Back to Top

Ierlands Wild Atlantic Way - Route 1

PRIJSBIJLAGE

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer                      € 1194
P.P op basis van één persoon met bagagevervoer                          € 2217
Fiets                                                                                                 € 270 

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt , bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten.

Overnachtingen in hotelletjes en Pensions

Verlenging op aanvraag.

CONTACT

Dag tot dag

Dag 1
Kinsale
Aankomst in Kinsale. Dit havenstadje wordt vanwege zijn vele hippe restaurantjes ook wel de gourmet hoofdstad van Ierland genoemd en is het startpunt van de Wild Atlantic Way.

Overnachting in Kinsale.

Dag 2
Kinsale – Skibbereen: 7h, 89 km, +1190 m, -1245m
Vandaag begint u aan de eerste etappe van de Wild Atlantic Way fietstocht. De route steekt de Bandon-rivier over en gaat dan naar de ruïne van de Old Head of Kinsale uitzichttoren. U verlaat het schiereiland en rijdt langs de kust naar het kustdorp Laherne Hill. Vervolgens gaat de route landinwaarts over boreens (half verharde Ierse landweggetjes) en steekt de rivier Arigideen over bij het dorp Timoleague, waar een fraaie 13e eeuwse Franciscaanse abdij ligt. Dan arriveert u in Clonakilty, bekend als de geboorteplaats van Michael Collins en vanwege zijn verrukkelijke black pudding. De Wild Atlantic way volgt de kustlijn weer tot voorbij Inchydoney Island tot een zandstrand bij Dunowen en door naar het dorpje Rosscarberry waar prehistorische dolmen en ringforten te zien zijn. Onderweg naar Glandore bevindt zich de Drombeg steencirkel. De route passeert vervolgens de Shreelane Lakes voordat Skibbereen via landelijke wegen bereikt wordt.

Overnachting in Skibbereen.

Dag 3
Skibbereen – Barley Cove (Mizenhead Peninsula): 6h, 77 km, +810m, -790m
De Wild Atlantic Way vervolgt zijn weg richting het pittoreske vissersdorpje Baltimore, dat al in 1169 gesticht werd door een groep Noormannen. Restanten uit dit verleden zijn nog zichtbaar zoals Dun na Sead Castle. The route buigt terug richting Skibbereen en steekt de Meem Bridge en de Sealaclare Bridge over op weg naar Ballydehob. Al spoedig nadert Schull en u fietst nu richting Toormore Bay en hier ligt een indrukwekkend 4000 jaar oud altaar graf. De route gaat nu weer verder landinwaarts over rustige landwegen tussen de schapen in de weides, naar Barley Cove, dat weer aan zee ligt met een prachtig zandstrand.

Overnachting in Barley Cove.

Dag 4
Barley Cove - Kilcrohane: 6,5h, 84 km, +785 m, -780 m
Via een rustige landweg gaat de Wild Atlantic Way naar Mizen Head, de uiterste zuidpunt van Ierland. Vervolgens fietst u terug naar Toormore langs de zuidkust en steekt dan Mizen Head Peninsula over naar de noordkust en daar heeft u een prachtig uitzicht op Sheeps Head Peninsula. Via het charmante dorpje Durrus bereikt u dan het afgelegen Sheeps Head Peninsula. Onderweg naar Kilcrohane passeert de route de dorpen Ahakista en Kilcrohane, waar u overnacht. De route gaat verder door tot aan de punt van het schiereiland waar de Sheeps Head Peninsula vuurtoren zich bevind met spectaculaire uitzichten op de kustlijn. U fietst daarna weer terug naar Kilcrohane.

Overnachting in Kilcrohane.

Dag 5
Kilcrohane – Castletownbere: 5,5h, 73km, +700 m, -725 m
Vanaf Kilcrohane gaat de Wild Atlantic Way via de noordelijke kustlijn van Sheeps Head Peninsula naar Bantry. Onderweg heeft u prachtige uitzichten op het tegenover liggende Beara-schiereiland, Whiddy Island en Glengariff Bay. De route gaat dan door naar Glengariff, waar een warme golfstroom tot subtropische plantengroei heeft geleid op het beschutte Garinish Island. Via boreens gaat de route verder en u heeft hier over de baai prachtig uitzicht op Bantry Bay, Sheeps Head Peninsula en Sugar Loaf Mountain (574m) aan de andere kant. U arriveert tenslotte in het pittoreske vissersstadje Castletownbere.

Overnachting in Castletownbere.

