Back to Top

Ierlands Wild Atlantic Way - Route 2

PRIJSBIJLAGE

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 2298
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 2660
Fiets                                                                                                 € 330 

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt , bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten.

Overnachtingen in hotelletjes en Pensions

Verlenging op aanvraag.

Dag tot dag

Dag 1
Galway
Aankomst in Galway.

Galway is een levendige cultuur stad en staat bekend om zijn vele evenementen, feesten en festivals.

Overnachting in Galway.

Dag 2
Galway – Carna: 6,5h, 84km, +440m, -440m

U verlaat Galway over rustige landwegen en bereikt het dorpje Spiddal, gelegen aan de kust van de Galway Bay. Een bij de Ieren geliefde plek vanwege de vele mooie stranden. In deze regio wordt nog volop Gaeltacht (oorspronkelijk Iers) gesproken. U fietst verder over een kustweg naar het dorp Carraroe. Dit rustieke landelijke gebied wordt gekenmerkt door moerasachtige veengronden en meertjes aan beide kanten van de weg. U komt dan aan in het pittoreske doprje Carna, waar u de nacht doorbrengt.

Overnachting in Carna.

Dag 3
Carna – Renvyle Peninsula: 8h, 102km, +805m, -750m

De Wild Atlantic Way volgt initieel boreenstypische ierse landweggetjes door kleine dorpjes zoals Roundstone en Ballyconneely en langs zandstranden op weg naar Clifden. Clifden ligt vlak bij de Twelve Bens bergrug, Connemara National park en aantal prachtige baaien. Hierna fietst u langs diverse eilanden, schiereilanden en prachtige stranden. Vervolgens loopt de route om Lough Aughrusbeg, op de kop van het schiereiland. Nu komt Inishbofin in zicht en fietst u verder langs de kust naar het dorpje Cleggan. De route gaat dan door de beschermde landschappen van Cloon, Laghtanabba en Tooreen Bogs naar uw eindbestemming van vandaag het Renvyle Peninsula.

Overnachting in Renvyle Peninsula.

Dag 4
Renvyle Peninsula - Westport: 6h, 79km, +560m, -650m

U fietst initieel naar Tullycross en dan langs de kust van het Killary fjord, de enige fjord van Ierland, naar het dorpje Leenane. Onderweg passeert u Kylemore Abbey, waar Belgische nonnen uit Ieper zich vestigden nadat hun klooster tijdens de eerste wereldoorlog verwoest was. De route gaat verder langs de rand van het Killary Fjord naar de prachtige Delphi Vallei, die Ben Cregan en Ben Lugmore van elkaar scheidt. Uw route draait nu landinwaarts naar Louisburgh, hier bevinden zich meer dan 700 archeologische monumenten.

Vervolgens fietst u via de Oldhead Woods en langs zandstrandjes naar Ierlands beroemdste berg; Croagh Patrick. Volgens de legende is Croagh Patrick de plek waar Sint Patrick alle slangen uit Ierland verjoeg. Een jaarlijkse pelgrimage op de laatste zondag van juli, trekt duizenden Ieren vanuit de gehele wereld. Hierna is het niet ver meer naar het levendige stadje Westport, het eindpunt van vandaag.

Overnachting in Westport.

Dag 5
Westport - Keel: 7,5h, 93 km, +875m, -860m

Vanuit Westport volgt u de Great Western Greenway naar Mulranny. De Greenway is 45 km lang en volgt de oorspronkelijke Westport – Achill spoorlijn die sinds 1937 gesloten is. Het is het langste fietspad van Ierland en praktisch geheel autovrij. Bij Newport gaat de route over een mooie oude spoorbrug over de Black Oak rivier en verder naar Achill Sound. Dit is één van de mooiste kustwegen van de gehele route. Vanaf Achill Sound fietst u verder over rustige landelijke wegen, met prachtige uitzichten op de kust. U volgt nu de zuidelijke kust rond de Knockmore Mountains tot in het dorp Cashel. U fietst over rustige regionale wegen en passeert de doprjes Dooagh en Keel op weg naar Keem Bay. Hier bevindt zich één van de mooiste stranden van Ierland, Keem Beach, ingeklemd tussen de kliffen van Benmore en Croaghaun. U fietst nu weer terug naar Keel waar u overnacht.

