Back to Top

Fuerteventura ; individuele wandelreis, 9 dagen

Een stukje Spaanse Sahara!!!

De Canarische eilanden staan al lang bekend als een zeer gevarieerd wandelparadijs, met voor elk wat wils. De lokale overheid van de verschillend eilanden heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het verbeteren van de paden en sinds kort is er ook de Grand Route, een fantastisch lange afstand pad dat de eilanden met elkaar verbindt. Op Fuerteventura loopt de GR 131 van noord naar zuid, dwars over het eiland en verbind de meest spectaculaire wandelgebieden van het eiland om zo een schitterende doorgaande route te vormen. De Camino Natural begint in het kleine toeristenstadje Corralejo dat vooral bij surfers bekend is en trekt initieel door het met vulkaankegels bezaaide noordelijke deel van het eiland. Het spectaculaire landschap doet denken aan de rots en bergwoestijnen van het grote Sahara bassin gelegen aan de overkant van de zeestraat die het eiland scheidt van het Afrikaanse continent. Als de route pittoreske stadje Betancouria naderd, betreed u het centrale bergmassief van het eiland. Geërodeerde okerkleurige heuvels, verscholen valleien met palmen en zwarte grillige rotspieken domineren het landschap. De GR 131 voert u over een brede bergrug waar u eindeloze uitzichten heeft over het surrealistische landschap. Hierna daalt de route af naar het laag gelegen zuidelijke schiereiland en de zandwoestijn van el Jable. U volgt een makkelijk pad tussen de hoge witte en gele zandduinen en hier lijkt de woestijn zich uit te strekken zover het ook lijkt, de leegte van het landschap is verbluffend. Het laatste stuk van deze reis wandelt u over de verlaten goudgele zandstranden langs de azuurblauwe wateren van de zuidkust naar het toeristenstadje Moro Jable. De uitzonderlijke reis geeft ieder de mogelijkheid om kennis te maken met deze zeer gevarieerde woestijnlandschappen zonder daarvoor ver te moeten reizen. Een must voor woestijnliefhebbers of ieder die altijd eens een keertje van een woestijn wilde proeven.

Dag tot dag                                 Zwaarte :  schelp schelp

Dag 1: Corralejo
Aankomst in Corralejo

Dag 2: Corralejo– Villaverde; 21 km, +480m, -260m
U laat het Corralejo achter u en de route betreed gelijk het met kraters en vulkaankegels bezaaide landschap rond de Bayuyo vulkaan. U volgt een breed grindpad naar de rode Colorado vulkaan waar u vanaf de rand een kijkje in de krater kunt nemen. Het laatste stuk van de dag loopt udoor het zwarte landschap en lavaveld van het Malpais la Arena. Dit beschermd natuurgebied speelt een belangrijke rol in onderzoek hoe planten stap na stap een gebied her koloniseren.

Overnachting Villaverde

Dag 3 : Villaverde -  Tefia ; 21 km, +210m, -225m
Het eerste stuk van de route wandelt u over de lege kustvlakte waar de perfect conische TinDaga vulkaan het landschap reeds van ver domineert. U passeert onderlangs de flanken van deze reus en het pad draait dan landinwaarts en begint te stijgen naar het zadel van de Montana quemada en lang gedoofde krater vanwaar u een schitterend landschap heeft om het omliggend landschap. Een finale inspanning voert u langs de voet van een langerekte bergrug naar Tefia, landschappelijk waant u zich hier eerder in een oude  westernfilm dan in de Canarische eilanden.

Overnachting Tefia

Dag 4: Tefia – Betancuria; 18 km, +530m, -340m
U laat Tefia achter u en volgt een breed grindpad naar het dorpje llanos de conception. Hierna begint het pad te stijgen en trekt u definitief de het centrale bergmassief van het eiland in. Na het dorpje Valle de Santa Ines geppaseerd te zijn klimt het rotsige pad steil omhoog naar de mirrador op het zadel van Corral guise. De uitzichten tijdens de klim over de omliggende okerkleurige, gele en rode geërodeerde heuvels is werkelijk verbluffend af en toe lijkt u wel op een andere planeet te zijn. Eenmaal boven daalt u af in de groene van vallei van Betancouria, dit pittoreske bergdorp is de historische hoofdstad van de eilanden en werd gevestigd door de Noormannen in 1404.