Dag 6

Castletownbere – Kenmare: 6,5h, 77 km, +945m, -945m

Na het ontbijt gaat de route eerst richting de punt van Beara peninsula. Een kleine omweg brengt u naar de beroemde kabelbaan die over de zee naar Dursey Island voert. U fietst weer 6 km terug en steekt de bergachtige ruggengraad van het schiereiland over en dat geeft voor de eerste keer uitzicht op Scarriff Island, Caherdaniel en de Ring of Kerry. De route gaat dan naar Allihies met zijn oude en inmiddels verlaten kopermijnen. Het oude mijnenstelsel reikt zelfs tot onder de zee. Via mooie landelijke wegen bereikt u dan Eyeries met zicht op de Coulagh Bay. De route gaat over landelijke wegen langs de kustlijn verder. U passeert nu een gebied dat Ballycrovane heet en waar één van de grootste Ierse gedenkstenen staat (4,70 m hoog) en daterend uit de 5e-6e eeuw. Dit is een gebied dat barst van de megalithen en dat trekt archeologen vanuit de gehele wereld aan. Via Laraugh en tussen de velden vol met schapen door fietst u nu naar een bergpas die rond Knockanoughanish (386m) voert en tussen de bergen Cummeenbaun (500m) en Knockagarrane (414 m) gaat. Vanaf het hoogste punt is er een pracht uitzicht op de Ring of Kerry. U daalt nu af naar het meertje Clonnee Lough en verder door naar de kust tot het stadje Kenmare.

Overnachting in Kenmare.

Dag 7

Kenmare - Portmagee: 7h, 89km, +1125m, -1140m

De Wild Atlantic Way gaat aanvankelijk over vrij vlakke en verharde wegen naar Caherdaniel. Onderweg is er zicht op de oceaan en een aantal kleine eilanden zoals Rossmore, Sherky en Scariff. Via het toeristenplaatsje Sneem komt u dan in Caherdaniel. Vanaf Caherdaniel gaat de weg omhoog naar het uitzichtpunt Coomakista waar u uitkijkt op Scariff Island, Valentia Island en de Skellig Islands. Nu daalt de route af naar Waterville en u fietst langs de kilometerslange en prachtige Lough Currane die bekend staat om zijn zalm en tonijnvisserij. Dan fietst u verder langs de zandstranden van Reenroe en Ballinskelligs. Hier wordt de kust ruiger en maken de zandstranden plaats voor rotsachtige kliffen. U komt aan in Portmagee, de eindbestemming voor vandaag.

Overnachting in Portmagee.

Dag 8

Portmagee – Killarney: 5,5h, 77km, +500m, -490m

Vandaag staat een relatief vlakke etappe over grotendeels geasfalteerde wegen op het programma. Op het traject richting Glenbeigh heeft u uitzicht op Dingle Peninsula en de Atlantische Oceaan. Er zijn vele uitzichtpunten onderweg. Het markstadje Cahersiveen heeft diverse cafeetjes en restaurantjes. De Ring of Kerry gaat nu even van de kust af en klimt naar een lage bergpas voordat de weg afdaalt naar Glenbeigh. De weg naar Killorgin is vlak en gaat over een zeer goed begaanbare weg. Killorglin is bekend vanwege de 400 jaar oude Puck Fair die jaarlijks gedurende 3 dagen in augustus plaats vindt. U steekt nu de Laune River over via een verharde weg, omgeven door traditionele heggen, die parallel aan de rivier loopt. U bereikt nu spoedig het levendige toeristenstadje Killarney met zijn vele cafe’s en restaurants.

Overnachting in Killarney.

Dag 9

Killarney – Dunquin: 6,5h, 85km, +675m, -650m

De route gaat vanuit Killarney over regionale wegen naar Castlemaine, gelegen in de uitlopers van de Slieve Mish Mountain range tot aan Castle Main Harbour. U fietst voorbij het 5 km lange Inch Beach naar Annascaul waar de arctische ontdekkingsreiziger Thomas Crean geboren is. Zijn favoriete bar, de South Pole Inn, is nog steeds open en hangt vol met foto’s van zijn poolavonturen.

Vanaf Annascaul gaat de Wild Atlantic Way over goede wegen met bergen aan je rechterhand en mooie uitzichten op zee aan de andere kant, naar het levendige vissersstadje Dingle, dat een levendige muziekscene heeft en waar de dolfijn Fungie al 30 jaar zijn thuisbasis heeft. U fietst verder langs de kust naar Ventry Harbour, langs het historische Dunbeg Fort en Slea Head naar Dunquin.

Overnachting in Dunquin.

Dag 10

Dunquin – Tralee: 6h, 79km, +770m, -790m

Vanaf Dunquin gaat de Wild Atlantic Way via Ballyferriter en langs Sybil Head naar Smerwick Harbour. Bij het gehucht Feoghanagh, startte Sint Brandon volgens een lokale legende in de 6e eeuw zijn ontdekkingstocht over de Atlantische Oceaan naar Amerika. Hier steekt u Dingle-schiereiland over en komt u weer in het stadje Dingle aan met zijn vele visrestaurants, bars en livemuziek.