Overnachting in Keel.

Dag 6
Keel – Bangor Erris; 5h, 67 km, + 600m, -610m

U verlaat Keel via de Slievemore road, waar zich over een lengte van een mijl een verlaten dorp bevindt, aan de voet van de Slievemore Mountain. Na het verlaten dorp fietst u verder over rustige landwegen dwars door het Doogart Est Bog natuurgebied, naar de noordkust van het eiland.U fiets overr de brug en keert terug naar het vasteland en verder naar Mulranny. De Wild Atlantic way volgt nu rustige landwegen, verder noordwaarts naar Bangor Erris met de Atlantische Oceaan aan uw linkerkant en het Ballycroy National Park aan uw rechterkant.

Overnachting in Bangor Ellis.

Dag 7
Bangor Erris - Ballycastle: 7,5h, 95 km, +690m, -675m

Dan volgt de route de Owenmore River westelijk naar de kust en passeert daarbij de natuurgebieden Bangor Erris Bog en Tulaghan Bay. De vlakke beschutte wegen rijden nu langs zandstranden en rotsachtige stukken kust naar het dorp Gweesalia en verder noordwaarts naar het levendige stadje Belmullet dat weer midden in een Iers-talig gebied ligt. De Wild Atlantic Way gaat dan langs Carrowmore Lake en Pollatombish Bog aan de noordelijke kant van het schiereiland. Heel bijzonder is Ceide Fields, is het meest uitgebreide monument uit de steentijd. Het is in 1930 door een schoolmeester ontdekt en omvat velden, huizen, hunebedden en is meer dan 6000 jaar oud. U fietst dan nog een klein stukje verder naar het nabijgelegen Ballycastle.

Overnachting in Ballycastle.

Dag 8
Bally Sastle - Aughris: 6h, 79 km, +540m, -525m

U fietst over rustige landwegen naar het vissersdorp Killala, met zijn vele archeologische monumenten zoals ogham stenen, ringforten en hunebedden. Hierna is de route vlak en fietst u door de velden naar Ballina. Vervolgens volgt u de oevers van de Moy rivier in noordelijke richting naar de oceaan, bij het kustplaatsje Enniscrone. Hier steekt u de Bellawaddy rivier over en fietst u landinwaarts naar Easkey, waar veel gesurft wordt. De Wild Atlantic Way loopt verder over boreens richting Aughris en het weggetje klimt langzaam omhoog. Hier krijgt u prachtige uitzichten zijn over het boerenlandschap van akkers en velden . Aughris is een klein authentiek plattelandsdorp waar de moderne tijd nog nauwelijks vat op heeft gekregen.

Overnachting in Aughris.

Dag 9
Aughris – Bundoran: 8h, 98 km, +740m, -730m

U verlaat Aughris en fietst verder over een boreen tussen oude stenen muurtjes en vervolgens verder over een regionale weg naar Ballydare. Onderweg passeert u het Slievebard Bog, de Knocknerar Mountain en het bruisende kustplaatsje Strandhill, bekend vanwege zijn zeewierbaden. Via Searden bereikt u Sligo, vanwaar de route veelal een gemarkeerd fietspad volgt tot aan Bundoran. U fietst langs de belangrijkste bezienswaardigheden van dit gebied, zoals Lissadell House en de Carrowmore megalitische begraafplaats. Hierna volgt u rustige kustwegen in de schaduw van Benbulben Mountain. De merkwaardige vormen van deze berg zijn gevormd gedurende de laatste ijstijd. U passeert het dorpje Grange en rond de pittoreske Mullaghmore Head, over een weg vlak langs het water. Hierna volgt u een laatsten boreen naar het populaire kuststadje Bundoran.