Overnachting Betancuria

Dag 5 : Betancuria– Pajara; 17 km, +520m, -710m
De route begint gelijk te klimmen naar een pasje hoog boven het dorp met weidse uitzichten over het ganse eiland. Hierna afdaalt het pad af in de vallei van de palmen, waar dadelpalmen grillig afsteken tegen de rode omliggende bergen. U passeert het witte dorpje risco de palmas en de route stijgt nu gestaag tussen de terrassen van de barranco de los Granadillas omhoog, naar de top van de gelijknamige berg. Wederom zijn de uitzichten rondom rond verbluffend met okerkleurige heuvels, zwarte vulkanen en witte dorpjes in de diepte. U daalt nu geleidelijk af naar de bodem van de vallei en volgt een droge rivierbedding naar de rand van het stadje Pajara.

Overnachting Pajara

Dag 6: Pajara - la Pared; 24 km, +750m, -910m
Vandaag volgt de koninginnen etappe van deze reis. U verlaat Pajara door de velden en de route begint al snel gestaag te stijgen over een brede kam. De uitzichten over het pastelkleurige landschap van rhyoliet heuvels en grillige bergkammen, zover het oog, rijkt is fenomenaal. Na de top van de Paros berg gepasseerd daalt de route af naar het piepkleine bergdorpje Cardon. Hierna voert het pad u over het uitgestrekte zwarte lavaveld van de Castillo vulkaan naar het aan de oceaan gelegen La Pared

Overnachting La Pared

Dag 7: la Pared  – Risco del Paso :18km,
Als u la Pared verlaat betreedt u gelijk de uitgestrekte zandwoestijn van el Jable. U volgt een breed pad tussen de witgele zandduinen en bij wijle voelt u zich hier echt in de spreekwoordelijke Sahara. Dit unieke landschap herbergt een weelde aan zeldzame planten en dieren. Vanaf een zadel tussen twee hoge duinen krijgt u een uitzicht over deze zee van zand zo ver het oog rijkt. Als u de zwarte bergen die zuidelijkste stuk van het eiland vormen bereikt, draait de route en steekt u het smalle schiereiland over naar de zuidelijke kust. Hier wacht uw transfer u op.

Overnachting Moro Jable

Dag 8 : Risco del Paso – Moro Jable :14 km,
Na het ontbijt brengt een transfer u terug naar Risco del Paso.

Vanaf hier volgt u het duidelijk pad dat dan weer boven op de lage kliffen dan weer onder over het strand langs de verlaten kustlijn loopt. De vele goudgele stranden die u vandaag passeert nodigen uit tot een duik in zee en vanop de kliffen Kunt u genieten van het uitzicht over de azuurblauwe wateren. De laatste kilometers volgt u de boulevard van Moro Jable langs het strand en het natuurgebied voor watervogels naar de haven.

Overnachting Moro Jable

Dag 9 : Moro Jable
Na het ontbijt eindigt uw arrangement

U kunt indien gewenst deze reis uitbreiden met een extra wandeling op het eiland los Lobos, net voor de kust van Corralejo bij aanvang. Of u kunt het laatste stuk van de route lopen van Moro jable naar de vuurtoren van Puerto Jandia. Beide maken onderdeel uit van de GR 131 op Fuerteventura maar zijn vanwege de lengte en variatie van de reis niet in het standaard programma opgenomen.

 

Prijsbijlage

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer               € 792
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer          € 672

Inclusief :
 accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten, alle transfers zoals vernoemd in het dag tot dag schema.

Verlenging en 1- persoonsmakers op aanvraag.