Nu klimt de route naar de Connor Pass (400m) en fietst u de bergketen over die dwars over Dingle-schiereiland loopt. De uitzichten zijn prachtig en een lange afdaling voert u halfweg richting Brandon Bay. De noordzijde is meer beschut dan de zuidkant van het schiereiland en de wegen zijn hier relatief vlak naar Castlegregory en verder door naar Tralee.

Overnachting in Tralee.

Dag 11

Tralee - Kilrush 6h, 80km, +495m, -4750m

Na Tralee volgt de Wild Atlantic Way goed begaanbare landwegen noordelijk richting Ballyduff. Net voor Ballyduff ligt de prachtige 27m hoge ronde Rattoo Tower & Church daterend uit de 11e eeuw. U fietst door naar Ballybunion dat omgeven is door mooie zandstranden en hoge rotskliffen. Na Ballybunion gaat de route verder langs de kust naar het dorpje Tarbert. Een kleine omweg voert naar het 15e eeuwse Carrigafoyle Castle, destijds de belangrijkste versterking van de O’Connor Clan. In Tarbert neemt u de ferry over de Shannon Estuary en fietst u aan de overkant door naar Kilrush.

Overnachting in Kilrush.

Dag 12

Kilrush - Doolin: 6,5h, 79km, +765m, -760m

Vanuit Kilrush gaat de route verder langs de kust van County Clare en kan Loop Head, een van de spectaculairste kapen van Ierland, verkend worden. U fietst door de pittoreske kustplaatsjes Kilkee en vervolgens door Spanish Point.

U rijdt verder naar het surfmekka Lahinch door naar Liscannor. Dan gaat de Wild Atlantic Way over rustige landwegen westwaarts naar de beroemde kliffen van Moher. De Cliffs of Moher strekken zich over een lengte van 8 km uit en torenen tot 214 meter boven de oceaan uit. Het nabijgelegen O Brian’s Castle is een bezoek waard. U fietst noordwaarts over een rustige weg met continu zicht op de kliffen totdat u het dorp Doolin bereikt. Doolin is bekend vanwege zijn ‘Craic agus Ceol’ (plezier en muziek in het Iers) en daarmee een uitstekend plek om de nacht door te brengen.

Overnachting in Doolin.

Dag 13

Doolin - Galway: 6h, 75km, +540m, -545m

Vanuit Doolin gaat de Wild Atlantic Way over één van de meest typische kustwegen van Ierland waar de kale kalksteenplateau’s van de Burren-regio uitkomen op de Atlantische Oceaan. Er zijn hier panoramische uitzichten over de oceaan tot aan de Aran Islands toe. Halverwege komt u aan in Black Head, waar zich een kleine vuurtoren boven op een klif bevindt en met prachtige uitzichten op de Baai van Galway. U fietst verder naar Ballyvaughan en door naar Kinvara tussen de boerderijen, stukjes bos en rotspartijen door. Een kleine omweg voert u naar Corcomroe Abbey, een oud klooster daterend uit de 13e eeuw. Dan volgt net buiten Kinvara Dunquire Castle uit de 16e eeuw. U fietst verder langs de rand van de Galway Bay en komt door Cregganna Marsh, waar de Groenlandse kolgans zijn toevlucht gezocht heeft, en komt dan aan in de stad Galway. Galway is een levendige culturele stad en staat bekend om zijn vele evenementen, feesten en festivals, en vormt een waardige afsluiter van deze prachtige en afwisselende fietstocht.

Overnachting in Galway.

Dag 14

Galway

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

Route 1: Kinsale – Galway, 14 dagen, individuele fietsreis

Het eerst deel van de Wild Atlantic way start in Kinsale in het zuiden van Ierland. De route volgt de ruige kust van dit zuidwestelijke deel van Ierland. Spectaculaire uitzichten over de Atlantische oceaan, eilanden voor de kust en de bergen die pal achter u liggen, zijn vrijwel continu verzekerd. U passeert onderweg diverse oude kastelen, kloosters, en verschillende archeologische resten als ringforten, dolmen, hunebedden en Keltische kruisen. Deze route gaat langs minder bekende delen zoals de Mizen Head, de Sheeps Head Peninsula en het Dingle Peninsula maar ook langs beroemde routes zoals de panoramaweg ‘the Ring of Kerry’ en het Beara Peninsula. Uiteindelijk draait de route noordwaarts en u passeert nog de beroemde kliffen van Moher en het Burren kalksteenplateau alvorens u Galway uw eindpunt bereikt. Deze levendige stad is een mooie afsluiter van deze schitterende fietstocht.