Overnachting in Bundoran.

Dag 10
Bundoran - Killybegs: 5,5h, 72 km, +760m, -760m

U laat Bundoran achter u en steekt de rivier de Erne over hierna passeert u het dorpje Ballyshannon en fietst verder naar Rossnowlagh. Hierna draait de route landinwaarts langs Durnesh Lake naar Donegal. Donegal was de thuisbasis van de O’Donnel Clan, die in deze regio heerste van de 15e tot de 17 e eeuw. Donegal Castle en de ruïnes van een Franciscaanse abdij herinneren aan dit historische verleden. U fietst verder over vrij vlakke rustige wegen langs de Donegal Bay. Vanaf het dorp Mountcharles volgt u opnieuw boreens naar Mountcharles Pier, met prachtige uitzichten over de baai. Vervolgens fietst u langs Salthill House, steekt de Eany River en door het dorpje Inver . Dunkineely is het grootste dorp op uw pad voordat u Killybegs bereikt. Dit is de grootste vissershaven van Ierland, dankzij zijn diepe natuurlijke baai.

Overnachting in Killybegs.

Dag 11
Killybegs - Ardara: 6h, 79 km, +1330m, -1305m

U verlaat de haven en fietst verder over een rustige landweg langs de Donegal kustlijn naar het dorp Carrick. Vanaf Carrick volgt u een pad naar Teelin met mooi zicht op de Sliabh League zeekliffen. Dit zijn de hoogste zeekliffen van Europa, die maar liefst tot 600 meter boven de zee uit torenen. Hierna voert de route u naar Glencolumbkille, dat weer in een Gaeltacht (Iers sprekend) gebied ligt. U fiets de vallei van Saint Colm Cille in, genoemd naar één van Ierlands heiligen. U bereikt het rustige dorpje Malin Beg, met zijn schitterende zandstrand dat beschut wordt door de hoge zeekliffen. U passeert de dorpjes Mallin Mor, Doonalt en Cashel en draait dan landinwaarts naar een bergpas geflankeerd door Croaghloughdivna en Common Mountain. Hierna volgt er nog een afdaling naar het pittoreske stadje Ardana.

Overnachting in Ardana.

Dag 12
Ardara - Gortahork : 7h, 89 km, +920m, -930m

U volgt de Wild Atlantic Wayverder in noordelijke richting en steekt de rivier de Owenea en de Gweebarra over. Aanvankelijk heeft u prachtige uitzichten op de kust aan de ene zijde en op de bergen aan de anderre zijde. Hierna fietst u route over regionale wegen langs drassige moeraslanden en akkers richting Dungloe. Hier treft u r mooie zandstranden met zicht op de vele kleine eilanden. Na Dungloe volgt u de noordelijke Donegal kust over valkke wegen, voorbij het grote eiland Arranmore. U passeert diverse kleine strandjes, eilandjes en riviertjes en een twaalftal kleine dorpjes in misschien wel het meest afgelegen gebied van de gehele route. Heel mooi is het stuk waarbij de route langs de berg Cnoc Fola passeert en waarbij u een prachtig uitzicht krijgt op de Arranmore, Gabhla en Tory eilanden. Een laatste krachtinspanning brengt u naar Gortahork. Overnachting in Gortahork.

Dag 13
Gortahork - Rathmullan: 7h, 89 km, +950m, -960m

U fietst vandaag afwisselend over regionale verharde wegen en over de half verharde landweggetjes. De route komt door het stadje Dunfanaghy op weg naar de Croaghnamaddy berg. Een smalle boreen gaat langs de Croaghnamaddy hoog boven de oceaan naar Dunfanaghy. Hierna volgt u de kustlijn van Sheepshaven Bay en langs Ards Forest Park naar Downings. Als u Carrickart gepasseert bent steekt u de Harry Blaney Bridge over, die Rosguill Peninsula verbindt met Fanad Peninsula. Op het Fanad schiereiland fietst u over rustige landweggetjes naar Fanad Head, waar zich een oude vuurtoren bevindt. Hiern volgt u P een gemakkelijke kustweg naar het vissrsdorp Rathmullan.

