Back to Top

Menalon trail Peloponnesos

PRIJSBIJLAGE

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer               € 472
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                    € 748
 

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt , bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten.

Overnachtingen in hotelletjes en Pensions

Verlenging op aanvraag.

Dag tot dag

Dag 1
Stemnitsa.

Aankomst in Stemnitsa. Dit traditionele dorp staat van oudsher bekend om zijn goudsmeden en huisvest nog immer een zilver – en goudsmid museum.

U overnacht in een sfeervolle streekaccommodatie.

Dag 2
Stemnitsa – Dimitsana ; 5H, 13 km, +830m, -950m

Vanaf Stemnitsa daalt het slingerende pad de vallei in en via een oud muilezelpad bereikt u het Prodomos-klooster dat spectaculair aan een hoge klif hangt. Het pad  doorkruist de Lousios kloof en komt dan uit aan de voet van het oud middeleeuwse Philosophou-klooster. De Menalon trail klimt dan dwars door weelderige vegetatie

aan de  linkeroever van de Lousios-rivier richting Dimitsana, een stadje dat gebouwd is op de ruïnes van het oude Theftis.

U overnacht in een sfeervolle streekaccommodatie.

Dag 3
Dimitsana - Elati ; 7H, 19 km, +900m, -690m

Vandaag staat een pittige dag op het programma langs het hoogste deel van de hele route. Het pad stijgt langzaam vanuit de Lousios-vallei naar de rand van een dennenbos in de van richting Zygovist en u komt boven bij de St. Paraskevi kerk. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de Lousios-rivierkloof en ziet u inde verte de dorpjes Dimitsana, Paliochori en Zatouna liggen in het bosrijke landschap. De Menalon trail volgt dan een netwerk van wandelpaden en onverharde wegen door oeroude landbouwvelden naar Zygovisti. dat een belangrijke rol speelde in de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van 1821. Hierna gaat het verder door een indrukwekkend  ravijn naar de landelijk gelegen kerk van Agios Georgios en gelijknamige bron. Het pad klimt nu omhoog door dichte bossen tot aan een pas met prachtige vergezichten, vanwaar je optioneel de Pliovouni-top van 1643 m, de hoogste top van deze route, kunt beklimmen. Vanaf de pas daalt de route via kleine wegen en paden af langs fonteinen en kapelletjes, naar de bergnederzetting Elati. U overnacht in een sfeervolle streekaccommodatie.

Dag 4
Elati – Nymfasia ; 5H, 17 km, +420m, -770m

De route verlaat Elati en begint af te dalen naar de Mylaon rivierbedding en passeert de Pirgaki bron en de stenen Makrinou fontein. De vegetatie wordt weelderiger en hoge platanen flankeren het pad dat u langs verlaten watermolens voert.  U klimt dan omhoog uit de vallei, via een fraai pad dat in de rotsen is uitgehouwen naar de Agia Paraskevi kerk. Hier kunt u genieten van het schitterende uitzicht over de vallei en de omringende bergen. U vervolgt de route en bereikt al snel het levendige dorp Vytina, bekend om zijn zwarte marmer. Hierna passeert u Mavra Litharia, een enorme kalksteenrots in de rivierbedding van de Mylaon-kloof, en de oude stenen brug van Tzavarenas. Het pad daalt verder af in een kleinere kloof en stijgt dan langzaam over door eiken- en sparrenbossen alvorens het kleine dorp Nymfasia te en het Kernitsas klooster te bereiken. U overnacht in een sfeervolle streekaccommodatie.

Dag 5
Nymfasia - Valtesiniko ; 6H, 16 km, +780m, -500m

De Menalon trail steekt de Kernitsa-brug over en klimt dan via een steil pad naar het grote Kernitsas kloostercomplex omringd door terrasvormige velden. De route loopt dan verder door dichte dennenbossen en komt uit bij het afgelegen Sfyrida klooster, waar ascetische monniken volledig terugtrokken leven.  

U passeert onder de lange steile Kastro helling door en volgt een oud pad naar de Gavros bron en het kleine dorpje Magouliana, waar zich een eenzame taverne bevindt. Na het verlaten van  Magouliana passeert de route enkele stenen dorsvloeren vanwaar u een prachtig uitzicht  heeft over de omgeving en daalt dan af naar het verlaten Mana sanatorium. Een laatste inspanning brengt u naar het pittoreske dorp Valtesiniko dat spectaculair als een amphiteater in de vallei gelegen is. U overnacht in een sfeervolle streekaccommodatie.

Dag 6
Valtesiniko - Lagkadia; 5H, 14 km, +600m, -780m

De Menalon Trail klimt omhoog richting van de bergkam en gaat dan onderlangs het Byzantijnse fort. Dan daalt het pad en doorkruist u een open landschap met een prachtig uitzicht tot aan de kerk van Agia Triada. De route gaat vervolgens door een uitgestrekt dennenbos daalt vervolgens af naar de Krya Vrysi fontein. Nu volgt een laatste klim naar de pas vanwaar  u de eindbestemming Lagkadia reeds ziet liggen.  De route gaat dan via een netwerk van paden en landelijke weggetjes door de velden en u passeert nog de Rapi watermolens, net buiten Lagkadia. De Menalon Trail eindigt dan in het centrum van Lagkadia, het dorp van de steenhouwers.

U overnacht in een sfeervolle streekaccommodatie.

Dag 7
Lagkadia

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

Menalon trail Peloponnesos ; 7 dagen, individuele wandelreis

De Menalon Trail is een 75 km lange route, dwars door het westelijke Menalon massief, in het schilderachtige Arkadie, het bergachtige hart van de Peloponnesos.

De route loopt door prachtige groene kloven met spectaculair gelegen historische kloosters. De Menalon trail steekt een paar bergpassen met fraaie uitzichten over en u overnacht in pittoreske afgelegen bergdorpjes waar de tijd heeft stil gestaan.

De route start in Stemnitsa en het pad duikt dan gelijk de weelderige Lousios kloof in met zijn diverse oude kloosters gelegen op de kliffen. Via de Mylaon riviervallei gaat het verder naar het levendige Vytina. De route gaat dan verder door dichte bossen en groene riviervalleitjes en passeert een aantal pittoreske dorpjes als Valtesiniko en Magouliana. Via de bergpas Bilani trekt de Menalon trail naar naar het afgelegen dorp Elati en vervolgens langs de Mylaon-rivier naar Vytina, vermaard om zijn zwarte marmer. Hierna duikt het pad opnieuw de  bossen in volgt dan de vallei van de Potaiau rivier naar Valtesiniko, een dorp dat als een amphitheater tegen de helling aan gebouwd is. De laatste dag leidt de Menalon trail u door open velden met walnootbomen, dorsvloeren en hutten naar Lagkadia, het eindpunt van deze spectaculaire route.