grootse diversiteit aan bergflora en fauna van heel Noord-Europa. U kunt hier genieten van het prachtige uitzicht dat tot aan de toppen van de Jotunheimen reikt. Nu volgt er een geleidelijke afdaling naar Fokstugu. Hier treft u het natuurreservaat Fokstumrya, het grootste hoogveenmoeras van Europa waar meer dan 100 vogelsoorten voorkomen, waaronder kraanvogels, giervalken, sneeuwhoenen en steenarenden.

Overnachting in Fokstugu.

Dag 3: Fokstugu – Hjerkinn, 24km

Vandaag gaat het Olavspad verder over de prachtige Dovre hoogvlakte. De route is vandaag ook wat makkelijker dan gisteren. Wederom kunt u genieten van de prachtige uitzichten over de omliggende bergen. U wandelt langs de oevers van het Avsjoen-meer en steekt een paar kleine riviertjes over. U volgt een aantal keer een knuppelpad door een drassig gebied. Hierna bereikt u Hageseter, en loopt een laatste stuk door het bos naar Hjerkinn.

Overnachting in Hjerkinn.

Dag 4: Hjerkinn – Drivstua, 25 km

De dag begint meteen met een klimmetje omhoog naar Hjerkinnhoe. Dit is het hoogste punt van de dag en hier heeft u wederom een prachtig uitzicht op de omliggende toppen. De route daalt dan langzaam af de vallei in naar Joroskloppa. U blijft de Driva–rivier volgen door het dal totdat u tenslotte Drivstua bereikt.

Overnachting in Drivstua.

Dag 5: Drivstua – Oppdal , 24km

Vandaag volgt een vrij makkelijke, relatief vlakke wandeling door akkers en graslanden. Net voor Oppdal komt u bij het opmerkelijke Vang grafveld, waar meer dan 750 grafheuvels uit de Viking-tijd liggen. Het is zeer de moeite waard om op deze bijzondere plek wat nader te verkennen. Het is nu niet ver meer naar het stadje Oppdal, waar de fraaie 17e eeuwse Oppdal Kirke met zijn vele houtsnijwerk een mooie afsluiter is voor deze gevarieerde pelgrimstocht.

Overnachting in Oppdal.

Dag 6: Oppdal
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

Over authentieke pelgrimspaden naar Trondheim

Een van de meest bijzondere pelgrimsroutes is misschien wel het Olavspad in Noorwegen. Olav de II stierf in 1030 tijdens een veldslag en werd begraven aan de oever van de Nidelva-rivier. Al spoedig deden verhalen de ronde over wonderen die plaats vonden in de buurt van het graf en Olav werd heilig verklaard. Toen de heilige Sint Olav in 1164 een pauselijke erkenning kreeg, kwam de stroom pelgrims pas goed op gang en werd Nidaros (het huidige Trondheim) één van de belangrijkste bedevaartbestemmingen van de middeleeuwen en als het ware het Santiago de Compostela van het hoge noorden. Dit duurde tot 1537 toen de reformatie in één klap een einde maakte aan de katholieke traditie van Noorwegen. Sinds enkele decennia is deze pelgrimsroute weer nieuw leven ingeblazen en beginnen de pelgrims weer langzaam te komen. Het Olavspad is een prachtige route die grotendeels over onverharde paden en landelijke wegen loopt. De route doorkruist bossen en veenmoerassen, steekt verschillende bergpassen over en voert u door dun bevolkte valleien met fraaie historische boerderijen. U passeert diverse Neolithische monumenten zoals steenmannen, grafheuvels en runenstenen. In Skaun passeert u één oude kerk met altaarstuk uit de pelgrimperiode.

U begint in Dovre steekt de hoogvlakte van Dovre (Dovrefjell) over met zijn spectaculaire uitzichten en desolate landschappen. Na Opdall volgt u het dal van de Orkla-rivier met fraaie beboste hellingen en vele historische boerderijen. Vervolgens trekt het Olavspad door uitgestrekte veenmoerasvelden en steekt net voor Trondheim een fjord over. Vanaf de laatste hellingen ziet u de groene koepels van de Nidaros-kathedraal reeds opdagen. Deze imposante kathedraal waar St Olav begraven ligt, is een waardige afsluiter van deze noordelijke pelgrimstocht.