Overnachting in Rathmullan.

Dag 14
Rathmullan - Culdaff: 7h, 85 km, +1125m, -1110m

U fietst nu eerst naar de pier om de ferry naar Buncrana te nemen. Hierna volgt u de kust van Lough Swilly en u bereikt bij het prachtige Dunree fort. U fietst nu langzaam omhoog naar de bergpas in het Mamore Gap tussen de bergen Croaghcarragh en Mamore. U daalt nu af en de route wordt vlak tot Ballyliffin bereikt. Hier steekt u over naar Inishowen Peninsula en fietst verder naar het meest noordelijke puntje van Ierland; Malin Head. Hier kunt u genieten van het prachtig uitzicht over de Atalantische oceaan. U kunt ook een kijkje nemen bij de vuurtoren vuurtoren en het metalen kruis, dat bekend staat als Banba’s Crown, en het meest noordelijke punt van het eiland markeert. U fietst verder over rustige landelijke wegen door een landschap, waar de tijd heeft stilgestaan, naar kustdorp Culdaff.

Overnachting in Culdaff.

Dag 15
Culdaff - Derry: 5h, 69 km, +815m, -815m

Vandaag staat de laatste dag van deze prachtige fietstocht op het programma.

Vanuit Culdaff loopt de Wild Atlantic Way een laatste keer omhoog naar de top van de heuvel Ballintroohan en verder naar de lage Crockaulin bergpas. Het uitzicht hier is ronduit spectaculair en strekt zich uit over de omgeving. De route daalt nu af naar Stroove en vervolgens naar Moville waar u opnieuw de kust bereikt. Hierna volgt de route de kust over vrij vlakke wegen met hier en daar een klein klimmetje. U passeert het officiële eindpunt van de Wild Atlantic Way in het dorpje Muff en fietst dan verder r naar de historische stad Derry. Deze levendige stad is een waardige afsluiter van deze fantastische en memorabele fietstocht.

Overnachting in Derry.

Dag 16
Derry

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

Route 2: Galway – Derry, 16 dagen, individuele fietsreis

Het tweede deel van de Wild Atlantic Way begint in de cultuurstad Galway, gelegen halverwege de westelijke kust. De route volgt de ruige kust van het noordwestelijke deel van Ierland naar Derry. Deze minder bekend is zeker niet minder spectaculair dan de zuidwestelijke kust. Ook hier heeft u spectaculaire uitzichten over de Atalantische Oceaan met vele eilanden en kliffen aan de nee kant en rotspartijen en bergpieken aan de andere. U passeert onderweg bovendien, diverse oude kastelen, kloosters en pittoreske dorpjes. U fietst langs diverse archeologische monumenten, waarvan het 6000 jaar oude Ceide Fields, het meest bekende is. De route voert u langs Killary Fjord, de enige fjord van Ierland en door het Connemara NP. Vervolgens passeert u Ierlands heiligste berg, de Croagh Patrick, waar jaarlijks duizenden pelgrims naar de top lopen. Een hoogtepunt zijn de Slieve League Cliffs, de hoogste kliffen van Europa,die meer dan 600m boven de zee uittorenen. Via het meest noordelijke punt van Ierland, de Malin Head gaat de route door één van de meest traditionele regios van het eiland en eindigt dan in Derry. Dit stadje met zijn rijke verleden, gelegen net over de grens in Noord Ierland, is een waardige afsluiter voor deze spectaculaire en zeer afwisselende fietstocht.