Pelgrimroutes.nl heeft als doelstelling onze klanten ten volle te laten genieten van de unieke culturele hoogtepunten van onze historische paden. Vaak wordt er in de klassieke wandel en fiets gidsen maar terloops aandacht besteed aan de wonderen van ons Europees erfgoed.

Handel en nijverheid floreerde langs deze oeroude wegen wat een hoge uitwisseling van kunst en cultuur ten goede kwam. We vinden er sommige van Europa’s meest indrukwekkende steden en monumenten. Nieuwe bouwstijlen en kunstvormen konden zich snel verspreiden langs de verschillende pelgrimroutes en zo vinden we vandaag Duitse gotiek en Bourgondische beeldhouwkunst in het hart van Spanje.

Om deze rijkdom aan cultuur en geschiedenis langs de routes beter te belichten heeft Pelgrimroutes.nl zijn eigen unieke culturele gids ontwikkeld. Wij proberen daarbij ook een tipje van de sluier te lichten van het verhaal achter de belangrijkste beeldhouwwerken en schilderijen. Waar in de middeleeuwen deze prachtige retabels en afbeeldingen de ongeletterde bevolking een verhaal vertelden, blijven voor vele, in onze moderne tijden, deze kunstwerken maar moeilijk definieerbaar. Voor elke overnachtingsplek die wij aandoen hebben wij een samenvatting van de geschiedenis van het plaatsje beschreven alsook de belangrijkste monumenten besproken. Wij gaan daarbij dieper in op de verschillende architecturale stromingen en kunststijlen als ook de verhalen die afgebeeld worden. Na boeking krijgt u onze culturele gids voor de desbetreffende route toegestuurd. Wij hopen hiermee uw ervaring te verrijken en ons Europees erfgoed te belichten.

Wilt u alvast een voorproefje nemen?
Dan kunt u via deze link een voorbeeld bekijken Culturele gids.